post-image
1
jan
1:00

Andrej Makor: Avtorski večer ob skladateljevi 30.-letnici rojstva

Glasbena šola Koper, Koper

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v torek, 27. junija 2017, vabi na avtorski večer ob 30.-letnici rojstva primorskega skladatelja in nekdanjega APZ-jevca Andreja Makorja.

Koncert v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices bo ob 20.30 v dvorani Glasbene šole v Kopru. Na koncertu bo nastopil Komorni zbor AEGIDA, Mešani pevski zbor Obala Koper in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem.

Pod vodstvom dirigentov Ambroža Čopija, Andreje Tomažič Hrvatin ter Sebastjana Vrhovnika bodo zbori izvedli skladateljeva dela s sakralno in posvetno vsebino ter priredbe ljudskih. Nekatera dela so nastala prav za nastopajoče zasedbe v zadnjem obdobju. Makorjev glasbeni jezik je raznolik in poveden. Prepoznavne harmonije in pretanjen odnos do vsebine dajejo njegovi glasbi prepoznavnost. Skladatelj se je v zadnjem obdobju uveljavil s svojimi stvaritvami v Sloveniji, je pa prejemnik številnih prestižnih nagrad tudi v mednarodnem zborovskem svetu. Vsi trije zbori, ki nastopajo na koncertu, so tesno povezani z Andrejem in njegovo bogato glasbeno zapuščino.

Glavni pokrovitelji in soorganizatorji koncerta so Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP), Univerza na Primorskem (UP), Mestna občina Koper, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD RS), podprla pa sta ga tudi Glasbena šola Koper in Mešani pevski zbor Obala Koper.

Vstop na koncert je prost.
Vabljeni!

ANDREJ MAKOR (1987) prihaja iz Zgornjih Škofij. Svojo glasbeno pot je pričel z učenjem klavirja v razredu prof. Selme Chicco na Glasbeni šoli Koper. Po končani umetniški gimnaziji v Kopru je študij glasbe nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Tu je diplomiral najprej iz glasbene pedagogike pod mentorstvom zaslužnega prof. dr. Primoža Kureta, nato pa še iz kompozicije pri prof. Janiju Golobu in iz solo petja v razredu prof. Pije Brodnik. Andrej je tudi prejemnik študentske Prešernove nagrade za skladateljski opus. Trenutno zaključuje magistrski študij kompozicije na državnem konservatoriju v Padovi pri prof. Giovanniju Bonatu.
Andrej Makor je v dosedanjih letih svojega glasbenega ustvarjanja prejel številne nagrade in priznanja – bodisi kot pevec solist bodisi kot skladatelj. Kot solist je leta 2006 na državnem tekmovanju TEMSIG v Mariboru prejel srebrno plaketo, na regijskem tekmovanju leta 2010 pa 1. mesto, zlato priznanje in posebno nagrado. Leta 2012 je na mednarodnem pevskem tekmovanju v Trevisu (IT) prejel 3. nagrado in 1. mesto v kategoriji. V vlogi solista je nastopal s pianistom Charlesom Spencerjem, v programu Glasbene mladine ljubljanske Mladi mladim, v koncertnem ciklu Mladi virtuozi, v abonmaju Imago sloveniae, v operi Orfej C. Monteverdija (Apolon), v operi Ogoljufani sodnik C. W. Glucka (glavna vloga - sodnik), v operi La Karneroika D. A. Pia (Illo), v kantati Ovidijeva posljednja noć u Rimu H. Pettana in v Messe solennelle de Santa Cecilia C. Gounoda. Sodeluje s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, zavodom Bunker in s Komornim zborom RTV Slovenija. Pevsko se je izpopolnjeval na seminarjih pri Christini Pollerus, Alfredu Burgstallerju, Marjani Lipovšek, Bernardi Fink in Sabini Cvilak.
Za kompozicijo ga je navdušil skladatelj Ambrož Čopi, ki je postal njegov prvi mentor in s katerim še vedno sodeluje. S svojimi skladbami je Makor sodeloval na 4. (2009) in 5. (2011) mednarodnem natečaju za zborovske skladbe Ignacij Ota v Trstu, kjer je obakrat prejel 1. nagrado in posebno priznanje za mladega skladatelja. Oktobra 2013 je v Cankarjevem domu v Ljubljani v okviru koncertnega abonmaja Mladi mladim pripravil avtorski večer. Prejel je tudi 1. nagrado na mednarodnem natečaju za zborovsko priredbo pesmi Puntarska ob 300-letnici tolminskega punta. Na državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju 2014 mu je strokovna komisija podelila nagrado za najboljšo noviteto tekmovanja, avgusta 2014 pa je na prestižnem 41. mednarodnem skladateljskem tekmovanju »Guido d'Arezzo« prejel 3. nagrado za skladbo Serenade. Aprila 2015 je prejel 1. nagrado za skladbo Istrijanka na državnem skladateljskem natečaju, ki ga je razpisala Slovenska zveza pihalnih orkestrov. Maja 2015 je v Cankarjevem domu bilo izvedeno Makorjevo celovečerno plesno-scensko delo Slovenski ljudski plesi za simfonični orkester in AFS France Marolt. Julija 2015 je bila Makorjeva skladba »Paisaje« izbrana na mednarodnem razpisu za nove zborovske skladbe, ki ga je razpisal ECCO (European Contemporary Composers Orchestra) v sodelovanju z ECSA (European Composer & Songwriter Alliance) in radio-televizijsko hišo BBC London. Skladba je bila izvedena 30. 9. 2015 na koncertu zasedbe BBC Singers v Londonu. V okviru koncertov Festivala Ljubljana 2015 je bila izvedena Makorjeva skladba za violino in fagot »Saligia«. Ista skladba je bila predstavljena tudi na Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani. Na 24. zborovskem tekmovanju »Naša pesem« 2016 je Makor strokovno komisijo prepričal s skladbo Pesem št. X, za katero je prejel posebno nagrado za najboljšo noviteto. Aprila 2016 je Makor, na mednarodnem tekmovanju za mlade skladatelje »Young Composers Competition - Chorus Austin« v Texasu (ZDA), bil finalist tekmovanja in na koncu zasedel 2. mesto. Maja 2016 je zmagal na mednarodnem tekmovanju »Concurs internacional de composició “Música coral al Masnou”« v Barceloni, s skladbo »Ave Maria«.
Julija 2016 je umetniški odbor prestižnega mednarodnega zborovskega tekmovanja v Spittalu (Avstrija) »Internationaler Chorwettbewerb Spittal an der Drau«, Makorju naročil novo skladbo - obvezna skladba za tekmovanje 2017.
Makor je julija 2016 prejel naročilo tudi od BBC Singers, profesionalne zasedbe londonske radio – televizijske hiše BBC, s katero je sodeloval že lani. Nova skladba, napisana prav za to zasedbo, bo krstno izvedena v sezoni 2017/2018, v okviru abonmajskih koncertov zasedbe BBC Singers v Londonu. Septembra 2016 je na 43. mednarodnem skladateljskem tekmovanju »Guido d'Arezzo« v Arezzu (Italija), prejel 1. nagrado za skladbo Crucifixus. Januarja 2017 je Andrej izdal svojo prvo knjigo »Ivan Grbec, pozabljeni profesor« v kateri je predstavil Grbčevo življenje in delo. Februarja 2017 je na mednarodnem skladateljskem tekmovanju Musica Sacra Nova 2017 v Kölnu (Nemčija), prejel 2. nagrado za skladbo O Emmanuel. Aprila 2017 je na mednarodnem skladateljskem tekmovanju za orkestrsko glasbo »Via Nova«, v okviru »18. Weimarer Frühjahrstage für zeitgenössische Musik 2017« v Weimarju (Nemčija), prejel 3. nagrado za skladbo Noise of Silence. Maja 2017 je na natečaju za priredbo slovenske ljudske pesmi v organizaciji Glasbene Matice Ljubljana, je prejel 1. nagrado za skladbo Voda Rajna. Makorjeva skladba Angelus ad pastores ait, je bila izbrana in umeščena v koncertni program ISCM World Music Days 2017 v Vancouvru (Kanada).

Ob koncu leta 2016 je JSKD Republike Slovenije, Andreju Makorju podelil Zlati znak za vrhunske in izstopajoče dosežke na področju umetnosti (glasbe) tako doma kot tudi v tujini.
Makorjeve skladbe so izdane v več zbirkah pri Glasbeni matici in pri založbah Carus – Verlag, Schott, Astrum in Nomos.

Kot komponist sodeluje z različnimi zborovskimi sestavi, vokalnimi skupinami in orkestri, kot so BBC Singers (VB), Salt Lake Vocal Artists (ZDA), BYU Singers (ZDA), Iowa State Singers (ZDA), Jenaer Philharmonie Orchestra, Slovenska filharmonija, APZ Tone Tomšič (v sezoni 2014/15 je prevzel vlogo asistenta dirigenta), Duo Claripiano, Vokalna akademija Ljubljana, APZ Univerze na Primorskem, MePZ Obala Koper, VS Gallina, KZ AVE, ŽPZ Čarnice in drugimi. Njegove skladbe so bile izvajane na različnih tekmovanjih, festivalih in seminarjih doma in v tujini (Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Bolgarija, Turčija, Poljska, Češka, Italija, Nizozemska, Belgija, Španija, Litva, Latvija, Estonija, Švedska, Nemčija, Avstrija, Irska, Velika Britanija, Japonska, Južna Koreja, Filipini, Kuba, Kanada, ZDA, …).

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov