post-image
Ob prazniku Sv. Jurija

Solinarski praznik

17. apr 2015 | Uredništvo

Ob godu svetega Jurija, zavetnika mesta Piran, se v Piranu vsako leto odvija Solinarski praznik. Ob koncu aprila praznično vzdušje zajame vse Pirančanke in Pirančane, priprave pa se začnejo že pred samim dogodkom. Pod vodstvom društva Anbot in v sodelovanju z društvom Faros že potekajo delavnice izdelovanja uličnega okrasja na šolah v piranski občini, s katerimi bodo dijaki GEPŠ, študentje Turistice in ostali prostovoljci dan pred Solinarskim praznikom okrasili mesto.

Solinarski praznik bo letos potekal od 24. do 26. aprila, poleg pestrega programa, v katerem bo v ospredju solinarska družina, pa bo posebna pozornost namenjena tudi piranskim gostincem. Ti bodo v času praznika po ugodni enotni ceni ponujali solinarsko malico – piranski brodet. 

V soboto in nedeljo bodo obiskovalci lahko pospremili povorko, v kateri se bodo solinarska družina in ostala piranska društva sprehodila od Punte do Tartinijevega trga, godba in folklorni plesalci pa bodo poskrbeli za dobro vzdušje. Priča boste tudi starodavnim družabnim igram, turnir v mori giapponese in briškuli se bo odvijal na glavnem pomolu, kjer bo ves čas dišalo po ribah in brodetu, pravo doživetje pa bo skupinski nastop vseh pevskih zborov piranske občine, ki bodo na Tartinijevem trgu pod vodstvom Slavka Ivančiča zapeli dve solinarski pesmi. 

Solinarski praznik se bo tokrat izjemoma oba dneva odvijal na Tartinijevem trgu, a tudi pogled v soline bo mogoč. V soboto se boste lahko pridružili vodenemu ogledu Strunjanskih solin, v nedeljo ob 12.30 pa vas bo solinarska družina čakala na piranskem pomolu, da jim boste lahko pomahali v slovo. 

Bodite del Solinarskega praznika tudi vi. Vabimo vas, da se pridružite pri okraševanju mesta, v soboto in nedeljo pa nikar ne zamudite pestrega kulturno-zabavnega dogajanja s tržnico lokalnih dobrot. 

V času Solinarskega praznika bo Društvo meščanov mesta Piran obudilo starodavno tombolo. Sodelovali boste lahko s tablico, ki bo na voljo za simbolično ceno – dva evra, nagradni sklad pa je vreden 2000 evrov.

Celoten program 13. Solinarskega praznika ob prazniku Sv. Jurija je objavljen na www.piran.si

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...