post-image
Najslajša prireditev v državi

Ta vikend prihaja Sladka Istra

15. sep 2016 | Uredništvo

Najslajša prireditev v državi – Sladka Istra vas bo s sladkimi izdelki razvajala to soboto, 17., in nedeljo, 18. septembra, med 9. in 19. uro v koprski Areni Bonifika.

Na stojnicah se bo predstavljalo več kot 100 različnih ponudnikov sladkih izdelkov tako iz slovenske Istre kot tudi z drugih koncev Slovenije, pa tudi iz tujine. Sladke dobrote bo, enako kot minula leta, mogoče okušati v zameno za degustacijske kupone, ki jih bo možno kupiti na info točkah neposredno na prireditvi, cena paketa 4 degustacijskih kuponov pa tudi letos znaša 2 evra. Sicer pa bo izdelke, ki vam bodo resnično všeč, v večjih količinah možno nakupiti neposredno pri ponudnikih na stojnicah. Med več kot 300 različnimi sladkimi pregrehami bo mogoče premierno okusiti tudi posebno, sicer brezglutensko, sladico Carpaccio500, ki so jo v koprski Kavarni Triglav pripravili ob Carpacciovem letu, ki ga letos obeležujejo v Kopru, pa tudi torto Fetiche patisserie z imenom Fujiyama, ki je zmagala na natečaju Sladke Istre in tako prejela naziv Naj torta Sladke Istre 2016 in Najizvirnejšo sladico Istre, za katero so letos razglasili pralino s paradižnikom, rožmarinom in solnim cvetom, ki so jo pripravili v Čokoladnici Tramontana. Prav tako boste lahko okusili sladko vino Likor, 2011 Kmetije Mahnič, ki je letos prejelo naziv Muškat Sladke Istre 2016.

Sladka Istra tudi letos z dobrodelno noto

Tudi letošnja Sladka Istra bo imela prizvok dobrodelnosti. V sklopu prireditve bodo v sodelovanju z generalnim medijskim pokroviteljem prireditve, Radiem Capris, podjetjem Studio Gorenje Koper in zlatim pokroviteljem Sladke Istre – Agrario Koper, ki bo zagotovila sestavine za peko, pripravili dobrodelno Palačinkarijo – Poglej, kdo peče! Tako bodo v soboto, 17., in nedeljo, 18. septembra, ob 11. in 16. uri, nekateri znani obrazi pekli palačinke in jih občinstvu nudili v prodajo v zameno za degustacijske kupončke. Njihov izkupiček pa bodo skupaj s sredstvi, ki jih bodo zbrali na dobrodelni stojnici Mestne občine Koper, namenili Centru Sonček Koper. Kuharski predpasnik na dobrodelni Palačinkariji si bodo nadeli Marko Jovanović in Mirela Lapanović, sicer poznana obraza iz resničnostnega šova Big Brother Slovenija, olimpijec Vasilij Žbogar in priljubljen lik Avguština iz serije Ena žlahtna štorija Primož Forte, kajakašica Špela Ponomarenko Janić, glasbenik in radijski voditelj Žiga Rustja ter šefinja državnega protokola Ksenija Benedetti s soprogom, priznanim igralcem Borisom Cavazzo. Kot pomoč in podpora pa se bodo estradnikom pridružili tudi izžrebani poslušalci Radia Capris.

Razgiban program za vse okuse

Sladka Istra bo tudi letos ponudila veliko več kot le uživanje ob sladkih dobrotah. Prireditev bo pospremil bogat spremljevalni program. Vsi vedoželjni se boste lahko udeležili  kuharskih delavnic in vodenih degustacij, ki se bodo odvijale pod taktirko priznanih kuharskih in slaščičarskih mojstrov, medtem ko vas bodo priznani vinarji popeljali v sladki svet vin in penin. Okusne recepte bo z vami delil zmagovalec oddaje MasterChef Darko Klemen, medtem ko se boste veliko zanimivega lahko naučili na delavnicah mojstra slaščic Gorazda Potočnika, prepoznane hrvaške slaščičarke Dragice Lukin, večletnega člana ocenjevalne komisije natečajev Sladke Istre, slaščičarskega mojstra Naserja Gashija in drugih slaščičarskih ustvarjalcev. Poleg tega si bo gotovo zanimivo ogledati mojstra Tomaža Kavčiča, ki bo v soboto, med 10. in 13. uro, kar na avtomobilu pripravil ekskluzivno sladico Mercedes Benz, medtem ko bo v nedeljo popoldne ekskluzivno Mercedesovo sladico pripravljal večkratni nagrajenec natečajev Sladke Istre Tomaž Bevčič. Prav tako na prireditvi ne bodo pozabili na najmlajše obiskovalce, za katere so pripravili zanimiv program z otroškimi predstavami, delavnicami in celo organiziranim varstvom v angleškem jeziku, v organizaciji šole angleščine Helen Doron English.

V sklopu prireditve pripravljajo prav posebno srečanje za vse, ki ste  oziroma boste v letošnjem letu dopolnili 50 let. Tako bo vse letošnje Abrahamovke in Abrahamovce v nedeljo, ob 10. uri, na Sladki Istri pričakalo sladko presenečenje Radia Capris in Slaščičarne Renata ter penina iz kleti Vinakoper.

Odlična novost letošnje Sladke Istre bo tudi možnost brezgotovinskega nakupa degustacijskih kuponov na info točkah prek aplikacije QL Banke Koper.

Sicer pa bodo na Sladki Istri, kljub temu, da bo prireditev v dvorani, dobrodošli tudi hišni ljubljenčki s povodci in nagobčniki. Zaradi varnosti obiskovalcev in razstavljavcev psom brez povodcev in nagobčnikov vstop na prireditev ne bo omogočen.

Ker se Sladka Istra želi uveljaviti kot trajnostno naravnana prireditev z 0 oziroma čim manj nepravilno odloženimi odpadki, bosta Mestna občina Koper in Marjetica Koper obiskovalce in razstavljavce seznanili glede pravilnega ločevanja odpadkov. V ta namen bo celoten prireditveni prostor opremljen z mini ekološkimi otoki za pravilno odlaganje vseh vrst odpadkov, prireditelji pa bodo brezplačno prejeli komplet vrečk in drugih pripomočkov za dosledno ločevanje odpadkov.  

Letošnja Sladka Istra sovpada z Evropskim tednom mobilnosti, kar pomeni, da bodo mestni in primestni avtobusi v Mestni občini Koper med 16. in 22. septembrom vozili brezplačno.  Tako se bodo vsi, ki živijo v Kopru oziroma v zaledju Mestne občine Koper, na prireditev lahko pripeljali z brezplačnim avtobusom in se tako izognili prometni gneči in iskanju parkirišča, poleg tega pa z izbiro javnega prevoza prispevali k ohranjanju zdravega okolja.

Več na: www.sladka-istra.si

 

Sorodne novice

post-image

.

Novo priznanje trajnosti Hiškam slovenske Istre

09. jul 2019 | Uredništvo

Nastanitev Hiške slovenske Istre v Truškah, ki so edina nastanitev v destinaciji Koper, ki se ponaša z znakom Slovenia Green Accomodation, so uspešno prestale ponovno certificiranje za trajnostno...

post-image

.

Izbran najlepši vrt Kopra

25. jun 2019 | Uredništvo

Četrta izdaja Odprtih vrtov Kopra je ne najbolj spodbudni vremenski napovedi navkljub v soboto popoldne bila razprodana, poročajo Primorske novice. Privabila je več kot 180 obiskovalcev, ki so s...

post-image

Šport

Odlična sezona za obalni Plesni studio Petra

14. jun 2019 | Uredništvo

Za 25 tekmovalnih plesalk Plesnega studia Petra je bila letošnja sezona čudovita in več kot razburljiva. Na mednarodnih tekmovanjih so se pod okriljem WADF (World Artistic Dance Federation) in IDC...

post-image

Šport

Bronxi zmagovalci futsal CUP-a v Zagrebu

12. jun 2019 | Uredništvo

Kadetska in mladinska ekipa FC Bronx Škofije sta se pretekli konec tedna odpravila na veliki mednarodni turnir v Zagreb. V pestri zasedbi klubov iz Hrvaške, Madžarske ter Bosne in Hercegovine so...

post-image

Praznik oljk, vina in rib 2019

Izola ima Županovo oljčno olje in vino

02. jun 2019 | Uredništvo

V sklopu tradicionalnega praznika oljk, vina in rib, se je na Manziolijevem trgu zaključila razglasitev Županovega vina in letos prvič tudi Županovega oljčnega olja. Komisijo je med vini najbolj...

post-image

Zelene nastanitve

Oddih v popolnem stiku z naravo

28. maj 2019 | Uredništvo

Svoje počitnice lahko načrtujete v popolnem stiku z naravo. Umaknite se od vrveža živahnih promenad in se odločite za zelene nastanitve, ki vam bodo pomagale pobegniti od vsakdanjega sveta....