post-image
1
jan
1:00

17. festival Malvazija

v Hotelu Slovenija v Portorožu
Portorož

Že 17. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana bo konec tedna zavzel Portorož. Od sobote do ponedeljka se bo v Hotelu Slovenija v Portorožu predstavilo več kot 50 vinarjev, obiskovalci pa bodo lahko poskusili 110 vzorcev malvazij.

Tudi letos se bo festivalski vikend začel s kulinarično uverturo – dogodkom Malvazija Life. Obiskovalcem »Fogolerja« v Grand Hotelu Portorož bo v soboto med 19. in 22. uro na voljo ponudba izbranih dobrot, ki jih bo ogrela za vinsko obarvano dogajanje naslednjih dni. Domači kuharji iz LifeClass Hotels & Spa bodo v vlogi ambasadorjev lokalnih dobrot iz avtohtonih, izvirnih sestavin pripravili tradicionalne jedi tega okoliša.

Festival bo svoja vrata uradno odprl v nedeljo. Slavnostno odprtje s kulturnim programom bo ob 15. uri v Hotelu Slovenija v Portorožu, dogajanje pa se bo vrstilo vse do ponedeljka zvečer. V dveh dneh bo več kot 50 vinarjev iz slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline, hrvaške Istre in Italije razstavilo približno 110 vzorcev malvazij. Obiskovalci bodo v nedeljo in ponedeljek lahko poskusili prav vse, za degustacijski kozarec bo treba odšteti 10 evrov. V času degustacij bodo organizatorji vabili tudi na strokovne in kulinarične delavnice, kjer boste spoznavali različne odtenke te sorte vina in pravilne korake degustacije, predstavili pa vam bodo tudi zmagovalne malvazije, ki so jih vinarji prijavili na tekmovanje »ocenjevanje sommelier Slovenije«.

V okviru letošnjega festivala bodo razglasili tudi rezultate mednarodnega evropskega projekta Malvazija TourIstra – Po poteh istrske malvazije. Poreški Inštitut za kmetijstvo in turizem in Kmetijski inštitut Slovenije sta zadnji dve leti preučevala malvazije, vzgojene na slovenskih in hrvaških tleh. Istra ima tri različne tipe zemlje, na katerih raste ta trta, inštituta pa sta analizirala aromatike, iskala razlike v malvaziji in primerjala tehnologije.

Društvo vinogradnikov Slovenske Istre vztrajno organizira eno največjih mednarodnih prireditev za širjenje vinske kulture in krepitev vinogradništva ter vinarstva v tem delu Slovenije in Sredozemlja. Verjamejo, da bo festival tudi letos navdušil množice ljubiteljev žlahtne kapljice. Število obiskovalcev na preteklih festivalih je pogosto preseglo številko 2000, Ingrid Mahnič, predsednica društva, pa je prepričana, da bo letošnja izvedba v Portorož pripeljala še več navdušencev.

Več informacij o samem festivalu najdete na spletni strani www.malvazija.info.

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov