post-image
1
jan
1:00

Emancipacija fotografije: Izbrana dela iz zbirk Obalnih galerij Piran

Mestna Galerija Piran
Piran

Odprtje: petek, 14. december 2018, ob 19.00

Kustosa razstave: Vasja Nagy-Hofbauer, Majda Božeglav Japelj

Tematska razstava ISTRA – FOTO – INTERNATIONALemancipacija fotografije (izbrana dela iz zbirk Obalnih galerij Piran), posega v segment mednarodnih fotografskih zbirk, ki do sedaj še niso bile vsebinsko raziskane in strokovno ovrednotene. Poudarek je na delih iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, nastalih kot rezultat aktivne razstavne dejavnosti Obalnih galerij Piran. Ustanova je bila, skupaj z nekaterimi slovenskimi fotografi, soorganizatorka kolonij in mednarodnih fotografskih razstav (Koštabona, Kombinirana fotografija, Foto 6 dežel …). 

Na pobudo Jožeta Kološe-Kološa (1920‒1998), v slovenski Istri živečega prekmurskega fotografa, je bila leta 1972 ustanovljena skupina N (Neodvisni). Pomenila je začetek fotografskega druženja v Istri, ki je preraslo v mednarodno fotografsko kolonijo  Koštabona ter bienalno prireditev  Kombinirana fotografija. Skupina – ob Kološi so bili njeni člani še Miran Mišo Hochstätter, Milan Kumar in Marjan Pfeifer –  je s fotografskimi objektivi beležila odmiranje istrske krajine, odseljevanje in propadanje tradicionalne arhitekturne dediščine z istočasnim vdiranjem potrošništva. Akcija je spodbudila razmah fotografske dejavnosti v slovenski Istri.

Kološa, ki velja za avtorja pojmov Koštabona (Umiranje vasi) in kombinirana fotografija (Fotografija brez meja), je bil tudi pobudnik ustanovitve Fotogalerije v Kopru (1974), kar je bila novost v tedanji Jugoslaviji. Koprska galerija Loža je bila prostor, v katerem so bile fotografije, ustvarjene v sklopu teh prireditev, tudi najpogosteje razstavljene.

Na razstavi je zajeto gradivo avtorjev iz različnih držav (Mišo Hochstätter, Dragomil Bole, Tomaž Bricelj, Paolo Cervi, Làszlò Cseri, Eddie Daems, Božidar Dolenc, Barbara Freeman, Christian Wachter, Peter Kocjančič, Branko Lenart, Rafael Podobnik, Jaka Jeraša, Boris Gaberščik, Zenon Harasym, Maurizio Camerani, Sergio Gobbo, Pego Gottwald, Örs Harnoczy, Jiři Horak, Zoran Ilić, Ferenc Kàlmàndy, Erich Kees, Peter Kocjančič, Flemming Kastaniegaard, Carsten M. Madsen, Dušan Miška, Igor Modic, Rafael Podobnik, Eugenia Schnee M., Gerhard Skrapits, Tullio Stravisi, Igor Toni, Marin Topić, Làszlò  Török, Tibor Varjasi, Alenka Vidrgar, Gorazd Vilhar). Med razstavljenimi fotografijami ni del duhovnega promotorja fotografske dejavnosti v slovenski Istri Kološe, saj galerijske zbirke ne razpolagajo z njegovimi fotografijami z navedenih prireditev.  

INFO: dr. Majda Božeglav Japelj, majda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si, T 051362 948

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov