post-image
Zveza potrošnikov

Ledeni čaj ni čaj: ocenjevanje brezalkoholnih pijač z rastlinskimi izvlečki in izvlečki čaja

10. maj 2019 | Uredništvo

Predvsem otroci in mladostniki za žejo velikokrat posežejo po ledenem čaju. Čeprav ime pijače nakazuje, da gre za čaj in se nam zato morda zdi boljša alternativa drugim sladkim pijačam, žal to ne drži. Gre prav tako za "negazirano brezalkoholno pijačo z okusom", ki ima s čajem, ki si ga pripravimo doma, le malo skupnega.

 

 

Pregledali in ocenili so 23 ledenih čajev z okusom breskve, od tega 16 s sladkorjem, štiri s sladili ter tri s sladkorjem in sladili. Že ob hitrem pregledu so ugotovili, da gre v večini primerov za sladko, "pobarvano vodo" z dodatkom arome. Le en izdelek je dobil oceno zelo dobro, dva dobro, trinajst povprečno, šest pomanjkljivo in en nezadovoljivo. Največkrat so oceno nižali zaradi visoke vsebnosti sladkorja in aditivov.

Embalaža - Breskev na izdelku, ne pa tudi v pijači
Skoraj vsi ledeni čaji, ki smo jih pregledali, nas nagovarjajo s fotografijami ali risbami sočnih breskev na sprednji strani embalaže. Toda vsebina je precej drugačna. Nekateri izdelki sicer vsebujejo zgoščen sadni oziroma breskov sok (do največ 6 odstotkov), a količina breskev na sliki seveda ne odraža količine v izdelku.

Ledeni čaj ni primeren za žejo
S pollitrsko plastenko ledenega čaja v svoje telo vnesemo tudi do 12 kock sladkorja 1 (48 gramov!). Če plastenko spije 15- do 18-letno dekle, s tem prekorači varni dnevni vnos sladkorja 2 za okoli 60 odstotkov, fant iste starosti za dobrih 20 odstotkov 3, malček, star 4 do 6 let pa kar za 2,5-krat.

Okus sadja izdelku pogosto dajo le naravne in umetne arome. Najbolj problematični so izdelki, na katerih se bohotijo slike breskev, vsebujejo pa le umetno aromo brez kakršne koli sledi sadja. To je očitno zavajanje potrošnikov, ki mu potrošniške organizacije ostro nasprotujejo, saj se zavzemajo za takšno predstavitev izdelka, ki odraža dejansko sestavo.
Večina predpakiranih ledenih čajev, ki so jih našli na trgovskih policah, je sladkih. Če jim ni dodan sladkor oziroma je njegova vsebnost zmanjšana, so praviloma slajeni z različnimi sladili, kot so steviol glikozidi, sukraloza, acesukfam K, aspartam in drugi. Lahko pa vsebujejo oboje.

 

tabelaCaji

 

Zveza potrošnikov svetuje:

- Za žejo raje izberite vodo, pitje sladkih pijač, torej tudi ledenega čaja, odsvetujemo.

- Preden kupite ledeni čaj, preberite njegove sestavine in hranilno tabelo.

- Izbirajte izdelke brez konzervansov in sladil.

- Izbirajte izdelke z manj kot 6,3 g sladkorja na 100 ml, takim bo še zasvetila oranžna luč na semaforju, torej so primerni za občasno uživanje.

 

Vir: ZPS

 

Sorodne novice

post-image

Prireditev

To soboto bo v Krkavčah dišalo po Istri

18. sep 2019 | Uredništvo

Vonj po Istri, ki ga organizira PGD Krkavče, je pristna istrska prireditev, ki zajema predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč...

post-image

Prireditev za otroke

Jutri nas čaka koprski otroški festival

18. sep 2019 | Uredništvo

Zavod Koper Otok bo tudi letos septembra organiziral prireditev Otroški festival, katerega cilj je šolarjem predstaviti možnosti za prostočasne dejavnosti in druge aktivnosti.