post-image
Bolj odgovorno pitje alkoholnih pijač

Kako kalorične so alkoholne pijače? ZELO!

19. dec 2018 | Uredništvo

Vsem nam je znano, da alkohol škodi zdravju in ima tudi druge številne negativne učinke (v prometu, v družini). Škoda, ki jo ima država zaradi posledic popitega alkohola, zagotovo presega koristi, ki jih ima država od prodaje alkohola. Tudi v prehranskem smislu od pitja alkoholnih pijač nimamo ničesar dobrega. Ne vsebujejo hranljivih snovi, temveč so visokoenergijske in povzročajo nabiranje maščobnih oblog na telesu. Bolj kalorična od alkohola je le še maščoba. Energijska vrednost enega grama alkohola (etanol) je 7 kcal (29,3 kJ), maščobe pa 9 kcal (37,7 kJ).

Tudi zato velja razmisliti o bolj odgovornem pitju alkoholnih pijač.

Vsebnost alkohola je v pijači izražena kot volumski odstotek alkohola (vol.%), pove pa nam, koliko alkohola (etanola) vsebuje določen volumen alkoholne pijače.

nz181

Koliko pa je v alkoholnih pijačah kalorij, potrošniki pri nakupu največkrat ne izvemo. Označevanje sestavin ter energijske in hranilne vrednosti namreč pri teh pijačah (še) ni obvezno, medtem ko pri brezalkoholnih pijačah je,

ns181

opozarja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Res pa je, da so se nekateri proizvajalci, predvsem evropski pivovarji, pred leti zavezali, da bodo pri označevanju izdelkov stopili korak pred zakonodajo, zato so začeli na izdelkih prostovoljno navajati seznam sestavin in energijsko vrednost. Te informacije smo opazili na skoraj vseh pivih v naših trgovinah, razen pri tistih iz manjših pivovarn. Medtem ko, na veliki večini žganih pijač in vina nismo našli ne seznama sestavin ne energijske vrednosti in hranilne tabele."

Alkoholne pijače = energijska bomba
Alkoholne pijače ne vsebujejo hranljivih snovi, so pa visokoenergijske in povzročajo nabiranje maščobnih oblog na telesu.
Za občutek:
alkoholne pijace energijska bomba-vino1. V enem kozarcu (1dcl) vina (rdeče ali belo, suho do polsladko) z 12 vol. % alkohola je okrog 106 kcal (70 kcal iz alkohola in do 36 kcal energije iz preostalega sladkorja v vinu). Prav toliko energije dobimo, če zaužijemo petino tablice 100-gramske mlečne čokolade, porabili pa jo bomo s pol ure hitre hoje.


alkoholne pijace energijska bomba-plocevinka2. Mala pločevinka (0,33 l) piva ležak lahko vsebuje od 150 do 170 kcal
(odvisno od količine nefermentiranih ogljikovih hidratov), kar je
enako energiji v kosu pice (četrtina pice običajne velikosti).

ZPS: Evropski potrošniki si želijo označevanja sestavin, energijske in hranilne vrednosti na alkoholnih pijačah 
Označevanje sestavin, energijske in hranilne vrednosti na alkoholnih pijačah naj postane zakonodajno obvezno, saj to omogoči potrošniku informirano izbiro. V dveh anketah, izvedenih leta 2014 v EU, je približno 70 odstotkov anketirancev odgovorilo, da pričakujejo označevanje alkoholnih pijač v enaki meri kot za preostala živila, 16 odstotkov pa jih je izjavilo, da bi popili manj, če bi vedeli za energijsko in hranilno vrednost alkoholnih pijač.

 

Vir: ZPS

Sorodne novice

post-image

Umetnost

Pokrajinski muzej Koper: Mojstrovine v 3D prvič v Sloveniji

17. jun 2019 | Uredništvo

Ste kdaj pomislili, da bi vstopili v umetniško mojstrovino? Prvič v Sloveniji je to mogoče. Pokrajinski muzej Koper je namreč pripravil stereoskopsko 3D-projekcijo umetnin, kjer s posebnimi očali...

post-image

Turizem

Čas je za SOuL oddih: nahranite dušo in telo

15. jun 2019 | Uredništvo

V hotelih LifeClass Portorož so za topli del leta pripravili ekskluzivne kratke oddihe, ki temeljijo na najpomembnejši sestavini vsakega obroka – soli.