post-image
1
jan
1:00

Orfej in Evridika

Tržaška operno-baletna hiša Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi, Trst

Tržaška operno-baletna hiša Giuseppe Verdi  svojo novo operno in baletno  sezono 2014-15 nadaljuje v četrtek, 5. marca, ob 20.30 z izvedbo opere Orfej in Evridika.  

Gre za najbolj znano operno delo nemškega skladatelja Christopha Willibalda Glucka iz 18. stoletja, ki je reformiralo takratni operni svet in ostalo na repertoarjih vse do danes. 

Vljudno vabljeni na operno predstavo.

 

Mit o zaljubljenem pevcu Orfeju in njegovi čudoviti Evridiki, ki umre, njega pa ljubezen privede vse do Hada, kjer jo s pomočjo svoje ganljive glasbe reši, je bila podlaga za ustvarjanje nemškemu skladatelju Christophu Willibaldu Glucku (1714–1787). Je eden najpomembnejših ustvarjalcev v obdobju glasbenega klasicizma, z opero Orfej in Evridika pa se je zapisal v zgodovino, saj je z njo reformiral takratni operni svet. Danes velja za mojstrovino 18. stoletja in najstarejšo glasbeno dramo, ki je ostala na sporedu opernih gledališč vse od svoje krstne izvedbe 5. oktobra 1762 na Dunaju. Libreto je zanjo napisal Ranieri de' Calzabigi, v nasprotju z originalno grško zgodbo pa se konča srečno. Seveda, v duhu tedanjega časa, ki je poudarjal človekovo zmožnost upravljanja z lastno usodo.

Opera v treh dejanjih, katere posebnost je tudi v melodičnem recitativu in v težnji po poudarjanju tega, da so tudi junaki na odru zgolj ljudje iz mesa in krvi in ne nekakšna idealizirana na pol božanstva, se na oder operno-baletne hiše v Trstu vrača po dvajsetih letih in mnogih preteklih uprizoritvah – na sceno in s kostumi, izdelanimi v domači delavnici (avtor Aurelio Barbato). Pod režijo se podpisuje Giulio Ciabatti, ki v opernem svetu deluje od leta 1999 – tako na Japonskem kot po Evropi. O novi postavitvi Orfeja in Evridike pravi, »da zahteva introspektiven in analitičen pristop. Glavni junak postane pričakovanje – kako prebresti ta trenutek, čas, smrt. Prihodnost ne obstaja. Obstaja le sedanjost prihodnosti, ta pa se imenuje čakanje.«

V vlogi Orfeja bo nastopila Laura Polverelli (oziroma Rossana Rinaldi, 8., 14. 3.), Evridike Cinzia Forte (Larissa Alice Wissel, 8., 14. 3.) in kot Eros Milica Ilić. V ostalih vlogah – pastirji, furije, duhovi – bo nastopil zbor Fundacije Opernega gledališča Giuseppe Verdi. Orkestru bo dirigiral Filippo Maria Bressan, ki velja za enega najzanimivejših in najbolj inovativnih dirigentov nove italijanske šole.

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov