post-image
27
jan
18:00

Maravee Ludo, Rekreacija

Galerija Loža
Koper

V petek, 27. januarja 2017 ob 18. uri, bo v koprski Galeriji Loža zadnja v nizu razstav letošnjega projekta MARAVEE LUDO italijanske kuratorke Sabrine Zannier.
Razstava predstavlja igro v umetnosti in umetnost igre. Dimenzija igrivega je metafora bivanja, obstajanja, razpeta med pravili in svobodnim izrazom. Razdeljena je na štiri sekcije, ki se opirajo na štiri kategorije, kot je igro razumel in opisal sociolog Roger Caillois. Razstavni projekt je na vseh lokacijah zasnovan tako, da skozi postavitev izziva neposreden stik z gledalcem.
Posebnost tega multimedijskega festivala je spoznavanje najrazličnejših oblik sodobnega umetniškega izraza, ki spodbuja spreminjanje vsakdanjosti v nepozabne trenutke odmaknjene pozabe, sanjarjenja in čudenja, povzetega že v samem naslovu, imenu, prireditve. Beseda MARAVEE namreč v različnih jezikih in narečjih pomeni čudež / meraviglia / wundern / kaka na lipa čüdna rič / marvel / maravea). Dogodek, ki si ga je leta 2002 zamislila Sabrina Zannier, priznana italijanska likovna kritičarka, novinarka in kuratorka, vsako leto vključuje različna umetniške izraze, ki niso nujno vezani zgolj na likovno ustvarjalnost, saj posega na področje glasbe, gledališče, oblikovanja in podobno. Projekt se odvija na različnih lokacijah Furlanije Julijske-krajine in v Sloveniji z namenom spodbujanja tam delujočih italijanskih in tujih likovnih umetnikov. Idejno izhodišče prireditve, ki se iz leta v leto spreminja, Maravee 2004 Clorofilla; Maravee 2007 Energy; Maravee 2008 Recycle; Maravee 2006 H2O; Maravee 2009 Village; Maravee 2013 Anima; Maravee 2015 Therapy …).
Osrednja prireditev letošnje 15. edicije je bila oktobra 2016 v Majanu, na gradu Susans. Spremljajoče prireditve so se odvijale še v krajih San Daniele del Friuli, Gemoni (Mestni muzej) in kraju Lignano Sabbiadoro. Zadnja bo skupinska razstava v koprski Galeriji Loža.
Razstava z naslovom REKREACIJA predstavlja dela treh slovenskih in enega japonskega umetnika. Avtorji se v svojih delih s tematiko igre soočajo na subtilen in ironičen način, od rekreacije v smislu zabave in re-kreacije kot ustvarjalnega akta. Kensuke Koike (Nagoja, 1980) razmišlja o narobe obrnjenih stvareh, zato se njegova dela uvrščajo v kategorijo vrtoglavosti. Avtor v svojih delih menjuje zorne kote in ironizira o možnosti igrivega sprevračanja pričakovanj zato, da dviguje stopnjo radovednosti in potencira vizijo oziroma pogled na svet. Igra kot mimesis je kategorija, ki jo lahko pripišemo fotografskim portretom Janeza Vlachyja (Ljubljana, 1954). Avtor se poigrava s svojimi upodobljenci skozi različne preobleke in tenkočutno, minimalno igro atributov, kot so lahko razpočen balon žvečilnega gumija prek obraza portretiranke, bejzbolska žoga v funkciji pokrivala ali nasmejan ženski dopasni akt z ušesi Miki Miške. Igro kot športno tekmovalnost razbiramo v risbah Vesne Bukovec (Ljubljana, 1977), ki interpretira psihološko napetost atletov med pripravami na tekmovanje, od boksa in umetnostnega drsanja do dvigovanja uteži. V prostorskih postavitvah Boštjana Drinovca (Ljubljana, 1973) se igra prepušča drznosti, naključju in usodi, ki upogiba različne materiale, vzete iz vsakdanjika zato, da re-kreira, poustvari svet, razpet med naravo, kulturo in tehnologijo. V tem primeru postane igra neke vrste skupinska ustvarjalnost v laboratorijih za otroke.
Na razstavi bo na ogled video dijakov petega letnika Umetniškega liceja - oddelek za avdio-multimedijske študije iz Vidma, ki je bil projiciran na fasadi gradu Susans v Majani ob priložnosti uradne otvoritve festivala. Njegova vsebina skozi podobe, animacijo in zvočno dimenzijo, zgovorno odslikava koncept festivala - ludizem v umetnosti -, ki se napaja iz vsakdanjega življenja.

MARAVEE LUDO je nastal pod okriljem Kulturnega društva Maravee in ob podpori Urada za kulturo pokrajine Furlanije-Julijske krajine in glavnega sponzorja, podjetje Gervasoni, ter dragocenega sodelovanja dveh občin, Gemona del Friuli in Lignano Sabbiadoro. Festival so podprli tudi: Društvo Mittelfest, Bolonjska univerza, Politehnika iz Milana, Aria Foundation iz Rima, galerije Studio la Citta' di Verona, Rebecca Container iz Milana, Aria Art Gallery iz Firenc in ne nazadnje je potrebno izpostaviti še večletno sodelovanje z Obalnimi galerijami Piran. Umetniškega liceja Sello.

Lokacija

Sorodni dogodki

do tor
28
feb
16:00
post
Razstave

Ti, ki si življenje samo – fotografska razstava

Razstava, v organizaciji zavoda ŽIV!M, je hvalnica življenju, materinstvu, očetovstvu, družini. Prikazuje lepoto nosečnosti, družine in prave ljubezni. Nežne in estetske fotografije dopolnjuje pesem Nerojenemu Toneta Pavčka.

Poglej
do pet
10
mar
17:00
post
Razstave

Milena Gregorčič, Linije in transparence

Slikarka, grafičarka, ilustratorka in oblikovalka Milena Gregorčič, diplomirala je leta 1976 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na oddelku za slikarstvo in tu magistrirala leta 1978 na oddelku za grafiko, je uveljavljena v ožjem nacionalnem in širšem prostoru. V Obalnih galerijah Pira ...

Poglej
do pet
24
mar
16:00
post
Razstave

Tomo Vran, slike in grafike

Galerija Meduza

Ob 70. letnici avtorjevega rojstva pripravljamo razstavo koprskega slikarja Toma Vrana v Galeriji Meduza in palači Gravisi v Kopru. Cikel grafik, ki je pod naslovom Jonathan Livingstone nastal leta 1983, bodo na razstavi dopolnjevala platna najnovejšega cikla. Slikarstvo Toma Vrana nastaja že ...

Poglej
do sre
3
maj
17:00
post
Razstave

Kaja Urh, Med vrsticami

Kaja Urh (Kranj, 1988) je diplomirana slikarka, ki na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani zaključuje magistrski študij. Ukvarja se s slikarstvom in grafičnim oblikovanjem. V slikarstvu preizkuša različne slogovne pristope. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetn ...

Poglej
čet
2
mar
19:00
post
Razstave

Danila Krpič: Moji prostori svobode - Otvoritev slikarske razstave

Četrtek, 2. marca, ob 19.00 – Galerija Alga, Izola Danila Krpič: Moji prostori svobode - Otvoritev slikarske razstave Prostori svobode Danile Krpič so prostori intenzivnih odnosov med barvnimi nanosi, potezami, širokimi linijami in naključnimi lisami … ki vsak zase kliče po pozornosti. Vins ...

Poglej