post-image
1
jan
1:00

Šola akupresure - informativni dan

Osnovna šola Koper

INFORMATIVNI DAN: ŠOLA AKUPRESURE

Kdaj: 18. Maj 2018
Ura: 18.30 – 20.00
Kje: OSNOVNA ŠOLA OSKARJA KOVAČIČA ŠKOFIJE

Akademija Tradicionalne Kitajske Medicine vas vabi na predstavitev Šole Akupresure, ki bo potekala v petek 18. maja 2018 s pričetkom ob 18.30 na Osnovni šoli Oskarja Kovačiča Škofije.

PREDSTAVITEV PROGRAMA ŠOLE AKUPRESURE

Akupresura je vsaj tri tisočletja stara tehnika zdravljenja TKM, pri kateri s prsti ali z za to prirejeno akupresurno palčko, pritiskamo na točno določene točke na telesu in s tem odpravljamo bolečine, zakrčenost mišic ter mnogo drugih zdravstvenih težav. Temelji na pretoku energij po meridianih (energetskih kanalih). Na meridianih se nahajajo akupresurne točke, preko katerih lahko refleksno vplivamo na energetsko stanje pripadajočega organa. Akupresura se je razvila iz ene najstarejših tehnik zdravljenja, akupunkture, ki z razliko od akupresure za stimulacijo akupunkturnih toč uporablja tanke iglice. Mojstri so nato skozi tisočletja s poskusom in napako razvijali vedo, ki temelji na pretoku življenjske energije (Či) po telesu, s pomočjo akupunkture in akupresure pa pretok te energije lahko uravnavamo in tako v primeru bolezni ponovno vzpostavimo ravnotežje v telesu. S pomočjo akupresure se lahko naučite tehnik lajšanja bolečin in samozdravljenja.

NAMEN ŠOLE

Namen šole je usposobiti udeležence s praktičnim znanjem za samozdravljenje s pomočjo akupresure in tui-na masaže. Spoznali boste delovanje človeškega sistema po TKM ter se naučili kako z stimulacijo ustreznih akupresurnih točk, pravilne prehrane in ustrezne miselne naravnanosti ustvariti ravnovesje telesa in duha.

Naučili se boste kako odpraviti stres, nespečnost, glavobole, slabo prebavo, bolečine v križu in vratu, slabo prebavo, utrujenost, itd.

Izobraževanje temelji na teoretičnih osnovah, ki so potrebni za razumevanje procesa zdravljenja in praktičnem znanju, pri čemer je poudarek na praktičnem usposabljanju.

Šola je namenjena vsem, ki želite spoznati kako lahko sami na preprost način izboljšate vaše zdravje, kakor tudi tistim, ki želijo pomagati drugim do boljšega zdravja.

VSEBINA PROGRAMA

TEORETIČEN DEL
1. Uvod v TKM
2. Teorija 5 elementov
3. Jin-Jang teorija
4. Chi energija
5. Organska kitajska ura
6. Etiologija in patogeneza bolezni po TKM
7. Diagnostika v TKM
8. Anatomska merjenja v TKM
9. Meridijani in njihov potek
10. Akupunkturne točke
11. Extra meridijani
12. Diferenciacija sindromov
13. Uporaba sodobnih tehnik (elektrostimulacija, laser AK)
14. Glavne indikacije, nevarnosti-komplikacije in kontraindikacije
15. Metode segrevanja in ohlajanja pri masaži: moksibustija, ventuze
16. Metode terapije v TKM
17. Akupresura v športu
18. Akupresurni tretman: strategija, načela izbora, vrstnega reda in kombiniranja akupresurnih točk
19. Prehrana po TKM
20. Uporaba zdravilnih zelišč

PRAKTIČEN DEL

Podrobneje bomo spoznavali:
- akupresurne tehnike
- kako uravnovesiti energijski pretok
- lajšanje in odpravljanje nekaterih najpogostejših težav z akupresuro
- kombinacija akupresurnih točk
- refleksna masaža stopal

Naučili se bomo odpravljanje in lajšanja težav:
- Glavoboli in migrene
- Stres
- Nespečnost
- Anksioznost
- Težave s ščitnico
- Utrujenost
- Slaba prebava
- Sinusitis
- Hujšanje
- Menstrualne in ginekološke težave
- Bolečine v križu in vratu
- Bolečine v sklepih in mišicah
- Visok in nizek krvni tlak
- Mrzle noge in roke
- Mišične krče
- Športne poškodbe

Poleg omenjenega se bomo naučili osnov tui-ne masaže. Tui-na je starodavna oblika terapevtske masaže, ki je nastala pred več kot štirimi tisočletji na Kitajskem. Tui-na masaža sprošča in omogoča prost energijski pretok. Tui-na v dobesednem prevodu pomeni: “tui” – potiskanje in “na” – držanje. Deluje preventivno, lajša in preprečuje številne zdravstvene težave. Preko masaže mehkih tkiv terapevt vzpostavi harmoničen pretok energije preko meridianov in s tem omogoči telesu zdravljenje.

Prednost Tui-na terapije je, da lahko s pomočjo diagnostičnih metod zgodaj odkrijemo energetsko neravnovesje v telesu in tako preprečimo nadaljnji razvoj bolezni. Masaže ne uporabljamo zgolj za zdravljenje bolezni, temveč tudi za sproščanje in preprečevanje bolezni. Pri masaži se ne zdravi le poškodb, zvinov, ampak tudi notranje bolezni, odpravljamo energijske blokade in vzpostavljamo ravnovesje. Deluje tudi preventivno ter krepi imunski sistem.

Podrobneje bomo spoznavali:
- masažne gibe in prijeme
- zahtevnejše masažne prijeme – manipulacije
- vpliv Tui-na masaže na posamezne sisteme
- kako uravnotežiti energetski pretok
- stimulacija ter sproščanje telesa
- terapije pri glavobolih, težavah s hrbtenico, bolečinah v hrbtu, vratu, sklepih, prebavnih motnjah, menstrualnih težavah,…

Tui-na masaža vpliva na kožo, vezivna tkiva, skeletni sistem, mišični sistem, živčni sistem, endokrini sistem, kardiovaskularni sistem, dihalni sistem, prebavni sistem in na sečila. S stimulacijo točk in masažo vzpostavimo porušeno ravnovesje. S tui-na masažno tehniko razporejamo in sproščamo energijo znotraj telesa. Z nemotenim pretokom energije se naše telo začne zdraviti samo.

Glavni dejavniki, ki povzročajo energijske blokade so: stres, žalost, strah, jeza, nervoza, skrbi, preobremenjenost, neustrezno prehranjevanje, pomanjkanje gibanja, mraz, itd. Tui-na masaža je ustrezno preventivno sredstvo, ki krepi imunski sistem, zboljšuje prekrvavitev, telesu vrača prožnost in gibčnost ter pripomore k boljšemu splošnemu počutju. Športniki jo uporabljajo pred in po tekmovanju kot pripravo za športne napore in hitrejše okrevanje. Dobro poznan je tudi njen odličen učinek pri shujševalnih kurah.

NAČIN IZOBRAŽEVANJA

Program šolanja je razdeljen na 12 moduov in bo potekal 1 x mesečno in sicer ob sobotah od 9.00 do 18.00 ure z vmesnim odmorom za kosilo.

Šola zajema 144 pedagoških ur teoretičnega in praktičnega dela. Vsak udeleženec dobi slikovno in tekstovno gradivo. Ob zaključku šolanja je preverjanje znanja udeležencev. Udeleženci prejmejo potrdilo oz. certifikat o opravljenem šolanju.

Šola akupresure se pričenja septembra 2018.

Termini izobraževanj 2018/2019:

September 15.9.2018
Oktober 13.10.2018
November 17.11.2018
December 15.12.2018
Januar 12.1.2019
Februar 16.2.2019
Marec 16.3.2019
April 13.4.2019
Maj 11.5.2019
Junij 15.6.2019
September 14.9.2019
Oktober 12.10.2019

Končne termini bomo naknadno uskladili z potrjenimi udeleženci izobraževanja.

KJE POTEKA
Izobraževanje poteka v Kopru (točna lokacija bo objavljena naknadno)

CENA
Cena posameznega sklopa je 100 €. Udeleženci se lahko udeležijo posameznega sklopa vendar je za pridobitev certifikata o izobraževanju pogoj udeležbo na vsaj 10-ih izobraževanj.

Pri plačilu celoletne šolnine (za 12 sklopov) priznamo 15 % popust.

Prijava je veljavna šele s predplačilom šolnine v višini 100 €.

V primeru vaše neudeležbe se predplačilo ne vrača.

PREDAVATELJ
mag. Ludvik Penko je raziskovalec, predavatelj, tuinolog, trener in svetovalec, ki pri svojem delu uporablja in združuje znanje Tradicionalne Kitajske Medicine, psihologije, nevrolingvističnega programiranja (NLP) in intuitivnega zaznavanja. Po poklicu je magister znanosti o okolju, po duši pa raziskovalec in avtor številnih strokovnih in znanstvenih publikacij. Svoje znanje predaja na preprost, praktičen in zabaven način.

mag. Ludvik Penko, vodja šole

Lokacija

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov