post-image
1
jan
1:00

Teden možganov 2019: Na pragu bolečine - sklop predavanj v Kopru

Center mladih Koper
Gregorčičeva ulica 4, 6000 Koper
»Brain awareness week« je globalna kampanja osveščanja javnosti o napredku in koristih raziskav možganov, ki zaživi vsako leto v tretjem tednu meseca marca. Dogodki letošnjega Tedna možganov v Sloveniji, katerega tema se glasi »Na robu bolečine«, se bodo zvrstil v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Mirnu, Idriji in v Tolminu.

Sklop predavanj, delavnica čuječnosti in filmski večer, se bodo na obali odvijali v četrtek, 14. in petek, 15. marca v Kopru, v prostorih Centra mladih Koper.

Letos bomo prisluhnili petim predavateljem:

-Uni. dipl. psihologinja Tina Podlogar bo predstavila učinkovite, v praksi uporabljane metode preprečevanja samomora in nam orisala proces, s katerim klinično psihološka stroka vodi posameznike skozi premagovanje stiske.

-Dr. Anton Grad, profesor na UP FAMNIT in zaposleni v nevrološki ambulanti v Splošni bolnišnici Izola, bo predaval o patofiziologiji in učinkovitem zdravljenju migren ter o aplikativni vrednosti najsodobnejših znanstvenih dognanj za paciente.

-Dr. Blaž Koritnik, predstojnik Kliničnega inštuituta za klinično nevrofiziologijo, bo predstavil nevrobiološke procese bolečine in nam pojasnil, kaj se ob doživljanju bolečine dogaja v našem telesu.

-Mag. Stanka Ristić Kovačič, ki deluje na KIKN, bo predstavila psihosocialni pristop v paliativni oskrbi in predavala o soočanju s psihično bolečino v kontekstu neozdravljive bolezni.

-Dr. Maja smrdu, klinična psihologinja, deluje na oddelku psihologije UP FAMNIT. Ukvarja se s posamezniki, ki so doživeli (športno) poškodbo, predavala bo o psiholoških vidikih soočanja z bolečino pri poškodbah in motivaciji.

*************************************************************************

Teden možganov v Kopru je letos še bogatejši, k programu smo dodali delavnico z naslovom »Kaj imata fizična bolečina in čuječnost skupnega?« Udeleženci delavnice bodo spoznali čuječnost kot tehniko spoprijemanja s kronično bolečino. Vodila jo bo diplomantka biopsihologije, specializantka integrativne psihoterapije in članica Društva biopsihologov Slovenije, Anja Erjavec.

Dogodek se bo zaključil s filmskim večerom, na katerem bosta predvajana dva kratka filma slovenskih ustvarjalcev, igrani film Želja (2018) in dokumentarni film Oda kameli (2018). Po predvajanju bo sledil pogovor z avtorji, ki ga bo vodil prof. dr. Ernest Ženko, predavatelj na UP FAMNIT in FHŠ, raziskovalec, filozof in filmski kritik.

_______________________________________________
!OPOZORILO!
Film Oda kameli (2018) vsebuje nazorne prizore uboja živali.
_______________________________________________

Ker so dogodki namenjeni osveščanju javnosti, je vstop na vse dogodke v okviru Tedna možganov prost.

Projekt Teden možganov organizira slovensko društvo za nevroznanost, SiNAPSA.

Sklop dogodkov v Kopru v okviru projekta Teden možganov organizirajo dipl. biopsihologinje Anja Erjavec, Kaja Petek, Larisa Lara Pohorec in Špela Cvikl, v sodelovanju z društvom SiNAPSA.

K uresničitvi Tedna možganov v Kopru je prispeval Center Mladih Koper.
Prikaži manj
Urnik
 
četrtek, 14. marec 2019
 
 
 
18:00 – 18:25
Predavanje: Kako lahko bolje razumemo bolečino samomorilne stiske?
 
 
18:30 – 19:00
Predavanje: Migrena ni samo glavobol
 
 
19:10 – 21:10
Delavnica čuječnosti: Kaj imata fizična bolečina in čuječnost skupnega?
petek, 15. marec 2019
 
 
 
18:00 – 18:25
Predavanje: Bolečina pod nevrofiziološkim drobnogledom
 
 
18:30 – 19:00
Predavanje: Psihosocialni pristop v paliativni oskrbi

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov