post-image
Dogajanje na Obali

Marec: mesec pestrega dogajanja v slovenski Istri

28. feb 2019 | Uredništvo

V slovenski Istri bomo pomlad priklicali že ta vikend. Pustne maske bodo preplavile vsa mesta in okoliške vasi. Mesec marec bo sicer minil v znamenju glasbenih prireditev, proslavili bomo dan žena, veselimo pa se tudi festivala, na katerem bo kraljevala malvazija.

 

 

 

 

Praznovanje dneva žena

Mame, hčerke in žene bodo 8. marec, dan žena, lahko proslavile na koncertu 3 Big Band Orchestra in Eve Hren v Gledališču Tartini Piran. Koncert se prične ob 19.30. Glasbeno bo tudi v Kopru in Izoli.Koncert ob dnevu žena se bo odvil v športni dvorani Bonifika ob 20. uri. Ob istem času bo v Izoli damam v kulturnem domu zapel Rudi Bučar z Istrabendom. Koncert indijske glasbe bo naslednji dan ob 18.00 potekal v Dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru.

 

Pestro glasbeno dogajanje

Ob veselih tonih boste lahko prepevali na 50. reviji pevskih zborov Primorska poje 2019 v nedeljo, 3. marca, v Avditoriju Portorož. 9. marca bo v Kulturnem domu Izola potekal Festival avtohtonih istrskih pesmi, na isti dan se bo v pastoralno kulturnem centru Georgios odvil klavirski recital Rebeke Dobravec in odprtje razstave slik akademskega slikarja Jošta Snoja. Ljubitelji muzikalov pa boste prišli na svoj račun 10. marca, ko bo Arena Bonifika gostila Muzikal Briljantina. Vljudno vabljeni tudi na Mednarodni festival mladinskih zborov »Aegis Carminis«, ki bo potekal med 14. in 17. marcem v Kopru. Tradicionalna prireditev pevskih zborov, Primorska poje, se bo v zadružnem domu Korte odvila v petek, 15. marca, ob 19. uri. 20. marca bodo v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru koncert ob 70-letnici Glasbene šole Koper pripravili godalci. 23. marca se bo v Avditoriju Portorož odvil Spomladanski koncert Pihalnega orkestra Marezige in Pihalnega orkestra Koper. 27. marca pa bodo gostili koncert Big banda Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Marec bomo zaključili z akustičnim koncertom Vlada Kreslina v gledališču Tartini v Piranu, ki se bo odvil 30. marca ob 20. uri.

 

Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana

Marec bo minil tudi v znamenju prevladujoče bele istrske sorte vina. Društvo vinogradnikov slovenske Istre bo 10. in 11. marca v Portorožu organiziralo že 21. Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. V dveh dneh bodo lahko obiskovalci okušali malvazije številnih vinarjev iz slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline pa tudi hrvaške Istre in Italije. Med več kot 100 vzorci malvazij bodo tudi tiste, ki bodo na ocenjevanju Izbor sommelier Slovenije prejele največje število točk. Festival bodo spremljale strokovne in kulinarične delavnice ter okrogla miza.

Filmsko, kulturno in športno dogajanje

Med 5. in 8. marcem Mediadom Pyrhani vabi na filmske večere glasbeno obarvanih dokumentarcev. 22. marca vabljeni na predstavo Brodolomke ob 19.30 v Avditorij Portorož. Nasmejali se boste lahko tudi v Kopru, kjer bo naslednji dan, 23. marca, potekal Ladies night stand up. Isti večer bo v gledališču Tartini komedija Toneta Partljiča z naslovom Ščuke pa ni.  Mesec pa se bo zaključil s komedijo Bog masakra, 29. marca, ob 19.30 v Avditoriju Portorož.

 

Med 9. in 10. marcem bo v hotelu Kempinski Palace Portorož potekal Poročni sejem.

 

17. marca pa nas čaka 15. tek Povežimo soline, kjer bomo s tekom povezali dva naravna parka: sečoveljske in strunjanske soline. Trasa teka je speljana ob morju, skozi center Portoroža, med oljčniki in nasadi kakijev ter skozi tunel ozkotirne železnice.

Že ta vikend nas čaka 11. Istrski karneval

Prvo soboto v marcu bo v slovenski Istri veselo: pričel se bo namreč že 11. Istrski karneval. Pustno rajanje za otroke se bo v Kopru in Izoli pričelo že dopoldne, popoldne pa nadaljevalo tudi v Portorožu. Ponovno se v Koper vrača tudi tradicionalna Istrska pustna povorka. Pustno rajanje se bo zvečer nadaljevalo v Kopru v šotoru pri stadionu Bonifika z Ansamblom Modrijani v piranskem Tartinijevem gledališču pa nas čaka XVII. Veliki pustni plesV Portorožu bomo pustovali tudi v nedeljo in »skočili v poletje«: z latinsko-ameriškimi ritmi nas bodo zabavali brazilski glasbeniki skupine Salsa Street Orchestra, pridružili pa se jim bodo tudi plesalke in capoeiristi skupine Ipanema Show, ki bodo ustvarili pravi brazilski plesni spektakel. Poskrbljeno bo tudi za pester otroški program in slastne pustne dobrote.

 

Veselo bo tudi na podeželju. V Pobegih bo v soboto zvečer Tradicionalno pustovanje z Majko in Ne me jugat, v Kubedu bodo na pustni torek imeli povorko po vasi, prav tako bodo vaško povorko imeli na pustni torek v Gračišču, medtem ko bodo tradicionalno vaško povorko v Rakitovcu pripravili v soboto dopoldne, v Zazidu pa v soboto popoldne. Vaška povorka bo tudi v Šmarjah, v nedeljo, s pričetkom ob 12.30. Na Škofijah bo v nedeljo ob 15. uri pustno rajanje za otroke, prav tako se bodo mlade maškare lahko zabavale na otroškem pustovanju, ki bo na pustni torek popoldne v dvorani zadružnega doma v Dekanih. V Dekanih bodo na pustno sredo kot že tradicionalno pripravili simbolični pokop pusta. Pust bomo na isti dan pokopali tudi na Belem križu.

Vir: Turistično združenje Izola

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...