post-image
1
jan
1:00

Filmska urica za otroke, mlade in družine

Mestna knjižnica Izola

V okviru mednarodnega filmskega festivala Kino Otok - Isola Cinema, v programu PODMORNICA – OTOK ZA MULARIJO bo V ČETRTEK, 25. MAJA, v čitalnici Mestne knjižnice Izola potekala FILMSKA URICA ZA OTROKE, MLADE IN DRUŽINE. Vstop prost.

Projekcija kratkih animiranih filmov za vso družino napoveduje prihod filmskega programa za otroke, mlade in družine Podmornica – Otok za mularijo v izolski Kulturni dom. V okviru mednarodnega filmskega festivala Kino Otok - Isola Cinema se bo letos znova zasidrala med 31. majem in 4. junijem, ko bosta ploščad in dvorano Kulturnega doma zavzela otroški živžav in najstniška energija.

Projekcijo bodo uvedle programske sodelavke festivala in obenem predstavile novosti letošnjega programa, ki bo še posebej intenzivno raziskoval načine, na katere pripovedujemo zgodbe. Na Podmornici si boste lahko ogledali filme in pripovedovalsko predstavo, ki so nastali po knjižnih uspešnicah ter v sodelovanju z Mestno knjižnico Izola te knjige v tamkajšnjem družabnem kotičku tudi prelistali.

V filmski urici bodo na ogled 4 filmi, in sicer:


1. Hribci – Prava pot (Marjan Manček, Slovenija, 1993, 6 min)
Hribci so doma za hribom že od pradavnine. Hribec Dajnomir se sredi goščave sprašuje o svoji poti. Hribka Miliboža mu je pri iskanju v veliko pomoč, a vseh odgovorov tudi na pravi poti ni mogoče najti. Priljubljeni slovenski ilustrator Marjan Manček je svojo legendarno družino Hribcev po stripih in knjigah ustvaril tudi v animirani obliki.


2. Peter Peter (Katarina Nikolov, Slovenija, 2015, 11 min)
Peter, nežen deček, se počuti izključen iz družbe sovrstnikov, ki mu neprestano nagajajo in ga nasilno ustrahujejo. Rešitev za njegovo stisko najde mama, ki mu doma prebere staro slovensko ljudsko pripovedko o soimenjaku Petru Klepcu. Sodobni Peter skozi pripovedko dobi navdih, da se brez nasilja upre nasilnežem in ugotovi, da čarobne vile ne obstajajo, temveč moč nosi v sebi. Prvi slovenski animirani film v rap izvedbi.

3. Zajec in Jelen (Peter Vacz, Madžarska, 2013, 16 min)
Zajec in Jelen živita srečno in brezskrbno, dokler Jelenova obsedenost z iskanjem formule za tretjo dimenzijo ne postavi njunega prijateljstva na preizkušnjo. Po nepričakovani nesreči se Jelen znajde v novem, povsem neznanem svetu. Ločena v različnih dimenzijah morata prijatelja najti način, da bosta spet skupaj. Očarljiv kratki animirani film zna ob vizualni in čustveni zapletenosti pritegniti tako otroke kot odrasle.

4. Roža (filmski tabor, Ustanova Silvana Furlana, 2016, 3 min)
Pohodniški čevlji teptajo rože. Nato naokoli zraste še več rož, ki zaustavijo ne le čevlje, ampak tudi človeka, ki jih nosi. Ko se sezuje, lahko svobodno odkoraka v svet. Film so ustvarili otroci na poletnem filmskem taboru v Novi Gorici pod mentorstvom Ustanove Silvana Furlana in Kinoateljeja.

Vabljeni na ustvarjalni krov Podmornice!

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov