post-image
Jadranski stražarji že leta združujejo mlade v stiku z naravo

Izolski taborniki praznujejo 60. rojstni dan!

30. avg 2017 | Bojan Marsič

Taborniški rod Jadranskih stražarjev Izola je prostovoljna, mladinska, nestrankarska, neprofitna organizacija, ki sloni in deluje po načelih svetovnega skavtskega gibanja in poudarja pomen svobode, miru in moralno etničnih vrednot. Društvo letos praznuje že častitljivih 60 let in se lahko pohvali s 110 aktivnimi člani v starosti od 5 do 90 let.
Ampak za društvo s toliko člani in tako dolgo zgodovino, se moramo vrniti prav na
začetek te včasih tudi trnove poti. Vse se je začelo leta 1957, ko je bila 25. marca prvič
registrirana Družina jadranskih stražarjev s Pavletom Lešnjakom in Ernestom Lupincem na čelu.
 
Po prvem skupnem taborjenju leta 1958 na Visokem v Poljanski dolini se je društvo
reorganiziralo v Odred jadranskih stražarjev in štelo že več kot 80 članov, poleg tega ne smemo pozabiti, da je prav takrat nastal naš značilen grb.
 
V drugem desetletju delovanja so se izolski taborniki pod neomajnim vodstvo Lupinca, Antona Juriševiča in ostalih udeleževali pomembnih tekmovanj, med katerimi je bilo Republiško tekmovanje in leta 1974 smo taborniki prvič dobili v najem taborni prostor nad Jagodjem. V tem obdobju so se poleg rednih taborov začeli tudi t.i. klubovski tabori, ki so namenjeni vsem tudi neaktivnim tabornikov, da nekaj dni z družino in prijatelji preživijo v naravi.
 
Tretje desetletje delovanja so zaznamovali Tatjana in Bruno Kodarin ter ostali nepogrešljivičlani, ko je bilo leta 1977 v Odred včlanjenih rekordnih 230 članov, ki so se uspešno udeleževalitekmovanj, orientacij, vadili semafor, Morsejevo abecedo. Takrat so se začela poleg taborjenj uveljavljati tudi zimovanja, jesenovanja in pa igra, ki jo vsi taborniki poznamo - Ilegalec, v čast 30. obletnice delovanja RJS pa so taborniki v kulturnem domu priredili »Dan tabornikov«.

Sorodne novice

post-image

Ambasado Gavioli skušajo rešiti s pomočjo

Bo kultna izolska diskoteka ponovno zaživela?

20. mar 2018 | Uredništvo

Kultna diskoteka je prvega januarja zaprla svoja vrata po dveh desetletjih razuzdanih plesov in divjih zabav. V Izoli je nastopila tišina. Toda morda ni vse izgubljeno, saj civilna iniciativa skuša...

post-image

-

Več kot 17 tisoč ljudi na 10. Istrski pustni povorki

12. feb 2018 | Uredništvo

Jubilejno, 10. Istrsko pustno povorko si je po ocenah organizatorjev ogledalo več kot 17 tisoč ljudi. Med zmagovalce so se letos vpisale Žbjele siz Dekanov, Zlati cajti, Pajki in Gračiška vala.

post-image

Najslajša prireditev v državi

Ta vikend prihaja Sladka Istra

15. sep 2016 | Uredništvo

Najslajša prireditev v državi – Sladka Istra vas bo s sladkimi izdelki razvajala to soboto, 17., in nedeljo, 18. septembra, med 9. in 19. uro v koprski Areni Bonifika.

post-image

Izola

Izolski občinski praznik

06. jul 2016 | Uredništvo

Bliža se občinski praznik, ki ga Občina Izola vsako leto praznuje 11. julija v spomin na množičen odhod Izolanov v partizane leta 1944. Proslava ob občinskem prazniku se bo tokrat odvila v soboto,...

post-image

Nova vas nad Dragonjo

Praznik vina in česna

06. jul 2016 | Uredništvo

Praznik bo ponudil obilico odličnega vina, istrskega rdečega česna in drugih kulinaričnih dobrot. Vaščani bodo odprli svoja slikovita dvorišča in prikazali stare običaje. Večer bo posvečen glasbi...