post-image
Raziskava zanesljivosti avtomobilov

Najcenejša znamka tik pod vrhom!

28. jan 2015 | Uredništvo

Avtomobili se kvarijo, mar ne? Nekateri bolj, drugi manj. Pa tudi lastniki smo različni in ob enaki okvari reagiramo drugače. Marsikdo že ob najmanjši težavi obupa, se o tem vsaj v svoji družbi na široko razgovori in naslednjič zagotovo izbere drugo znamko avtomobila, drugi pa se ne zmenijo in ne omenjajo skoraj serijskih napak. A kako vse skupaj zajeti v uporabno statistiko, ki bo vsaj približno določila tveganje pri izbiri določenega avtomobila ali kar celotne znamke? Potrošniška organizacija Which? iz Velike Britanije vsako leto v ta namen izpelje raziskavo, v kateri sodeluje več deset tisoč potrošnikov, kar je dovolj velika številka, da so rezultati uporabni in realni.

V zadnji raziskavi je sodelovalo 49.023 potrošnikov, ki so ocenili nekaj več kot 58 tisoč avtomobilov. Odgovorov je bilo dovolj, da so zbrali rezultate za 283 različnih modelov – novih in rabljenih. Razdeljeni so v posamezne avtomobilske razrede, posebej je ocenjena zanesljivosti avtomobilskih znamk, ločeno pa so preverili tudi splošno zadovoljstvo lastnikov avtomobilov. Po domače povedano: spraševali so jih, ali bi svoj avtomobil priporočili prijatelju oziroma znancu. 

Milijoni kilometrov v eni analizi

58.055 avtomobilov, ki so zajeti v raziskavi, je skupaj prevozilo več kot 700 milijonov kilometrov. Nekaj več kot polovico poganja bencinski motor, 44 odstotkov je dizelskih, 2 odstotka hibridnih. Tudi v Veliki Britaniji prevladujejo avtomobili z ročnimi menjalniki (71 odstotkov avtomobilov iz raziskave). In še to: 48 odstotkov sodelujočih v raziskavi je svoj avtomobil kupilo novega. Sama analiza je sestavljena iz števila okvar in drugih težav, ki so jih imeli lastniki s svojimi avtomobili v zadnjih 12 mesecih in so o njih poročali v posebni spletni raziskavi. Okvare so različno obtežene glede na njihovo resnost – čim hujša je bila napaka, čim dlje je bil avtomobil zaradi nje nevozen, slabše je bil ocenjen.

Zanesljivost znamk

»Letošnja lestvica najzanesljivejših avtomobilskih znamk se na prvi pogled morda ne razlikuje prav veliko od tistih iz preteklih let, a tik pod vrhom je prišlo do precejšnjega presenečenja. Na četrto mesto se je namreč uvrstila romunska znamka Dacia, ki je del koncerna Renault Nissan, in za katero je zanesljivost do tri leta starih avtomobilov kar 94-odstotna. In to pri avtomobilih, ki večinoma stanejo manj kot 10 tisoč evrov, ali morda kakšnega tisočaka več,« je poudaril Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. 

Druge štiri najbolj zanesljive znamke med najboljšimi petimi so že po tradiciji japonske, Honda, Lexus, Toyota in Mazda. 

Vir: ZPS

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...