post-image
Sistem Nefiks

Dokažite svojo dodano vrednost

28. maj 2015 | Uredništvo

Čedalje več mladih pridobiva delovne izkušnje izven redne zaposlitve, zato jih pri iskanju prve službe pogosto ovira pomanjkanje delovne dobe. Prav zato je izredno pomembno sistematično vodenje neformalno pridobljenih kompetenc, potrjenih s strani delodajalca. Natančen in pregleden izpis takšnih izkušenj omogoča Nefiks, sistem za beleženje neformalnih kompetenc, ki je priznan tudi s strani delodajalcev. Slednji potrjujejo pri njih pridobljene izkušnje, hkrati pa pri zaposlovanju upoštevajo tudi Nefiksov izpis kompetenc.

Aprila letos je bilo brezposelnih kar 27.665 mladih med 15. in 29. letom starosti, ki imajo pogosto težave pri iskanju zaposlitve zaradi “pomanjkanja izkušenj“, kljub temu da imajo v svojih življenjepisih mnogi kar lepo število neformalnih delovnih izkušenj. Te težave se zaveda tudi vlada dr. Mira Cerarja, ki je v koalicijsko pogodbo zapisala, da si bodo prizadevali “za vzpostavitev enotnega sistema za beleženje delovnih izkušenj mladih na nacionalnem nivoju, ki bodo omogočile lažjo zaposljivost in prikaz dodatnega razvoja kompetenc pri mladih na osnovi praktičnih izkušenj.“ Od septembra 2014, ko je bila koalicijska pogodba podpisana, večjih premikov na tem področju ni bilo. 

Že 15 let pa obstaja Nefiks, “projekt priznavanja, uveljavljanja in evidentiranja neformalno pridobljenih znanj, ki jih posameznik pridobi od 14. leta naprej“, ki je leta 2009 fizično 'delovno knjižico za mlade' dopolnil s spletno različico – e-Nefiksom, obe pa omogočata vnos izkušenj s šestih različnih področij. “Delodajalec mi je na razgovoru za študentsko delo povedal, da ga ni prepričal samo moj Nefiks, pač pa je bilo odločilno tisto, kar je bilo potrjeno v njem,“ je o dobri izkušnji z Nefiksom povedal 25-letni Andraž.

Prednost beleženja neformalnih izkušenj v sistem Nefiks je za mlade prav v tem, da lahko (bivši) delodajalci njihove izkušnje in kompetence potrdijo, kar daje večjo veljavo življenjepisu iskalca zaposlitve. “Nefiks pokaže dodano vrednost osebe – delodajalcu jasno pokaže, zakaj med petdesetimi kandidati z enako formalno izobrazbo izbrati prav tebe,“ je dodala Alenka Blazinšek, strokovna vodja Zavoda Nefiks. 

Da so neformalne izkušnje pomembne pri kadrovanju, potrjujejo tudi delodajalci. Nefiksova raziskava, v kateri je sodelovalo 107 delodajalcev, je pokazala, da kar 70 % delodajalcev meni, da je bolj pomembno, da ima iskalec zaposlitve izkušnje, manj pomembno pa jim je, kje so bile kompetence pridobljene. Več kot 30 % delodajalcev trdi, da bi bil kandidat ob priložitvi Nefiksovega prikaza kompetenc opažen, nadaljnih 28 % pa pravi, da bi takšen kandidat ob izpolnjevanju pogojev za delo zagotovo bil povabljen na razgovor. Neformalne izkušnje torej štejejo, pomembno pa je tudi to, kako jih kandidat predstavi.

Sorodne novice

post-image

Jubilejni Eurofest se je zaključil v Kopru v soboto zvečer

V Kopru 25. Eurofest

20. jul 2017 | Uredništvo

Jubilejni Eurofest se je iztekel v soboto zvečer, ko je bil po finalnih dvobojih na osrednjem igrišču na vrsti še svečani zaključek prireditve. Organizacijski stroj pa ni zaključil z delom, dokler...

post-image

KŠOK

PROJEKT – ZMIGAJ SE

19. sep 2016 | Uredništvo

Klub študentov občine Koper – KŠOK prvič pripravlja projekt Zmigaj se! Prireditev bo potekala v petek, 23. 9. 2016 v Taverni in na Carpacciovem trgu med 16. in 21. uro. Namen projekta je...

post-image

Najboljša diskoteka v Sloveniji vabi na dan odprtih vrat

Ambasada Gavioli odpira svoja vrata!

17. dec 2015 | Bojan Marsič

V petek 18. decembra bo izolska zibelka elektronske kulture ob jubilejni zabavi gostila tudi popoldanski dogodek, na katerem si bo širša javnost lahko ogledala ta izjemno oblikovan...

post-image

Poletni festivali

Barakud - otok glasbe za sladokusce

04. jun 2015 | Bojan Marsič

Barrakud se vrača in v zraku se že čuti vonj poletja! Približujemo se četrtemu poglavju te zgodbe, projektu, zasnovanem v Italiji, ki prepleta zvok in lokacijo v edinstveno mešanico, zdaj...

post-image

Evropski mladinski rokometni festival

Vikend v znamenju rokometa!

01. apr 2015 | Uredništvo

Ta vikend bo Koper v znaku rokometa. Od petka do nedelje se bodo mladi rokometaši pomerili na drugem mednarodnem velikonočnem turnirju.