post-image
Po številu kaznivih dejanj pri policiji je Izola prva v Sloveniji

Izola - supermarket droge

23. feb 2015 | Uredništvo

Izola je že dobro desetletje poznana med Tržačani kot pravi supermarket droge, pravzaprav je prekupčevanje v tem malem obmorskem mestecu bilo vidno včasih na vsakem koraku, sedaj pa so prekupčevalci bolj pozorni in preprodaja poteka bolj diskretno.

Da je obalno področje ranljivo za to težavo ne preseneča, saj je znano, da skozi večja pristanišča poteka tako preprodaja orožja kot tudi mamil. Če je bila v preteklosti bolj v ospredju prodaja tradicionalnih drog kot sta heroin in kokain so zadnja leta v porastu dizajnerske droge in amfetamini.

 

Ob odprtju in prvem obisku zloglasne Ambasade Gavioli so nekateri prihajali z avti v prtlljažnikih založenimi tudi s po 100 in več tabletkami za preprodajo. Nemalokdo se spomne tudi kako so v neki raciji gospodični dobili vrečko tabletk, ki jo je skrbno skrila v svojo vagino. V najboljših časih pred krizo so bili redni gostje v okolici diskoteke tako slovenski kot italijanski kriminalisti, ki so se radi pomešali med redne goste željne zabave. Vendar gre to bolj za porabnike t.i. "rekreativnih drog", ki so jo občasno konzumirali ob zabavah, ker je pa to število zadnja leta drastično upadlo se prodaja seli drugam, na ulico. Večja težava so resni odvisniki od trdih drog.

Kaj je skrito v tabletki?

Dizajnerske droge so zadnje čase zelo priljubljene, saj nekatere niso izrecno prepovedane, zato so tudi lažje dosegljive na trgu in bolj poceni. Toda težava nastaja pri overdoziranju pri mladih, ki željni zabave konzumirajo skoraj vse, kar pride pod roko ali usta, pri tem pa ne vedo niti kaj jemljejo ali celo dobijo v roke smrtonosne mešanice, ki niso tisto, kar jim prekupčevalec obljublja. V novejših tabletkah ecstasyja je tako že štirikrat več vsebnosti MDMA-ja kot pred 10 leti. Novejše tabletke imajo že prek 250 mg MDMA in ostalih primesi. Poleg tega pa v želji po hitrem zaslužku prekupčevalci zamenjajo kemične sestavine v tabletkah, kar je lahko usodno za uporabnika že po prvem zaužitju.

Taka dva primera sta oranžni superman in rumeni UPS, prvi namesto MDMA vsebuje PMA, ki mu pravijo na zahodu tudi „dr. Smrt“, sproži evforičnost in deluje kot natidepresiv v manjših dozah, znatno pa obremeni srčno mišico in v dozah nad 50 mg je lahko že smrtno nevaren. V Kanadi je prva tabletka povzročila 12 smrti, v Izraelu 24, v Angliji pa 4. Druga tabletka vsebuje nad 250 mg MDMA, dnevno priporočena doza pa je največ 80 mg MDMA za človeka, torej znatno nad dnevno dozo. 

Križišče dveh poti

Tradicionalne droge prihajajo večinoma po balkanski poti iz južnih republik in Albanije, dizajnerske droge pa iz Amsterdama in Nemčije. Pravzaprav je v Kopru, Izoli in Piranu stičišče teh poti. Križišče oziroma lahko bolj uporabimo besedo krožišče, že ker je teh na Obali izjemno veliko. Nekateri mladi so v preprodajo zapadli tudi zaradi brezposelnosti in nekaj od teh je tudi obiskalo perujske zapore, ko jih je južno ameriška policija zalotila pri tihotapljenju kokaina in spravila na hladno.

Kokain in alkohol v vsako slovensko vas!

Slovenija je pri kajenju marihuane na 27. mestu in na 24. mestu pri opiatih, jemljemo pa več kokaina, kjer smo na svetovni lestvici držav na visokem 11. mestu. OZN ocenjuje, da pri nas heroin uporablja 0,74 odstotka državljanov. Smo pa na visokem drugem mestu po uporabi alkohola.

Stanje na Obali glede drog je resno. Seveda je pa na mestu tudi vprašanje, če toliko kriminaliziramo prodajo in preprodajo drog zakaj ne kriminaliziramo več politike in tajkune, ki so posredno krivi, da je toliko mladih brez dela in iščejo priložnost in uteho v objemu prepovedanih substanc?!

Sorodne novice

post-image

Jubilejni Eurofest se je zaključil v Kopru v soboto zvečer

V Kopru 25. Eurofest

20. jul 2017 | Uredništvo

Jubilejni Eurofest se je iztekel v soboto zvečer, ko je bil po finalnih dvobojih na osrednjem igrišču na vrsti še svečani zaključek prireditve. Organizacijski stroj pa ni zaključil z delom, dokler...

post-image

KŠOK

PROJEKT – ZMIGAJ SE

19. sep 2016 | Uredništvo

Klub študentov občine Koper – KŠOK prvič pripravlja projekt Zmigaj se! Prireditev bo potekala v petek, 23. 9. 2016 v Taverni in na Carpacciovem trgu med 16. in 21. uro. Namen projekta je...

post-image

Najboljša diskoteka v Sloveniji vabi na dan odprtih vrat

Ambasada Gavioli odpira svoja vrata!

17. dec 2015 | Bojan Marsič

V petek 18. decembra bo izolska zibelka elektronske kulture ob jubilejni zabavi gostila tudi popoldanski dogodek, na katerem si bo širša javnost lahko ogledala ta izjemno oblikovan...

post-image

Poletni festivali

Barakud - otok glasbe za sladokusce

04. jun 2015 | Bojan Marsič

Barrakud se vrača in v zraku se že čuti vonj poletja! Približujemo se četrtemu poglavju te zgodbe, projektu, zasnovanem v Italiji, ki prepleta zvok in lokacijo v edinstveno mešanico, zdaj...

post-image

Sistem Nefiks

Dokažite svojo dodano vrednost

28. maj 2015 | Uredništvo

Čedalje več mladih pridobiva delovne izkušnje izven redne zaposlitve, zato jih pri iskanju prve službe pogosto ovira pomanjkanje delovne dobe. Prav zato je izredno pomembno sistematično...