post-image
Pred nakupom preverite, koliko sladkorja vsebuje izbrana kašica, in ali ima dodane aditive

ZPS: Primerjalno ocenjevanje instant žitnih in mlečno žitnih kašic za dojenčke

07. feb 2019 | Uredništvo

Kašice so eden prvih obrokov, ki jih spozna dojenček, med njimi pa so razlike. Na MIPOR so tokrat podrobno pregledali 12 žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali so le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelkov z dodatki za prehrano dojenčkov ne priporočajo. Trije od pregledanih izdelkov so dobili oceno zelo dobro, trije dobro, pet povprečno in en pomanjkljivo. Oceno so ocenjevalci največkrat znižali zaradi dodanega sladkorja, nepotrebnih aditivov ali zavajajočih navedb na izdelku. Vsebnost sladkorja in aditivov v izdelku sta zagotovo dva ključna podatka, ki naj ju starši upoštevajo pri izbiri kašic za svoje najmlajše.

V splošnem je otroška hrana dobro nadzorovana z evropsko direktivo 2006/125/ES o žitnih kašicah ter hrani za dojenčke in majhne otroke, ki dokaj podrobno omejuje sestavo. Zato so ocenjevalci na  primer izdelka, ki se oglašujeta kot izdelka brez barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa oziroma brez umetnih arom, slabše ocenili. Takšne navedbe so zavajajoče, saj jih ob upoštevanju zakonodaje ne sme vsebovati nobena žitna kaša, namenjena za dojenčke in majhne otroke. 

Dodatno »sladkanje« ni priporočljivo
»Evropsko združenje kliničnih dietetikov (ESPGHAN) odsvetuje uživanje prostega torej tudi dodanega sladkorja otrokom mlajšim od dveh let, zato smo pri oceni prehranskega profila strogo kaznovali vse izdelke z dodanim sladkorjem, in sicer smo vse ocenili kot nezadovoljivo, v skupni oceni prehranskega profila pa niso dobili ocene več kot pomanjkljivo. Prav tako smo slabše ocenili izdelke z večjo vsebnostjo sladkorja, čeprav je bil ta na račun laktoze (naravno prisoten sladkor v mleku) dodane s sirotko ali mlekom v prahu,« je pojasnila Anja Zupan in dodala: »Izdelke smo primerjali z vsebnostjo laktoze v materinem mleku, ki je okoli 7 g na 100 ml mleka.«

Aditivi so popolnoma nepotrebni
Glede na uredbo o aditivih hrana in živila za dojenčke ter majhne otroke do treh let ne smejo vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa. »Sedem od pregledanih izdelkov ni vsebovalo nobenih aditivov, pet pa je vsebovalo sicer dovoljene, vendar ne potrebne aditive,« je predstavila rezultate Anja Zupan in pojasnila, da so z oceno zelo dobro ocenili le izdelke brez aditivov.

Številni brez hranilnih tabel na embalaži – kljub prostoru
Pri označbi so ocenjevali čitljivost, kontrast in različne navedbe. Noben izdelek ni za označbo prejel oceno zelo dobro. Na več kot polovici ocenjevanih izdelkov so bila informacije napisane s premajhnimi črkami, nekateri so imeli pomanjkljive navedbe (izpuščen delež ene glavne sestavine, kot sta zdrob oz. mlečna formula)..., le trije ocenjevani izdelki imajo, kljub zadostnemu prostoru, na embalaži hranilno tabelo v slovenščini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

++ zelo dobro (80 - 100 %)  + dobro (60 - 79 %)  o povprečno (40 - 59 %)  - pomanjkljivo (20 - 39 %)  -- nezadovoljivo (0 - 19 %)

Naš nasvet:

  • Najbolje je kašice pripraviti z materinim mlekom!
  • Kaj bo vaš otrok zaužil, boste vedeli tudi, če kašico pripravite sami, vendar pazljivo pri izbiri osnovne surovine. 
    Ideja za pripravo: V malo vode skuhajte 20 gramov žitnih kosmičev ali zdroba, dodajte 200 mililitrov materinega mleka ali nadaljevalni mlečni pripravek. Bodite pozorni pri izbiri žit – naj bodo namenjena za prehranjevanje otrok (razvidno iz embalaže) ali vsaj iz kontrolirane ekološke pridelave, saj za taka živila veljajo strožje omejitve glede kakovosti, vsebnosti mikroorganizmov in ostankov pesticidov (žita za otroke teh ne smejo vsebovati več kot do 0,01 mg/kg izdelka).
  • Najprimernejša žita za prvo uvajanje so riž, polenta, pšenični zdrob, prosena in ovsena kaša. Z žiti, ki vsebujejo več prehranske vlaknine, raje počakajte, saj večja vsebnost vlaknin vodi do tekočega blata in posledično večje verjetnosti za dehidracijo dojenčka.

 

Vir: ZPS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Sorodne novice

post-image

Uporabni nasveti

Kaj lahko poleti naredite za boljšo službo jeseni?

16. jul 2019 | Uredništvo

Poletje je marsikaj. Dopust, pikniki, druženje. Ponuja pa tudi, ravno zaradi naštetega, premislek o kariernem uspehu. Zakaj? Ker se delovni proces vmes nekoliko upočasni, začne se čas dopustov in v...

post-image

Prireditev

V Novo vas na kozarček rujnega in česnove dobrote

11. jul 2019 | Uredništvo

Konec tedna bodo odlično vino in česnove dobrote marsikoga zvabili v Novo vas. Vaščani bodo odprli svoja slikovita dvorišča, na ogled bodo vaške znamenitosti, zvečer pa se obeta tudi odlična zabava...

post-image

Uporabni nasveti

Sredstva za zaščito pred soncem: katero izbrati?

08. jul 2019 | Uredništvo

Potem, ko je letošnji maj bolj spominjal na kakšen zimski mesec, je junija poletje udarilo na polno. Žgoče sonce v teh dneh nas opominja, da brez zaščite ni pametno hoditi naokrog, za naše zdravje...