post-image
Kampanja Pozor(!)ni za okolje prerašča v gibanje

Odpadke ločuje že 69 odstotkov dijakov

02. okt 2015 | Uredništvo

Kar 77 odstotkov slovenskih dijakov meni, da je za naš odnos do okolja odgovoren vsak posameznik – tudi mladi. To med drugim razkriva Raziskava o odnosu slovenskih dijakov do okolja1* in obenem kaže na vrsto pozitivnih učinkov okoljevarstveno osveščevalne kampanje Pozor(!)ni za okolje. Ta v letošnjem šolskem letu poteka že 6. leto zapored. V njej sodeluje 34 srednjih šol iz vse Slovenije in 28 partnerskih organizacij.

Da so slovenski dijaki iz leta v leto bolj okoljsko osveščeni, potrjuje denimo naraščajoči delež tistih srednješolcev, ki odpadke ločujejo in se zavedajo problematike odgovornega ravnanja z okoljem. Raziskavo je za namen kampanje Pozor(!)ni za okolje, katere pobudnik je družba Goodyear Dunlop Sava Tires, izvedla Fakulteta za organizacijske vede iz Kranja. Namen raziskave, katere celotna infografika je dostopna na spletnem mestu kampanje, je bil ugotoviti osveščenost dijakov o problematiki ogljičnega odtisa ter njihovo ravnanje v praksi.

»Izsledki raziskave pričajo o uspešnosti in pozitivnih učinkih okoljevarstvenega projekta, saj med drugim kar 75 odstotkov dijakov vodo zapira med ščetkanjem zob, več kot polovica (58 %) vprašanih pa ugaša luči in izklaplja električne naprave, ko zapusti prostor. Kar 79 odstotkov dijakov meni, da je ločeno zbiranje odpadkov nujno potrebno in koristno,« pojasnjuje docentka dr. Alenka Baggia iz Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru.

Nad uspehi kampanje, ki prerašča v gibanje dijakov, so navdušeni tudi pri Goodyearu. »Rezultati odsevajo interna prizadevanja našega podjetja za odgovorno ravnanje z okoljem in s tem povezanim spodbujanjem dobrih praks v širšem lokalnem okolju. Mladi so najzahtevnejša ciljna skupina, katerih vrednote in navade so že izoblikovane. Vendar lahko prav oni s proaktivnostjo in dobrimi zgledi ustvarjajo zeleno prihodnost, svoje znanje pa prenašajo še na mlajše generacije«, je izpostavil Matej Zavrl, direktor družbe Goodyear Dunlop Sava Tires.

Osrednjo aktivnost kampanje, ki prerašča v gibanje dijakov za zmanjševanje ogljičnega odtisa, v letošnjem šolskem letu predstavlja tekmovanje v pripravi kratkih filmčkov. Z njihovo pomočjo bodo dijaki predstavili svoja prizadevanja, ki jih izvajajo na šolah po Sloveniji.

 

Celotna infografika je dostopna na spletnem mestu kampanje Pozor(!)ni za okolje.

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...