post-image
ZPS svetuje

Darilo: denar, darilni bon ali kartica …

13. dec 2016 | Uredništvo

Nakupovanje daril je za marsikoga stresna prednovoletna obveznost, ki se ji ne želi ali preprosto ne more izogniti. Če v družini ali med prijatelji velja dogovor, da se obdarujete in da to niso le simbolična darila "naredi sam", vam ne ostane drugega, kot da naredite načrt – nabor idej za obdarovanje in določite maksimalni znesek, ki ste ga še pripravljeni porabiti v ta namen. Dober nabor idej je odlična preventiva pred impulzivnim nakupovanjem izdelkov, ki so morebiti videti privlačni, a nimajo za obdarovanca prav nobene uporabne funkcije. Določitev maksimalnega zneska pa je varovalka, da ne bi zapravili več, kot so vaše finančne zmožnosti. Zadolževanje za nakup daril zagotovo ni racionalna odločitev. Če vas moti obiskovanje natrpanih trgovin, je rešitev nakupovanje daril na spletu. Poskrbite le, da boste opravili nakup dovolj zgodaj, da bo darilo pravočasno prispelo. Bodite pozorni na datum dostave. Ne pozabite, da so v tem obdobju tudi spletne trgovine (pre)obremenjene.

Ko zmanjka idej, ne želite pa podariti denarja, so lahko prava rešitev darilni boni in kartice. A pozor, le če poznate obdarovančeve navade in želje in če se zavedate omejitev, ki jih imajo darilne kartice oz. darilni boni.

Dobra stran darilnih bonov in kartic je, da so prenosljivi in da so lahko priročen izhod pri iskanju daril v zadnjem trenutku.
1 Darilni boni, kartice imajo omejen rok in kraj uporabe, včasih tudi namen. Torej, čeprav se zdijo boni, kartice idealen kompromis med zapleteno izbiro darila in nedomiselnim obdarovanjem z denarjem, imajo nekatere omejitve, ki lahko zapletejo njihovo unovčitev.
2 Za izgubljeno darilno kartico ali bon ni vračila oz. ga večina ponudnikov ne bo nadomestila z novim. Z bonom ali kartico ravnajte kot z gotovino in ga skrbno spravite.
3 Pred nakupom preverite čas veljavnosti bona oziroma kartice in morebitne omejitve uporabe. Tako na primer preverite, ali lahko darilni bon oz. kartico izkoristite le v določeni trgovini ali v vseh v trgovskem centru; velja morebiti le za konkretno storitev (masaža, pedikura…) v izbranem salonu ali je izbira prepuščena obdarovancu; je unovčljiv le v "fizični" trgovini ali ga lahko obdarovanec uporabi tudi v morebitni spletni trgovini in je tako deležen popustov, ki so na spletu pogosti.
Čim več je omejitev, krajši je rok uporabe, večja je nevarnost, da bo darilo ostalo neizkoriščeno. Vsekakor na omejitve opozorite obdarovanca.
Darilna kartica ali darilni bon? Pri darilnih karticah lahko podarjeni znesek črpate postopoma, saj se porabljeni znesek odšteje, preostanek pa lahko porabite pri naslednjih nakupih. Pri darilnih bonih pa se lahko zgodi, da je treba porabiti celotno vrednost, saj le nekateri ponudniki vrnejo potrošniku del neizkoriščene vrednosti bona, in sicer v bonih manjše vrednosti ali pa v gotovini. Če se boste odločili za bone, podarite več bonov z manjšo vrednostjo.
Izberite trgovino, kjer obdarovanec rad kupuje, ali pa storitev, ki jo bo z veseljem uporabil. Izvirnost in element presenečenja sta pri obdarovanju vedno dobrodošla. Darilni bon za adrenalinske storitve, ki jih obdarovanec še ne pozna, je torej lahko dobra ideja, a kljub vsemu preverite, če ga je mogoče kasneje zamenjati za denar oz. drugo storitev.

Podarite osebni bon!
V prednovoletnem času pogosto slišimo nasvete, naj si raje podarimo čas za druženje. Sliši se resda lepo, a marsikdo bi še vedno rad prišel na obisk z izvirnim, a osebnim darilom. Odlična rešitev so doma oblikovani boni, na katere napišete, kaj podarjate. Če obvladate masažo, lahko na primer podarite 10 bonov za masažo stopal, hrbta. Ste odlični v kuhinji? Podarite bon za tečaj peke obdarovančeve najljubše torte ali kitajske hrane, k darilu pa priložite sestavine, ki so potrebne za izvedbo. Starše otrok bodo zagotovo razveselili boni za varstvo otrok. Idej je neskončno in kar je najboljše, s tistimi, ki so vam najbližji, boste preživeli čas in ustvarjali spomine.

Več idej, kjer šteje ustvarjalnost in ne globina denarnice, najdete na  http://bit.ly/2hkM6co 

Sorodne novice

post-image

Primerjalno ocenjevanje žit za zajtrk, namenjenih otrokom

Večini rdeča luč za sladkor

07. feb 2018 | Uredništvo

Žita za zajtrk so izdelki, ki jih potrošniki pogosto izbiramo za zajtrk predvsem zato, ker so zelo priročna ter jih lahko hitro in preprosto pripravimo. Žal se velikokrat izkaže, da so zaradi...

post-image

Kaj morate vedeti

Prodaja ponaredkov na FACEBOOKU

05. maj 2017 | Uredništvo

Zadnje mesece nas vedno več uporabnikov sprašuje, kako je z nakupovanjem prek Facebook strani, ki prodajajo ponaredke znanih blagovnih znamk. Z današnjim zapisom želimo pojasniti osnovna dejstva,...

post-image

Varni na internetu svetuje

Kam po pomoč, ko se spletni nakup zalomi?

13. dec 2016 | Uredništvo

Nakup prek spleta je hiter, udoben, enostaven, spletni trgovci nam ponujajo vedno boljšo uporabniško izkušnjo. Vendar na spletu svojo »poslovno« priložnost iščejo tudi spletni goljufi, ki s...

post-image

Varni na internetu

Poplava okužb z izsiljevalskimi virusi

13. okt 2016 | Uredništvo

V letu 2016 smo priča pravi poplavi izsiljevalskih virusov. Pri nas so bile okužene številne šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter...

post-image

ZPS sporoča

Na www.VEMVEČ.si po koristne in uporabne informacije

02. sep 2016 | Uredništvo

Zveza potrošnikov Slovenije je na današnji novinarski konferenci predstavila ključne aktivnosti, ki jih izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja...

post-image

Jogurti z dodatki v posebni embalaži

Veliko sladkorja in številni aditivi

14. jul 2016 | Uredništvo

Med pestro izbiro navadnih, sadnih ter aromatiziranih jogurtov v enem lončku je potrošnikom na prodajnih policah na voljo še skupina jogurtov, katerih embalaža je sestavljena iz dveh lončkov. V...