post-image
ZPS sporoča

Gostovanja v EU ne bomo več plačevali, nekaj malenkosti bo treba še urediti

26. sep 2016 | Uredništvo

Po objavljenem predlogu Evropske komisije smo se le na ped približali času, ko gostovanje z mobilnim telefonom v državah Evropske unije ne bo več zahtevalo dodatnih stroškov. Po (umaknjeni) ideji, da bi prosto gostovanje omogočili zgolj za določeno časovno obdobje, je novi predlog namreč brez časovnih (ali kolilčinskih) omejitev, a še vedno z varovalko, ki bi operaterjem omogočala, da ukrepajo proti tistim, ki bi sistem izkoriščali.

15. junija 2017 naj bi vendarle dočakali konec pribitkov za uporabo storitev v Evropski uniji. Med gostovanjem v eni od preostalih 27 držav EU, na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu bomo za pogovore, poslana sporočila in prenos podatkov od sredine junija odšteli natančno toliko kot v domačem omrežju, kar velja tudi za porabo zakupljenih količin. 

Potrošniške organizacije smo zadovoljne, da je Evropska komisija upošteval naše mnenje o nedopustnosti kakršnih koli časovnih (ali celo količinskih) omejitev, saj bi z njimi samo kaznovali vse potrošnike zaradi nekaj (potencialnih) kršiteljev. Njih omenja tudi nov predlog, saj naj bi po mnenju komisije popolno odprtje trga lahko povzročilo zlorabo koncepta »gostovanje kot doma« oziroma RLAH (roam like at home). V določenih državah je namreč naročnina na mobilne storitve cenejša kot v drugih (pogosto zaradi nižje kupne moči prebivalcev) in lahko bi se zgodilo, da bi te naročniške pakete začeli preprodajati po drugih državah – seveda ne uradno, pač pa na sivem trgu. Posledično bi se lahko zgodilo, da bi operaterji v takšnih »poceni« državah morali dvigniti cene za svoje uporabnike. 

Nov predlog zato pušča odprto možnost onemogočanja uporabe storitev potrošnikom, ki bi sistem zlorabili (denimo tako, da bi bili stalno v tujini, pa pri tem ne bi imeli kartice operaterja iz države stalnega bivališča in podobno), pri čemer zaenkrat še ni jasno, kako bodo operaterji to preverjali in na kakšen način bodo obvestili potrošnika. Vsekakor pa je glavna težava povezana z dogovorom med operaterji o veleprodajni ceni storitev, ki je po našem mnenju trenutno še vedno dva- do štirikrat previsoka glede na cene v domačih omrežjih. 

V naslednjih tednih bo predlog Evropske komisije romal skozi običajno proceduro, ki jo bomo skrbno spremljali, hkrati pa bomo očitno potrošniki morali biti pozorni na še eno malenkost. Uredba namreč dovoljuje operaterjem, da potrošnikom ponudijo drugačne opcije, ki ne upoštevajo koncepta »gostovanje kot doma«, pri čemer si predstavljamo, da bi potrošnik dobil kakšno drugo ugodnost. Vsekakor bo treba biti pozoren na to dodatno ponudbo in se zavoljo enega popusta ne odreči res uporabni možnosti gostovanja brez stroškov po celotni EU. 

Sorodne novice

post-image

Izola potrebuje več, ne pa manj nočnega dogajanja

Izola - mesto starcev in nergačev?

05. jul 2017 | Bojan Marsič

Poletna sezona ni niti še v popolnem zagonu že je slišati pritožbe nekaterih starejših občanov, da ne morejo spati, da jih nočno življenje v Izoli v času turistične sezone moti ter celo, da bodo...

post-image

4. državno prvenstvo v Portorožu

Razglasili najhitrejše slovenske deskarje z veslom

26. jun 2017 | Uredništvo

PORTOROŽ, sobota, 24. junij 2017 - V soboto je pred Bernardinom potekalo že četrto državno prvenstvo v deskanju z veslom (SUP). Tekmovanje je v zaliv pred Bernardinom pritegnilo številne...

post-image

Varuj morje, bodi zvezda!

Najboljši okoljevarstveni projekt leta 2017

08. maj 2017 | Uredništvo

Na 22. Mednarodni razstavi navtike, Internautici je bil projekt "Varuj morje, bodi zvezda!" nagrajen kot najboljši okoljevarstveni projekt leta 2017.

post-image

Veš, kaj ješ?

Uravnotežena prehrana

05. maj 2017 | Uredništvo

Uravnotežena prehrana vsebuje vsa hranila, ki jih telo potrebuje. Potrebe našega telesa se seveda spreminjajo z leti.