post-image
1
jan
1:00

Smrt kot konec medosebnega odnosa?

Čitalnica Galeb

V sklopu predavanj četrtega Biopsihološkega vikenda nam bo Dr. Vita Puštovan predstavila predavanje z naslovom Smrt kot konec medosebnega odnosa?

Opis predavanja:
Smrt bližnje osebe pomeni začetek žalovanja za okolico. Teorije žalovanja so v svojem razumevanju sprva predvidevale, da odnose po smrti prekinemo. Vendar vsakodnevne izkušnje kažejo, da se ljudje še leta po smrti s svojimi bližnjimi pogovarjajo oz. jih naslavljajo npr. v molitvi, spominih. Zato danes drugače razumemo proces žalovanja in predvidevamo, da po smrti odnose spremenimo in vezi gojimo na drugačen način kot je bilo to pred smrtjo. Gre torej za nadaljevanje odnosov, ki pa podobno kot odnosi z živimi, niso statični, temveč je njihova dinamika pogosto odvisna tudi od zunanjih okoliščin, in sicer predvsem tistih, ki se povezujejo tudi s pokojnikom. V predavanju bomo osvetlili koncepte na tem področju.

Opis predavatelja:
Doc. Dr. Vita Poštuvan, univ. dipl. psih. je namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM) in vodi klinično-raziskovalno delo. Intenzivno se ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja in promocijo duševnega zdravja, z implementacijo novih preventivnih programov v Sloveniji in klinično-svetovalnim delom. V doktorski nalogi je preučevala izkušnje žalujočih po samomoru, v podoktorskem projektu pa intervencije čuječnosti, ki so namenjene tej populaciji. Izkušnje ima z delom v zdravstvu, s terapevtskim delom z ljudmi v stiskah in razbremenitvah v kriznih situacijah. Strokovno je delala v Avstriji, na Japonskem, Kitajskem in v Indiji. Trenutno je predstavnica Slovenije pri Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora (IASP) in so-voditeljica Posebne interesne skupine za žalovanje in postvencijo pri tej organizaciji.



Vstop je prost, dogodek brezplačen. Za več informacij o dogodku nam lahko pišete na e-mail naslov: info.dsbp@gmail.com

Vljudno vabljeni!

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov