post-image
Varni na internetu

Čudežni medicinski pripomočki

02. feb 2016 | Uredništvo

Čudežni medicinski pripomočki na spletu na nas prežijo za številnimi oglasi: ‘Uau! Opustil sem kajenje v 2 dneh!‘, ‘Magnetni akupunkturni masažer oči‘ za odpravo dioptrije, ‘Znebite se krčnih žil‘, ‘Zdravniki so osupnili nad novo metodo, s katero lahko brez truda shujšate tudi do 2 kg na teden!‘

Zdravniki so osupnili predvsem nad tem, da ljudje še vedno verjamejo, da jim lahko pri njihovih zdravstvenih težavah pomaga čudežno mazilo, ne da bi pri tem morali spremeniti kaj v svojem načinu življenja ali pa oditi na operacijo. Ampak pustimo za zdaj zdravnike ob strani in poglejmo, kaj se skriva za spletnimi stranmi, ki ponujajo te čudežne pripomočke. Eno od njih smo natančno preverili in odkrili številne znake, ki kažejo na to, da je spletna stran zavaja potrošnika.

 

  1. Zoran iz Ljubljane nam je bil malo znan, zato smo njegovo fotografijo poiskali na spletu. Se tudi vam zdi, da je kar preveč podoben Krisu Allenu – ameriškemu glasbeniku?
  2. Za uspešnost delovanja magnetkov jamči tudi slovenski psihoterapevt, Miloš Tovšak. Ker ga nismo mogli najti med člani Združenja psihoterapevtov Slovenije, smo ga začeli iskati drugje. Psihoterapevt Miloš Tovšak ne obstaja, fotografijo so avtorji strani našli kar na spletu.
  3. Zajamčeno vračilo denarja, če z izdelkom ne boste zadovoljni. Ne bo čisto držalo. V Pogojih uporabe, s katerimi se ob nakupu strinjate, namreč piše: ‘ Vrnjen izdelek mora biti v istem stanju, kot ste ga prejeli (kot nov), ne sme biti odprt in embalaža ne sme biti poškodovana, to je kot v stanju pred prodajo, originalna embalaža mora ostati nespremenjena.‘ Kupec, ki je preizkusil magnetke in z njimi ni zadovoljen, jih ne more vrniti, ker je že poškodoval njihovo embalažo zato, da jih je lahko preizkusil.
  4. Za kvaliteto izdelka jamči tudi certifikat in veliko število Facebook uporabnikov, ki vsi po vrsti, ne morejo skriti navdušenja nad čudežnimi magnetki. Uporabnike smo želeli povprašati o njihovih izkušnjah z izdelkom, vendar, kako zanimivo, niti enega izmed njih nismo našli na Facebooku. Razlog bo verjetno v tem, da so komentarji, fotografije in imena v celoti izmišljeni. Enako velja za certifikat. Iskali smo certificiranje UpStar, pa smo s tem imenom in logotipom našli samo znamko televizije, ki jo prodajajo na Amazonu.


Kdo stoji za to spletno stranjo?

Trgovec navaja naslov na Floridi. Na Google street view je pokazal sliko - objavljena zgoraj.

Navedeni naslov prodajalca je 3640 NW 124 Ave Doral, Miami, Fl 33476, USA. Hiša se nahaja v celi soseski vil z bazeni. Se vam zdi to lokacije podjetja, ki po celem svetu prodaja medicinske pripomočke?

Ko smo iskali podatke o domeni in registraciji, so se pojavile druge, nasprotujoče informacije. Spletna stran je registrirana v Panami.

 

Namig:

Kdo bo odgovarjal za goljufijo? Podjetje posluje po ameriški zakonodaji in kupca v primeru, ko bi bilo z izdelkom karkoli narobe, ne varujejo evropski zakoni, v pomoč mu ne bodo niti potrošniške institucije, kot sta Evropski potrošniški center in Tržni inšpektorat. Pred nakupom se je celo sam strinjal s pogoji uporabe – odprtega izdelka ne bo mogel vrniti, tudi, če ta ne deluje. Kar se pa tiče izjav na strani, so vse (od Zorana, psihoterapevta in izjav zadovoljnih uporabnikov) ponarejene.

 

VIR: Varni na internetu

Sorodne novice

post-image

Onemogočimo kondenzacijo in plesen

17. feb 2019 | Uredništvo

Površinska kondenzacija vodne pare iz zraka v bivalnih prostorih in pojav zidne plesni sta v jesenskem in zimskem času pogosta težava. Problema izhajata iz načina uporabe prenovljenih kot tudi...

post-image

Sladkor

Zdrava in naravna zamenjava za navaden sladkor

04. feb 2019 | Uredništvo

Eritritol. Beseda se morda sliši tako zelo umetno pa vendar ni. Eritritol ni nič drugega kot sladkorni alkohol. Ni edini sladkorni alkohol, je pa edini brez kalorij.

post-image

V svoji kuhinji poiščite sestavine za domače zdravilo proti gripi in prehladu.

5 naravnih zdravil proti gripi in prehladu

01. feb 2019 | Uredništvo

Pozimi zaradi različnih okoliščin naša odpornost pogosto pade. Prav zato je ta letni čas tisti, v katerem nas mnogokrat ujamejo virusne nadloge. Na prvem mestu sta seveda gripa in prehlad, pred...

post-image

Primerjalno ocenjevanje žit za zajtrk, namenjenih otrokom

Večini rdeča luč za sladkor

07. feb 2018 | Uredništvo

Žita za zajtrk so izdelki, ki jih potrošniki pogosto izbiramo za zajtrk predvsem zato, ker so zelo priročna ter jih lahko hitro in preprosto pripravimo. Žal se velikokrat izkaže, da so zaradi...