post-image
21
feb
18:00

Predstavitvena delavnica čuječnosti v Izoli

Medgeneracijski center Izola
Livade 7a, 6310 Izola

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Komu je namenjena delavnica?

Predstavitvena delavnica je namenjena vsem tistim, ki se s prakso čuječnosti še niste srečali ali pa bi želeli znova priti v stik z njo ter tudi tistim, ki si želite vstopiti v Uvodni program čuječnosti, ki bo v Portorožu potekal v marcu 2019. Med delavnico se bomo skupaj podali v izkušnjo različnih vaj – od zavedanja dihanja, zavedanja telesa in meditativnega gibanja. Po vajah bo čas namenjen pogovoru o izkušnji in doživljanju vaj.

O izvajalki

Izvajalka delavnice je Ivona Ljubičič, specializantka gestalt psihoterapije in psihoterapevtka v Centru labirint:

“Z meditacijo sem se srečala že zgodaj in v mojem življenju ima posebno in dragoceno mesto. Menim, da je med pomembnejšimi orodji za dobro, uravnoteženo in sr(e)čno življenje. Negovanje sočutja, potpežljivosti in odprtosti z redno prakso čuječnosti pa je pomemben del mojega življenja. Po poti raziskovanja različnih tehnik in tradicij hodim že slabih 25 let. Raziskovala sem različne meditacije in orodja samozavedanja: dihalne tehnike, transcendentalna meditacija, Vipassana, Zen budizem in še kaj. Udeležila sem se različnih odmikov, dolgih in kratkih, doma in v tujini. Zame je meditacija ali čuječnost (mindfulness) pomembno orodje v procesu samozavedanja, kajti zavedanje je predpogoj spremembe. Meditacija zame ni zgolj formalna praksa, ampak trenutek-za-trenutkom v življenjskem vsakdanu, v odnosih z drugimi in s sabo, je način in doživljanje življenja. Skozi formalno prakso sem se naučila biti prisotna in ostati z vsem, kar prinese negotovost življenja. Gestalt psihoterapija, ki jo prakticiram, ima korenine tudi v zen tradiciji in budistični filozofiji, zato je zame prepletanje psihoterapije in čuječnosti zelo naraven in komplementaren proces.”

Cena in prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna, po svojih zmožnostih lahko darujete prostovoljne prispevke. Ker je število mest omejeno, so obvezne predhodne prijave na www.cujecnost.org/dogodki ali info@cujecnost.org.

*Uvodni program v Portorožu bo potekal od 14. 3. do 9. 5. 2019 ob četrtkih od 18:00 do 20:300 na Gimnaziji Antonio Sema Piran, Med vrtovi 8 v Portorožu. Več informacij in prijava: https://www.cujecnost.org/dogodek/uvodni-program-v-portorozu

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov