post-image
-

Več kot 17 tisoč ljudi na 10. Istrski pustni povorki

12. feb 2018 | Uredništvo

Jubilejno, 10. Istrsko pustno povorko si je po ocenah organizatorjev ogledalo več kot 17 tisoč ljudi. Med zmagovalce so se letos vpisale Žbjele siz Dekanov, Zlati cajti, Pajki in Gračiška vala.

10. Istrski karneval, ki sodi med največje pustne prireditve v državi, se je začel že včeraj z 8. otroškim pustnim rajanjem v Izoli, danes pa je bilo osrednje prizorišče karnevalskega dogajanja v Kopru, kjer so pripravili 10. Istrsko pustno povorko.

Pisano pustno dogajanje v mestu se je začelo že v jutranjih urah, ko so v Taverni pripravili pustno plesno rajanje s Plesnim centrom Fiona, nato pa so se najmlajši zabavali na pustni predstavi in na kreativnih delavnicah, medtem ko je v mestu celo dopoldne dišalo po krofih, fritulah, kroštolih in drugih pustnih dobrotah, ki so jih nudili na stojnicah. Največ zanimanja med obiskovalci je seveda požela jubilejna Istrska pustna povorka, ki je tudi letos štartala s parkirišča ob stadionu Bonifika  in se vila po Pristaniški ulici do cilja na trgu ob Upravi za pomorstvo. Letošnje povorke se je udeležilo kar 14 pustnih skupin z vozovi, 8 skupinskih mask in 3 etnografske pustne skupine, s skupaj 800 udeleženci, ki jim tudi letos ni zmanjkalo kreativnosti. Tako smo med udeleženci povorke letos lahko videli pajke, čebele in »žbjele«, Simpsonove, smeškote, mešančke in številne druge zanimive pustne šeme, pa tudi maske, ki jih je navdihnilo aktualno družbeno-politično dogajanje v državi, kot sta denimo problematika drugega tira in arbitražnega sporazuma. Med etnografskimi maskami smo lahko občudovali kurente in istarske rožare.   

Obe komisiji tako nikakor nista imeli lahkega dela. Na koncu so strokovno komisijo letos najbolj prepričali člani Turističnega kulturnega in športnega društva "Kraški rob" Črni Kal s skupinsko masko  ZLATI CAJTI in člani Turističnega društva Dekani, ki so z Žbjelami siz Dekanov zmagali v kategoriji pustnih vozov. Komisija, sestavljena iz predstavnikov pustnih skupin in vozov, pa je letos v kategoriji pustni vozovi za zmagovalce okronala TŠKD sv. Miklavž Gračišče z vozom GRAČIŠKA VALA, v kategoriji skupinskih mask pa so za zmagovalce razglasili člane Turističnega društva Hrvatini s skupinsko masko Pajki.

Zmagovalni pustni skupini sta prejeli bona v vrednosti 200 evrov, zmagovalna vozova pa bona v vrednosti 400 evrov. Nagrade so prispevali pokrovitelji letošnje Istrske pustne povorke: Mercator, Automatic Servis, Ford NOVA Koper, Kavarna Triglav in Park Center Koper. Medijski pokrovitelj dogodka je bil Radio Capris, medtem ko so povorko v sodelovanju z Mestno občino Koper soorganizirali Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper, Javni sklad za kulturne dejavnosti območne izpostave Koper ter Predodrom d.o.o.

Sicer pa je vodja Turistične organizacije Koper mag. Tamara Kozlovič v imenu Mestne občine Koper Turističnemu društvu Dekani, Pihalnemu orkestru Marezige in Prijateljem pusta iz Čežarjev podelila posebne zahvale za desetletno zvesto sodelovanje na Istrski pustni povorki in  pršute, s katerimi bodo lahko proslavili ta pomemben jubilej.  

Sodeč po razigranem vzdušju v mestu, h kateremu so prispevali tudi člani Tria Teci, teci, in po številu obiskovalcev, katerih je bilo po ocenah organizatorjev več kot 17 tisoč, se je tudi 10. Istrska pustna povorka vpisala med vse številnejše več kot uspešno izpeljane prireditve Mestne občine Koper.

Pustno dogajanje je potekalo tudi v piranskem Gledališču Tartini, kjer so pripravili Veliki pustni ples, v Pobegih, kjer je bilo Tradicionalno pustovanje s skupino Ne me jugat in v portoroškem Tivoli Clubu, kjer je bilo na programu Caprisovo pustovanje 2018.

 

 

Sorodne novice

post-image

Jadranski stražarji že leta združujejo mlade v stiku z naravo

Izolski taborniki praznujejo 60. rojstni dan!

30. avg 2017 | Bojan Marsič

Taborniški rod Jadranskih stražarjev Izola je prostovoljna, mladinska, nestrankarska, neprofitna organizacija, ki sloni in deluje po načelih svetovnega skavtskega gibanja in poudarja pomen...

post-image

Najslajša prireditev v državi

Ta vikend prihaja Sladka Istra

15. sep 2016 | Uredništvo

Najslajša prireditev v državi – Sladka Istra vas bo s sladkimi izdelki razvajala to soboto, 17., in nedeljo, 18. septembra, med 9. in 19. uro v koprski Areni Bonifika.

post-image

Izola

Izolski občinski praznik

06. jul 2016 | Uredništvo

Bliža se občinski praznik, ki ga Občina Izola vsako leto praznuje 11. julija v spomin na množičen odhod Izolanov v partizane leta 1944. Proslava ob občinskem prazniku se bo tokrat odvila v soboto,...

post-image

Nova vas nad Dragonjo

Praznik vina in česna

06. jul 2016 | Uredništvo

Praznik bo ponudil obilico odličnega vina, istrskega rdečega česna in drugih kulinaričnih dobrot. Vaščani bodo odprli svoja slikovita dvorišča in prikazali stare običaje. Večer bo posvečen glasbi...