post-image
17
mar
11:00

Prepričanje posameznika o vplivu invalidnosti na odnos

Središče Rotunda

V sklopu predavanj četrtega Biopsihološkega vikenda na, bo Matjaž Juhart predstavil predavanje z naslovom Vidik (oz. prepričanje) posameznika o vplivu invalidnosti na odnos. Poudarek na osebah z okvaro sluha ter slovenski znakovni jezik. Sledila bo tudi delavnica nekaterih osnov znakovnega jezika.

Opis predavanja:
Biološke in psihološke potrebe so gonila življenja vsakega posameznika, ne glede na spol, starost in invalidnost. Potrebe na zdrav način zadovoljujemo lahko le ob sočloveku. Za zadovoljiv odnos pa nujno potrebujemo skupni jezik. Jezik je sredstvo in pot do zdravega odnosa, v katerem zadovoljujemo svoje potrebe in s tem živimo zdravo življenje. Kaj se zgodi, ko zaradi invalidnosti ali česa drugega nimamo več skupnega jezika? Kaj se zgodi z odnosom in zadovoljevanjem potreb? Pregledali bomo različne oblike invalidnosti oz. oseb s posebnimi potrebami v luči zadovoljevanja potreb skozi odnos. Večji poudarek bo na osebah z okvaro sluha (gluhi, naglušni, gluhoslepi in osebe s polževim vsadkom). Na koncu se bomo na krajši delavnici seznanili z osnovnimi kretnjami slovenskega znakovnega jezika in načinom sporazumevanja z osebo z okvaro sluha. Udeleženci bodo prejeli tudi nekatere didaktične materiale za lažje spoznavanje slovenskega znakovnega jezika.

Opis predavatelja:
Matjaž Juhart je po izobrazbi profesor defektologije, hkrati pa deluje tudi kot tolmač za slovenski znakovni jezik. V sklopu tega je tako predavatelj na Šoli za tolmače in je hkrati član izpitne komisije za tolmače. Med drugim je zaposlen je kot sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije in pa kot asistent na Pedagoški fakulteti Koper, Univerze na Primorskem. Hkrati je tudi strokovni sodelavec na področju invalidskega varstva.

Vstop je prost, dogodek brezplačen. Za več informacij o dogodku pa nam lahko tudi pišete na e-mail naslov: info.dsbp@gmail.com

Vljudno vabljeni!

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov