post-image
1
jan
1:00

Opera Don Pasquale

Teatro Verdi
Giuseppe Verdi, Trst

Najbolj popularna opera Gaetana Donizettija v Opernem gledališču Giuseppe Verdi iz Trsta. Don Pasquale velja za višek tradicije komične opere v 19. stoletju in prinaša zgodbo, v kateri je v ospredju nerazumevanje med bogatim stricem don Pasqualom in nečakom Ernestom glede bodoče žene. Ljubezenskemu zapletu sledi srečen konec, v katerem vsakdo dobi, kar si je pravzaprav želel. Posebnost tržaške uprizoritve je scena v obliki magične škatle.

V četrtek, 28. maja, bo ob 20.30 v Opernem gledališču Giuseppe Verdi iz Trsta prva predstava komične opere Don Pasquale, najbolj popularnega opernega dela italijanskega opernega skladatelja Gaetana Donizettija. Gre za eno njegovih zadnjih del in za delo, ki velja za višek tradicije komične opere v 19. stoletju. Don Pasquala so krstno prikazali 3. januarja leta 1843 v Théâtru-Italien v Parizu, kjer je takoj požel veliko simpatij občinstva. Še do danes si je skoraj edino, da je to najboljša od 66 Donizettijevih oper, mnogi pa ga postavljajo na lestvico treh najpopularnejših komičnih oper, kje je še ena Donizettijeva, in to je Ljubezenski napoj, ter Rossinijev Seviljski brivec.

Don Pasquale se dogaja v Rimu, v ospredju pa so kaj drugega kot ljubezenski zapleti in razpleti. Ernesto je zaljubljen v vdovo Norino, vendar mu njegov premožni stric don Pasquale ne dovoli te zveze, saj mu je namenil drugo damo. Ker Ernesto tvega razdedinjenje, se zateče k zvijači. Podtakne mu Norino in lažno sklenitev zakona z njo. Namesto zakonskih radosti pripravi Norina starcu pravi pekel, tako da zelo kmalu obžaluje svojo željo po zakonu na stara leta. Muk ga odreši nečak Ernesto, konec je dober in srečen.

Zgodba v Don Pasqualu se vrti okrog ravnovesje med veselostjo in otožnostjo, kar še posebej poudarja glasba, ki s tenkočutnostjo odraža čustva junakov. V Trstu so jo prvič prikazali že leta 1848, nazadnje 2006, do danes je bilo vsega skupaj 18 različnih postavitev. Tokratno je Fundacija Opernega gledališča Giuseppe Verdi pripravila skupaj s Fundacijo Teatro Comunale iz Bologne. Pod režijo se podpisuje Stefano Vizioli, ki je v več kot 30 letih svojega delovanja postavil okrog 50 opernih del tako v Italiji kot v tujini. Med drugim je sodeloval tudi z La Scalo iz Milana, La Fenice iz Benetk, s Festivalom Ravenna idr. S pomočjo scene (Susanna Rossi Jost), prefinjenimi, razkošnimi delno neoklasicističnimi kostumi (Roberta Guidi di Bagno) in osvetlitvijo (Franco Marri) enkrat ustvarja vzdušje sončnega in sproščenega Rima, drugič nas popelje v zaprti svet starca, v notranjost urejene, asketske hiše, tretjič na plažo, ki ponazarja svoboden, mladosten duh Norine ... s pomočjo magične škatle, ki se odpira, zapira, vrti, razstavi.

»Izogibal sem se prenatrpanosti scene, da ne bi zasenčila likov. Hotel sem, da bi bilo vse skupaj lahkotno kot igra s kockami lego,« pravi režiser Stefano Vizioli. »Duša don Pasquala je razdeljena med komičnostjo in melanholijo. Nemogoče je, da bi režijo zgradil na tem, da don Pasquale na koncu ne bi bil moralni zmagovalec. Občinstvo ga bo podpiralo. Kljub temu pa se mora zabavati in oditi iz gledališča zadovoljno.«
Za to bo zagotovo poskrbel tudi japonski dirigent Hirofumi Yoshida, ki je s tržaško operno hišo že sodeloval in bo tudi tokrat dirigiral njenemu orkestru. V glavnih vlogah opere v treh dejanjih bodo: Andrea Concetti (don Pasquale), Giorgio Misseri/ Pietro Adaìni (Ernesto), Mihaela Marcu/Larissa Alice Wissel (Norina), Federico Longhi (doktor Malatesta) in Giuliano Pelizon (notar).

Prva predstava opere Don Pasquale bo v operni hiši v Trstu v četrtek, 28. maja, ob 20.30. Ponovitve bodo 30. (ob 20.30) in 31. maja (ob 16.00) ter 5. (ob 20.30), 6. (ob 16.00) in 7. junija (ob 16.00).

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov