post-image
16
mar
10:00

Obravnava nevropsihiatričnih zapletov pri bolnikih z demenco

Čitalnica Galeb

V sklopu predavanj četrtega Biopsihološkega vikenda nam bo Dr. Simon Brezovar predstavil predavanje z naslovom Obravnava nevropsihiatričnih zapletov pri bolnikih z demenco.

Opis predavanja:
Z izrazom demenca označujemo bolezenski vzorec staranja, pri katerem opažamo postopno pešanje kognitivnih sposobnosti ter vse manjšo neodvisnost v vsakodnevnih aktivnostih. Ko govorimo o demenci, imamo pogosto v mislih predvsem spremembe v kognitivnem funkcioniranju, nemalokrat pa se pri bolnikih pojavljajo tudi različne nevropsihiatrične težave (npr. vedenjske motnje, apatija, depresija ali celo simptomi psihoze kot so halucinacije ter blodnje). Nevropsihiatrični zapleti, ki se pojavljajo pri skoraj 50 % bolnikov, predstavljajo dodatne težave ne zgolj za bolnika temveč tudi za njegove bližnje, ki morajo zaradi vseh stresov, ki jih bolezen prinaša, pogosto tudi sami poiskati zdravstveno pomoč. V prvem delu predavanja si bomo najprej ogledali epidemiološke študije, ki so se ukvarjale s proučevanjem pogostosti nevropsihiatričnih težav pri demenci. Pogledali si bomo, katere so najpogostejše nevropsihiatrične težave, razmislili pa bomo tudi, zakaj se pravzaprav pojavljajo. V drugem delu predavanja pa se bomo posvetili predvsem terapevtskim možnostim obravnave nevropsihiatričnih težav, pri čemer bomo izpostavili predvsem psihoterapevtske intervencije.

Opis predavatelja:
Simon Brezovar je univerzitetni diplomirani psiholog in doktor eksperimentalne psihologije, trenutno zaposlen kot specializant klinične psihologije na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana ter kot predavatelj na Univerzi na primorskem, kjer predava študentom biopsihologije. V okviru svoje doktorske disertacije se je ukvarjal s proučevanjem vpliva velike nadmorske višine na kognitivne ter možganske funkcije, trenutno pa je raziskovalno aktiven predvsem na področju nevroloških bolezni. V klinični praksi se ukvarja predvsem z bolniki z nevrodegenerativnimi obolenji.


Za več informacij o dogodku nam lahko pišete na e-mail naslov: info.dsbp@gmail.com.

Vljudno vabljeni!

Lokacija

Sorodni dogodki

Danes
19
dec
18:00
post
Izobraževanje

Konoplja za zdravje

Konoplja je živilo za uporabo v prehrani in domači lekarni. Pričevanja ljudi, tudi znanstvenikov, potrjujejo, da smo uspeli ohraniti nekaj znanja o domačih zelih in plevelih, s tem tudi o konoplji, ki jih še često uporabljamo doma. Zakaj, kdaj in na kakšen način je uporabna, bomo zvedeli na pre ...

Poglej
čet
3
jan
16:00
post
Izobraževanje

Brezplačni računalniški tečaj za začetnike

Na Izobraževalnem centru Memory ponovno pričenjamo z izvedbo brezplačnega računalniškega tečaja za začetnike »RAČUNALNIŠKA PISMENOST ZA ODRASLE«. Tečaj je namenjen zaposlenim osebam, starejšim od 45 let, ki imajo največ srednješolsko izobrazbo in si želijo postati bolj samostojni pri delu z r ...

Poglej