post-image
Podana prijava na Tržni inšpektorat

Telekom močno omejil Penzion "neomejeni"

29. sep 2015 | Uredništvo

Na ZPS opozarjajo, da se kljub pozivom, da operaterji prenehajo z uporabo izrazov, ki bi namigovali, da je poraba tako ali drugače neomejena, neskončna ..., zgodba z drobnim tiskom nadaljuje. Pri Telekomu Slovenije tokrat celo še bolj kritično: v paketu Penzion Neomejeni je namreč pred zmanjšanjem hitrosti prenosa podatkov na neuporabnih 64 kbit/s na voljo zgolj in samo 500 MB.

 

Pretekli teden je Telekom začel ponujati nove pakete, namenjene upokojencem oziroma vsem, ki so stari več kot 60 let. Kot že nazivi paketov povedo, je v Penzionu 100 vključenih 100 enot, ki jih lahko porabite za klice, sporočila ali prenos podatkov, v Penzionu 300 je takšnih enot 300, v Penzionu Neomejeno pa, khm, neomejeno? Ni čisto res, opozarjajo na ZPS!

"V tem paketu lahko resda neomejeno kličete in pošiljate sporočila, a za prenos podatkov boste morali dodatno plačati – 10 centov za vsak MB, vendar ne več kot 3 evre na mesec. Ponudba se zdi nekako logična, celo poštena, saj naj bi potrošnika dobro zaščitila pred nenadejanimi stroški. Še zlasti, ker govorimo o paketu neomejeni, zato nekako pričakujemo, da je možno prenesti res veliko podatkov – če že ne neomejeno veliko (tehnične lastnosti mobilnih omrežij tega pač ne omogočajo), pa vsaj nekaj gigabajtov veliko," meni Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Nak! Telekom, ki vas privablja z besedami `zagotavlja pa vam tudi brezskrbno uporabo interneta´, je glavne stvari skril ne samo pod rubriko Podrobno, pač pa še globlje, pod povezavo Opombe. Tam boste izvedeli, da se uporabnikom, starejšim od 60 let brezskrbna uporaba interneta preprosto zaključi po prenesenih 500 MB(!), saj takrat hitrost omejijo na popolnoma neuporabnih 64 kbit/s. 


Boštjan Okorn, Zveza potrošnikov Slovenije
: Res je, tega počasnega podatkovnega prometa ne zaračunavajo, res je, vse omenjeno je zapisano v pogojih ponudbe paketa, a dejstvo ostaja: ko govorimo o prenosu podatkov, 500 MB nikakor in nikoli ne moremo reči neomejen prenos, ne glede na to, o kateri ciljni skupini govorimo.
 

Že ogled polurnega video posnetka bo to mesečno omejitev presegel! Tudi, če izraz neomejen povežemo z dejstvom, da uporabnik res ne plača več kot 3 evre za prenos podatkov, trčimo ob neuporabno omejitev hitrosti prenosa podatkov. Očitno še nismo tako daleč, da bi nam operaterji preprosto, jasno in pregledno predstavili svojo ponudbo in moramo vedno znova brskati med vse daljšim drobnim tiskom, da dobimo vse potrebne informacije za racionalno odločitev, še izpostavlja Boštjan Okorn.
 

Penzion Neomejeni seveda ni paket, ki bi zadovoljil uporabnike s sodobnimi pametnimi telefoni, ki vedo, za kaj vse so uporabni in so jih tako že do | zdaj tudi uporabljali. Pred odločitvijo vsekakor preverite, kako velike količine podatkov ste prenašali do zdaj. V prihodnje jih boste zagotovo še več, saj so spletne strani vse obsežnejše (za prenos boste porabili več kot 1 MB na stran), hkrati pa se porajajo nove in nove aplikacije, ki zahtevajo prenos podatkov. Namenjene so tudi (in vse bolj) starejši generaciji!                                                                     

Zveza potrošnikov Slovenije je zato na Tržni inšpektorat in Oglaševalsko razsodišče naslovila poziv, da Telekom Slovenije opozori na neupravičeno uporabo izraza neomejeni v paketu, ki dejansko ponuja zelo omejeno količino prenesenih podatkov, in ustrezno ukrepa. Poudarjajo, da se nikakor ne morejo strinjati s kakršno koli razlago, da je ta paket namenjen starejšim, ki naj bi bili manj zahtevni glede prenosa podatkov v mobilnih omrežjih, saj je prav ta skupina uporabnikov vse bolj dovzetna za mobilne novosti, njim so namenjene tudi številne prilagojene aplikacije. Tisti starejši uporabniki, ki mobilni telefon še naprej uporabljajo občasno in predvsem za klicanje oziroma pošiljanje sporočil, imajo še vedno možnost izbire dveh manj bogatih paketov – Penzion 100 ali Penzion 300, zato so prepričani, da je paket Penzion Neomejeni v resnici namenjen najbolj zahtevnim starejšim uporabnikom.

Kot so zaključili, ta in podobne prakse telekomunikacijskih operaterjev izkrivljajo konkurenco na trgu, na drugi strani pa od potrošnika zahtevajo nadpovprečno znanje in stalno preverjanje skritih pasti v ponudbi – česar si na urejenem trgu nikakor ne želijo.

 

VIR: ZPS

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...