post-image
1
jan
1:00

Tibetanski sveti plesi (Čam) - turneja tibetanskih menihov

Gledališče Koper, Mala dvorana
Gledališče Koper

Od aprila do avgusta 2015 je skupina tibetanskih menihov iz samostana Sera Jey na turneji v Evropi. Namen njihove turneje je predstaviti tibetansko samostansko kulturo in tradicijo v Evropi in hkrati zbrati tudi nekaj prepotrebnih sredstev za izgradnjo novega templja v delu samostana Ngari Khangtsen, ki ga nujno potrebujejo, ker je stari tempelj dotrajan in premajhen.

Tibetanska samostanska plesna tradicija, poznana kot Čam, izvira iz najstarejših budističnih praks, v katerih so veliki budistični mojstri svoje videnje “božanstev v gibanju” predajali svojim učencem.

V času obiska v Sloveniji bodo menihi izdelali peščeno mandalo Bude Čenreziga (Avalokitešvare) v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, izvajali svete plese Čam v Ljubljani, Kopru in Mariboru, v Ljubljani pa bodo imeli tudi dve delavnici: izdelovanje peščene mandale, kjer se bodo obiskovalci lahko preizkusili v tej meditativni spretnosti, in delavnico spoznavanja maslenih skulptur, ki so značilne za tibetansko samostansko tradicijo.

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov