post-image
Ideja

Pet idej, kako okrasiti letošnja velikonočna jajca

08. apr 2019 | Uredništvo

Velika noč je pred vrati, zato smo za vas pripravili nekaj unikatnih idej kako letos okrasiti velikonočna jajca, da bodo le-ta avtentična in nenavadna. Postanite mojster pri okraševanju umetniških jajc s spodnjimi nasveti.

 

 

 

 

 

Mozaik

Preden se lotite tega postopka, je treba lupine predhodno uporabljenih jajc, shraniti. Jajce, katero boste okraševali naj bo naravne barve ali ga pobarvajte v želeno barvo. V tem primeru je "ozadje" jajca naravne barve. Lupine že uporabljenih jajc razlomimo na neenakomerne koščke in jih pričnemo lepiti na skuhano jajce. Med lepljenjem bodite pozorni na razmike med lupinami, ki bodo ustvarili videz razpok. Nato vzemite barvo za jajca in obarvajte lepljene dele ter tako ustvarite pisan mozaik.
Vendar pozor, lupina jajc je porozna, zato ne smete uporabljati standardna lepila ampak doma pripravljeno lepilo. In sicer, dve vrečki želatine raztopite z dvema žličkama vode in dodate toplo mleko ter še malo segrejete vse skupaj, da postane masa lahko mazljiva. Preprosto jo nanesite na želeno površino in lepite.

 

 

Cvetlični dizajn

Za ta postopek potrebujete bodisi trdo kuhana jajca ali imitacijo pravih jajc, ki jih lahko pobarvate. Nato potrebujete dekoracijo umetnega cvetja in tekočo lepilno pištolo. Vse kar morate storiti je, da cvetje zlepite z lepilom na zunanjost jajca, ki naj bo v pastelnem odtenku. To je okras, ki ga boste lahko koristili leta in leta.

 

 

Dodatek zlate 

Vse kar potrebujete za zlato dekoracijo je razpršilo v zlati barvi - samo razpršite barvo po jajcu in počakajte, da se posuši. 

 

 

Videz marmorja

Trdo skuhajte jajce in ne pozabite, da to jajce kasneje ne bo užitno. V posodi zmešajte enake dele grozdnega soka in kisa, ravno toliko, da se jajca lahko potopijo in pustite čez noč. Naslednji dan odstranite jajca iz posode in sperite. S papirnatim robčkom obrišite sloj pene in razkrijete marmorno površino. Delno potopite jajce v kozarec zlate barve. V kartonsko škatlo ga postavite na glavo, da se posuši. Ko je postopek končan, ga postavite v skledo na mizo in uživajte v dekoraciji. 

 

 

Svileni vzorec

Za ta postopek barvanja boste potrebovali: 100% svileno tkanino, belo tkanino, bel kis, nekuhana jajca in nereaktivni lonec.
Vzemite svilo in jo razrežite na dovolj velike kvadrate, da jih ovijete okoli jajc. Najprej ovite jajca v svilo, "pisana" stran tkanine naj se dotika jajca. Prepričajte se, da so jajca čim bolj ovita. Potem ovijte belo tkanino okoli svilenega jajca. Previdno uporabite vrv ali žico, da zaprete tkanino.

Ko so vsa jajca ovita v svilo, jih postavite v posodo, ki ni reaktivna in jo pokrijte z vodo. Dodajte 1/4 skodelice belega kisa. Kuhajte nato na znižani temperaturi vsaj 20 minut (35-40 minut za boljši prenos barv). 
Nato odstranite jajca iz vode in pustite, da se ohladijo. Shranite svilo in belo tkanino, saj ju lahko uporabite še enkrat. Svileni vzorec se sicer ne bo prenesel na jajce intenzivno - toda del zabave je videti, kaj se bo zgodilo z vsako barvo posebej. 

 

 

Vir: mojenterijer.rs

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...