post-image
Skriti kotički Istre

Izleti po Istri

18. maj 2015 | Uredništvo

Istra in Kvarner so med najbolj priljubljenimi destinacijami za enodnevne izlete, tudi za Slovence. Na kratkem potovanju včasih odkrijemo kak skrivni kotiček, včasih pa je motiv potovanja zgolj rekreacija ali pohodništvo in obisk krajev, kjer smo bili že večkrat. Poleg odkrivanje naravnih lepot in kulturne dediščine vam ponujamo nekaj idej za prijeten dan preživet v naravi.

 

Istrani so se denimo spomnili na to, da je prva pripovedka o vampirju nastala v Istri in v kraju Tinjan in tako že poskušajo tržiti legendo. Kogar zanima več na temo istrske mitologije in mitologije nasploh, priporočamo ogled istrskega festivala Legendfest, ki bo konec julija že sedmič v mestu Pićan, ki leži na področju hrvaške občine Labin. Po Evropi je že poznan Motovun film festival, ki vsako leto privabi v Istro na stotine ljubiteljev filmov, ki hkrati postanejo tudi turisti in potrošniki.

 

»Vampirski« turizem v Istri

Mala vasica Kringa, ki se nahaja v občini Tinjan v bližini Pazina, ima tako močne razloge za turistični obisk. Na področju kraja Kringa, v katerem živi približno petsto prebivalcev, je poznana legenda o vampirju Juretu Grandu, ki je, kot govorijo zgodbe, v kraju živel polnih 16 let in kot vampir zlorabljal družino in krajane. Tako obstajajo zapisi iz tistega stoletja, ki pričajo, da so bili ljudje prestrašeni pred »štrigonom« oziroma »vedavcem«, ki je hodil okoli po vasi in pil kri tako otrokom kot starejšim.

Gora filmov

Motovun je manjše mestece na severuzahodu Istre, 21 km jugozahodno od Buj z okoli tisoč prebivalci. Mestece stoji na vrhu 277 m visoke strme vzpetine, ki prevladuje nad dolino reke Mirne. V okolici so vinogradi in sadovnjaki. Motovun je priznana izletniška točka. V zadnjem času je poznan tudi po letnem filmskem festivalu, ki ga je leta 1999 postavil na noge hrvaški filmski režiser Rajko Grlić.

Istrske toplice se nahajajo v severozahodnem delu Istre, v dolini reke Mirne ob vznožju starodavnega Motovuna, so pa komaj trideset km oddaljene od Poreča ter štirideset km od meje z Italijo. Zdravilišče razpolaga s 350 posteljami in 2 apartmajema, ter z 48 sodobno opremljenimi posteljami na nivoju štirih zvezdic v novourejenem objektu Sv. Stjepan. Termalna voda  Istrskih toplic vsebuje 14 različnih mineralov, največ žvepla, in blago stimulativne radioaktivne lastnosti, zaradi katerih se razlikuje od ostalih termalnih virov in jo po kvaliteti uvrščamo v sam vrh.  

Momjan

Danes porušen in v bršljan zarastel grad lahko le s težavo pričara moč in bogastvo življenja, ki ga je zaznamovalo. Zgrajen je bil nad breznom nad reko Dragonjo kot obramba pred sovražnikom, to vlogo pa je vztrajno opravičeval skozi stoletja. Najpomembnejše obdobje njegovega življenja je bil srednji vek, ko je bila Istra razdeljena med akvilejskimi patriarhi, Benetkami in goriškimi grofi in tako je živel med njihovimi neprestanimi boji za prevlado.

Momjan se kot vas omenja že v 11. stoletju. Prvotni obrambni stolp je postal grad v prvi polovici 13. stoletja, da bi skupaj s sosednim Kostelom ščitil območje pred piranskimi pretenzijami.

Momjanski lastniki, družina Woscalca Devinskega in sinovi, so bili znani po nezanesljivosti in izkazovanju pripadnosti, ki je bila odvisna od interesov. V to značilnost se je lepo vključila njihova nepresušna želja po političnih funkcijah, tako da so bili podestati v Piranu, Bujah, Poreču in Motovunu. Znani so bili po prepirih in spopadih s sosedi, najpogosteje zaradi posesti, prevlade in moči, zato so se pogosto vojskovali in menjavali strani med goriškimi grofi in oglejskimi patriarhi, enkrat na strani prvih, drugič na strani drugih.

Rt Kamenjak

Južno od vasi Premantura, le kilometer od kampa, se razprostira 9,5 km dolgo zaščiteno naravno območje Kamenjak. Čudovite plaže, zalivčki in mediteransko rastlinje, kjer vsak lahko najde svoj kotiček pod soncem in uživa v morskem zraku. Polotok je širok le 1,5 km, tako ga boste z veseljem prepešačili oz. prekolesarili.

Sorodne novice

post-image

.

Novo priznanje trajnosti Hiškam slovenske Istre

09. jul 2019 | Uredništvo

Nastanitev Hiške slovenske Istre v Truškah, ki so edina nastanitev v destinaciji Koper, ki se ponaša z znakom Slovenia Green Accomodation, so uspešno prestale ponovno certificiranje za trajnostno...

post-image

.

Izbran najlepši vrt Kopra

25. jun 2019 | Uredništvo

Četrta izdaja Odprtih vrtov Kopra je ne najbolj spodbudni vremenski napovedi navkljub v soboto popoldne bila razprodana, poročajo Primorske novice. Privabila je več kot 180 obiskovalcev, ki so s...

post-image

Šport

Odlična sezona za obalni Plesni studio Petra

14. jun 2019 | Uredništvo

Za 25 tekmovalnih plesalk Plesnega studia Petra je bila letošnja sezona čudovita in več kot razburljiva. Na mednarodnih tekmovanjih so se pod okriljem WADF (World Artistic Dance Federation) in IDC...

post-image

Šport

Bronxi zmagovalci futsal CUP-a v Zagrebu

12. jun 2019 | Uredništvo

Kadetska in mladinska ekipa FC Bronx Škofije sta se pretekli konec tedna odpravila na veliki mednarodni turnir v Zagreb. V pestri zasedbi klubov iz Hrvaške, Madžarske ter Bosne in Hercegovine so...

post-image

Praznik oljk, vina in rib 2019

Izola ima Županovo oljčno olje in vino

02. jun 2019 | Uredništvo

V sklopu tradicionalnega praznika oljk, vina in rib, se je na Manziolijevem trgu zaključila razglasitev Županovega vina in letos prvič tudi Županovega oljčnega olja. Komisijo je med vini najbolj...

post-image

Zelene nastanitve

Oddih v popolnem stiku z naravo

28. maj 2019 | Uredništvo

Svoje počitnice lahko načrtujete v popolnem stiku z naravo. Umaknite se od vrveža živahnih promenad in se odločite za zelene nastanitve, ki vam bodo pomagale pobegniti od vsakdanjega sveta....