post-image
Kraljica dišavnic

Sivka

13. jul 2015 | Uredništvo

Sivka ali lavanda raste na sončnih pobočjih Sredozemlja. Na počutje deluje pomirjajoče in dobrodejno. Uporabljamo jo pri napenjanju, migreni, omotici… notranje kot čaj, zunanje pa za vtiranje.

Pri sivki so zdravilni cvetovi, listi in vsa cvetoča zel. Najbogatejše s sivkinim oljem je cvetje, tik preden se odpre. Zdravilne snovi in učinkovine so eterično olje, smola, čreslovine, grenčina in druge.

Sivko uporabljamo tudi za okras – pogosti so šopki suhega cvetja, uporabljamo jih tudi v potpurijih. Posušene cvetove zaradi njihovega vonja dajemo v garderobne omare, kjer tudi odganjajo molje.

Sivka je pogosta sestavina pomirjevalnih čajev, njeni izvlečki pa sestavine pomirjeval, zdravil za odvajanje žolča in krepil, zunanje pa tudi pripravkov za zdravljenje manjših ran, opeklin in površinskih sončnih opeklin.

Eterično olje sivke je naravni antibiotik, antiseptik, antidepresiv in pomirjevalo. Pomaga pri celjenju ran in preprečuje nastanek krast, tako da vzpodbudi imunski sitem in celice kože k hitrejši regeneraciji. Uravnava prebavo, pomirja krče, spodbuja menstruacijo, čisti seč, krepi srce, uravnava krvni pritisk, pomaga pri vročini, migreni, neenakomernem bitju srca, epilepsiji, histeriji, živčnih boleznih, živčni in psihični preobremenjenosti, razdražljivosti in nespečnosti.

Eterično olje uporabljamo tudi kot sestavino mazil proti revmi in kožnim boleznim z močnim srbenjem, pomaga pri opeklinah in pikih insektov. Uporabljamo ga pri nečisti koži, aknah, mastni koži, manjših ranicah in odrgninah. Učinkovito deluje tudi pri močnem izcedku iz nožnice. Pomaga pri pljučnih boleznih, astmi, suhem kašlju, bronhitisu, bolečinah v ušesu in pri vnetju oči.

Poparki iz sivke imajo bolj blago delovanje kot eterična olja, vendar vseeno delujejo kot blago pomirjevalo proti vznemirjenosti, živčni izčrpanosti in nespečnosti, prav tako pomagajo pri prebavnih motnjah živčnega izvora. Sivkin čaj spodbuja tek, ureja prebavo, odvaja žolč, blaži trebušne krče, odpravlja napenjanje in vetrove, žene na vodo, miri in uspava ter tudi prepreči omedlevanje. Uporablja tudi za izpiranje ran, masažo lasišča in pri srbenju kože.

Sorodne novice

post-image

Rože, zimski čas

8 rož, ki cvetijo pozimi

06. feb 2019 | Uredništvo

Če spadate med tiste, ki si ne morejo predstavljati vrta ali balkona brez cvetočih rastlin, vam razkrivamo 8 rastlin, ki bodo popestrile vaš zimski vrt tudi v najbolj mrtvi zimi.

post-image

Letni časi

Nastopila je jesen

23. sep 2015 | Uredništvo

23.9.ob 8:20 je nastopila koledarska jesen! Mrzla jutra, topli dnevi, hladne noči, … Kostanj, lešniki, buče,… listje pada... Ja, jesen je tu. Narava se počasi pripravlja na...

post-image

Zdravilna zelišča

Poprova meta

06. jul 2015 | Uredništvo

Poprova meta ima visoko vsebnost mentola, ki se pogosto uporablja za odišavljanje čajev, sladic, žvečilk, zobnih past ... Olje poprove mete vsebuje tudi menton in razne metilne estre.

post-image

Cenjena mediteranska začimba

Rožmarin

29. jun 2015 | Uredništvo

Rožmarin je ena od najbolj cenjenih mediteranskih začimb, kot zdravilna rastlina pa pomaga pri mnogih težavah.

post-image

Zakladnice mineralov in vitaminov

Kumare

23. jun 2015 | Uredništvo

Kumare so lahke in okusne, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, predvsem kalija ter nekoliko manj magnezija in kalcija. Lahko jim rečemo kar zelena voda z dodatki, saj voda predstavlja do 97...

post-image

Uporaben v kulinariki in zdravilstvu

Žajbelj

15. jun 2015 | Uredništvo

Žajbelj je grmiček z olesenelimi stebli, sivkastimi listi in svetlovijoličastimi cvetovi, kateri se na koncu stebla zbirajo v rahel grozd. Doseže višino do 40 cm. Vsi nadzemni deli so...