post-image
Krepi imunski sistem in razstruplja naše telo

Vsak dan naj bo vitamin C na krožniku.

31. jul 2014 | Uredništvo

Sodobni biokemiki pravijo, da je vitamin C veliko učinkovitejši, če pojemo celo limono s sadnim mesom vred, kakor če popijemo samo njen sok.

Danes vemo, da opravlja vitamin C v telesu dve veliki nalogi: imunsko zaščito in uravnovešanje duševnih procesov. 

Vitamin C je poleg vitamina A, vitamina E in selena eden izmed najpomembnejših antioksidantov v boju proti prostim radikalom, s tem pa nenehno pomlaja telesne celice in jih ohranja zdrave. 

Zdravilni učinek vitamina C se posebno jasno kaže na dlesnih in dlesnični kosti čeljustnice, v kateri so zobje in kjer poteka med vsemi kostmi v telesu največja presnova kalcija. 

Če telo dobro oskrbujemo z veliko hranili in predvsem z vitaminom C, je koža vedno čvrsta, gladka in prožna. Že 30 minut po zaužitem obroku hrane, bogatem z vitaminom C, nastaja v telesu šestkrat več kolagena.

Vitamin C ima nadvse pomembno vlogo pri popravljanju in obnavljanju vezivnega tkiva. Zato se ta super molekula obnese tudi pri zdravljenju zmečkanin, udarnin in raznih poškodb pri športu.

Prekomerno zaužitje vitamina ni strupeno. Presežek vitamina C se v 24 urah izloči s sečem. Zato se v našem telesu ne more kopičiti.

Surovo sadje in zelenjava so glavni dobavitelji vitamina C. Krajša kot je njihova pot do krožnika, večja je učinkovitost vitamina C.

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...