post-image
1
jan
1:00

Pomorski krst

Piran

Neptunov krst (tudi pomorski ali mornarski krst) je tradicionalna šolska prireditev Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran (nekoč Srednje pomorske šole), ki se redno organizira od same ustanovitve (leta 1947) do danes. Bistvo je simbolični sprejem prvih letnikov na šolo pod okriljem morskega boga Neptuna.

Višji letniki se preoblečejo v gusarje, eden od njih v Neptuna, dijaki prvih letnikov pa predstavljajo njihove »sužnje«, oblečeni v vreče za kavo. Zadnja leta povorka krene ob spremljavi godbe iz šole v Portorožu proti Piranu; odvisno od naklonjenosti boga morja včasih peš, a včasih z barkami. Bog morja si zasluži čast, da ga izbrani prvošolci nosijo na nosilih.

V Piranu »zelenci« prisežejo Neptunu, da bodo dobri in pošteni dijaki ter njegovi večni častilci.

Včasih je moral vsak novinec po obredu še spiti skodelo morske vode, danes pa ga le »dva stara morska volkova« iz Neptunovega spremstva zavihtita v morje.
Letošnji, 69. krst, se bo začel z odhodom povorke izpred šole v Portorožu ob 15.30. Povorka bo z barkami prispela v Piran ob 16.30 in napolnila ulice Pirana. Osrednja prireditev se bo začela ob 17.15 s kratkim kulturnim programom in prisego prvošolcev.
Vabljeni v čim večjem številu, zlasti bodoči dijaki - osnovnošolci, ki bodo imeli ta dan prost vstop v akvarij v Piranu.

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov