post-image
Cenjena mediteranska začimba

Rožmarin

29. jun 2015 | Uredništvo

Rožmarin je ena od najbolj cenjenih mediteranskih začimb, kot zdravilna rastlina pa pomaga pri mnogih težavah.

Rožmarin se je najprej uporabljal v verskih kultih in v zdravilstvu, šele kasneje je našel pot v kuhinjo. Odlično se ujema z mesom. V mediteranski kuhinji (predvsem v Italiji in Provansi) je zelo pomembna začimba. Ima zelo močan vonj. Zaradi podobnega vonja se je uporabljal tudi kot nadomestek za kadilo. Je bil tudi sestavina enega od prvih destiliranih parfumov, pri katerih se eterično olje kombinira z alkoholom. Kolonjska voda vsebuje še vedno rožmarin.

Rožmarin učinkovito izboljšuje prebavo, odpravlja vetrove in krče v črevesju ter je učinkovito sredstvo proti napihnjenosti. Poleg tega spodbuja izločanje urina in pretok žolča. 

Rožmarinova olja povečujejo cirkulacijo, ki olajša suhost in srbenje lasišča. Kot tonik rožmarin spodbuja rast in barvo las obnavlja, zato je zelo pogost dodatek šamponom. Njegov alkoholni izvleček-tinktura pomaga proti plešavosti in izpadanju las, z njegovimi listi pa se zdravijo tudi številne kožne bolezni.

Rožmarin izboljšuje pretok krvi, zato ga vsebujejo skoraj vse kreme proti revmatizmu. Spodbuja in krepi živčni sistem ter širi žile, pomaga pa tudi pri izčrpanosti, nizkem krvnem tlaku, pri slabokrvnosti, srčni nervozi in migreni. Njegovo eterično olje povečuje dotok krvi v nekatere dele telesa, blaži bolečine ter učinkovito zdravi revmo.

Vonj rožmarina namreč pomaga, da si informacije lažje in bolj zapomnete, saj povečuje miselno zbranost. 

Z obkladki rožmarina si lahko pomagamo v primeru zmečkanin, zvinov ali izpahov, z njegovim oljem ali mazilom pa lahko zdravimo tudi bolečine v mišicah in išias.

Sorodne novice

post-image

Rože, zimski čas

8 rož, ki cvetijo pozimi

06. feb 2019 | Uredništvo

Če spadate med tiste, ki si ne morejo predstavljati vrta ali balkona brez cvetočih rastlin, vam razkrivamo 8 rastlin, ki bodo popestrile vaš zimski vrt tudi v najbolj mrtvi zimi.

post-image

Letni časi

Nastopila je jesen

23. sep 2015 | Uredništvo

23.9.ob 8:20 je nastopila koledarska jesen! Mrzla jutra, topli dnevi, hladne noči, … Kostanj, lešniki, buče,… listje pada... Ja, jesen je tu. Narava se počasi pripravlja na...

post-image

Kraljica dišavnic

Sivka

13. jul 2015 | Uredništvo

Sivka ali lavanda raste na sončnih pobočjih Sredozemlja. Na počutje deluje pomirjajoče in dobrodejno. Uporabljamo jo pri napenjanju, migreni, omotici… notranje kot čaj, zunanje pa za vtiranje.

post-image

Zdravilna zelišča

Poprova meta

06. jul 2015 | Uredništvo

Poprova meta ima visoko vsebnost mentola, ki se pogosto uporablja za odišavljanje čajev, sladic, žvečilk, zobnih past ... Olje poprove mete vsebuje tudi menton in razne metilne estre.

post-image

Zakladnice mineralov in vitaminov

Kumare

23. jun 2015 | Uredništvo

Kumare so lahke in okusne, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, predvsem kalija ter nekoliko manj magnezija in kalcija. Lahko jim rečemo kar zelena voda z dodatki, saj voda predstavlja do 97...

post-image

Uporaben v kulinariki in zdravilstvu

Žajbelj

15. jun 2015 | Uredništvo

Žajbelj je grmiček z olesenelimi stebli, sivkastimi listi in svetlovijoličastimi cvetovi, kateri se na koncu stebla zbirajo v rahel grozd. Doseže višino do 40 cm. Vsi nadzemni deli so...