post-image
21
sep
11:00

Vonj po Istri 2019

Krkavče

Krkavče – Vonj po Istri je pristni istrski dogodek, ki zajema predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč nepogrešljivi del življenja na vasi. Odvijal se bo v soboto 21. septembra, v mesecu, ko goduje Sv. Mihael, zavetnik vasi Krkavče.

Glavni prireditveni prostor bo na čudovitem in edinstvenem vaškem trgu pred cerkvijo, ki leži na “živi” skali. Tam bo postavljen oder ter gostinska ponudba, ki bo ponujala tudi avtohtone istrske jedi kot so česnova juha, mineštra s koruzo, bakala s polento, …

- DOMAČE STOJNICE
Ob poti, ki pelje do vaškega trga, bodo postavljene stojnice, na katerih bodo predvsem domačini ponujali domače skrbno pridelane in izdelane tradicionalne dobrote, ki so bile skozi celotno zgodovino vasi njen zaščitni znak. Poleg stojnic z domačimi izdelki bodo postavljene na ogled tudi t.i. tematske stojnice, na katerih bodo predstavljeni tradicionalni istrski običaji (istrska glasbila, oblačila, …) in spominki, ki jih bodo izdelale pridne roke mladih krkavških gasilcev.

- VODENI OGLEDI
Ker so Krkavče poznane po različnih turističnih atrakcijah, bo obiskovalcem na ogled postavljena cerkev nadangela Sv. Mihaela, vas Krkavče, istrska hiša Vrešje, itd. Avtobus pa Vas bo odpeljal na ogled najstarejše istrske oljarne, krkavškega kamna, istrskega goveda Boškarina in v park avtohtonih istrskih živali.

- KULINARIČNA EKSPLOZIJA
Zmagovalca televizijskega šova Masterchef, Sara Rutar in Anže Kuplenik, bosta skupaj z otroki okoliških osnovnih šol v živo pripravila preproste istrske jedi kot to počnejo največji kuharski mojstri.

- ORANJE Z BOŠKARINOM
Po obuditvi slovenskega istrskega običaja – oranje z boškarinom, vam bomo letos ponovno prikazali oranje prav na kraju, kjer so to počeli naši nonoti in none, in na isti način s pravim, prekrasnim belim istrskim volom – boškarinom.

- KULTURNI PROGRAM
Osrednji in zaključni del prireditve bo predstavljal kulturni program, ki se bo odvijal na vaškem trgu pred cerkvijo. Takrat bodo iz grl okoliških pevcev zadonele istrske pesmi, folklorne skupine v šavrinskih nošah pa nas bodo zavrtele v ritmu istrske glasbe. Zapeli nam bodo otroški pevski zbor OŠ Šmarje, En big band in Rudi Bučar.

Sorodni dogodki

Ni sorodnih dogodkov