post-image
Jogurti z dodatki v posebni embalaži

Veliko sladkorja in številni aditivi

14. jul 2016 | Uredništvo

Med pestro izbiro navadnih, sadnih ter aromatiziranih jogurtov v enem lončku je potrošnikom na prodajnih policah na voljo še skupina jogurtov, katerih embalaža je sestavljena iz dveh lončkov. V prvem, večjem lončku je navadno sladkan jogurt, v manjšem lončku pa različni dodatki, od bombonov, čokoladnih kroglic, obročkov in zvezdic do žitnih in sadnih pripravkov.

A glede na rezultate primerjalnega ocenjevanja lahko zaključimo, da so jogurti z dodatki v posebni embalaži sladica, zato naj bi se na našem jedilniku znašli le redko. Torej, če in ko posežete po jogurtih z dodatki, naj bo to namesto drugih sladic (npr. kosa torte, čokolade ali sladoleda), ob tem pa izberite tiste, ki v primerjavi z ostalimi podobnimi izdelki vsebujejo manj sladkorja in manj maščob ter nasičenih maščobnih kislin. 

Jogurti z dodatki – sladica, ki so jo privoščimo le občasno! 
Odrasel človek bi z eno porcijo jogurta v dveh lončkih povprečno zaužil 50 % dnevne količine sladkorja po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije, otrok do treh let pa povprečno 80 % še varne dnevne količine sladkorja. Zaradi velike količine sladkorja ti izdelki niso primerni za malčke.

Več maščobe kot v navadnem jogurtu, večina pretirava z aditivi 
Jogurti z dodatki vsebujejo več maščobe kot navadni jogurti, večina pa ne pretirava le z sladkorjem, ampak tudi z aditivi. » 


 Naš nasvet potrošnikom: 
-  Jogurti z dodatki v posebni embalaži so sladica, ki ni primerna za vsakodnevno uživanje. 
-  Jogurti z dodatki v posebni embalaži niso primerni za otroke, mlajše od štirih let, ker vsebujejo veliko aditivov in ker obstaja možnost zadušitve z majhnimi delci (bomboni). 
Jogurti z dodatki vsebujejo veliko sladkorja, številni pa vsebujejo tudi veliko nepotrebnih aditivov. 
Če se odločite za nakupa jogurta z dodatki, izberite tistega z manj sladkorja in maščobe. 
Naj bo hranilna tabela vaše vodilo pri nakupu. S hitrim pogledom na hranilno tabelo lahko ocenite, kakšen je prehranski profil izdelka in koliko določenega hranila boste z zaužitjem izdelka vnesli v svoje telo. 




Sorodne novice

post-image

Onemogočimo kondenzacijo in plesen

17. feb 2019 | Uredništvo

Površinska kondenzacija vodne pare iz zraka v bivalnih prostorih in pojav zidne plesni sta v jesenskem in zimskem času pogosta težava. Problema izhajata iz načina uporabe prenovljenih kot tudi...

post-image

Sladkor

Zdrava in naravna zamenjava za navaden sladkor

04. feb 2019 | Uredništvo

Eritritol. Beseda se morda sliši tako zelo umetno pa vendar ni. Eritritol ni nič drugega kot sladkorni alkohol. Ni edini sladkorni alkohol, je pa edini brez kalorij.

post-image

V svoji kuhinji poiščite sestavine za domače zdravilo proti gripi in prehladu.

5 naravnih zdravil proti gripi in prehladu

01. feb 2019 | Uredništvo

Pozimi zaradi različnih okoliščin naša odpornost pogosto pade. Prav zato je ta letni čas tisti, v katerem nas mnogokrat ujamejo virusne nadloge. Na prvem mestu sta seveda gripa in prehlad, pred...

post-image

Primerjalno ocenjevanje žit za zajtrk, namenjenih otrokom

Večini rdeča luč za sladkor

07. feb 2018 | Uredništvo

Žita za zajtrk so izdelki, ki jih potrošniki pogosto izbiramo za zajtrk predvsem zato, ker so zelo priročna ter jih lahko hitro in preprosto pripravimo. Žal se velikokrat izkaže, da so zaradi...