post-image
Kulinarika

Ta vikend v Kopru: gastronomija in bogata ponudba istrskega podeželja

14. maj 2019 | Uredništvo

Istrska pokrajina je zelo raznolika in razgibana, bogato posuta s številnimi rekami, dolinami in griči, zasajenimi z vinsko trto in oljkami, ki so pomemben del istrske kuhinje. Veliko sonca, vpliv sredozemskega podnebja in rodovitna zemlja nudijo odlične pogoje za uspevanje vinske trte, iz katere Istrijani pridobivajo rdeča in bela vina, kot so refošk, malvazija in rumeni muškat.

 

 

Kot pravijo domačini, so bile none od nekdaj izjemno iznajdljive in so znale zgolj iz nekaj osnovnih sestavin pripraviti zelo raznolike jedi. Glavni bivalni prostor je bila kuhinja oziroma “kužina“, ki je služila tudi za ogrevanje prostora in druženje, ko je zunaj pihala burja. Njen osrednji del je bilo ognjišče, na katerem se je kuhalo in peklo.

V preteklosti sta bili obmorska in celinska oziroma zaledna istrska kuhinja dokaj ločeni. Obmorska kuhinja je temeljila predvsem na ribah, mehkužcih in morskih sadežih, medtem ko so na celini prevladovale testenine, njoki, mineštre in divjačina. Danes so razlike več ali manj zabrisane, ampak istrska hrana še vedno velja za preprosto, zdravo in izjemno okusno.

Priljubljene sestavine tradicionalnih jedi

Med znane istrske specialitete sodijo pršut, artičoki, med, kakiji, sardele, olivno olje in tartufi, v pomladnih mesecih pa na jedilniku kraljujejo divji šparglji, ki jih domačini vključujejo v raznovrstne testeninske jedi ali pa iz njih pripravijo okusno frtaljo oziroma fritajo. Gre za omleti podobno jed, ki lahko poleg špargljev vsebuje tudi tartufe, pršut, klobase, sveže začimbe in najrazličnejšo sezonsko zelenjavo. Med bolj znanimi istrskimi jedmi so tudi raznorazne mineštre, kot so bobiči, "paštafažoj" in jota, pripravljene iz svežih sezonskih živil, za bogatenje okusa pa se počasi kuhajo s pršutovo kostjo, kosom pancete ali suhimi svinjskimi rebri. Tradicionalna ribja jed je brodet, v katerem poleg različnih rib in školjk ne smejo manjkati dobro vino, paradižnik, česen in začimbe. Med priljubljenimi načini priprave morskih dobrot je tudi buzara. Običajno je narejena iz  je postrežena s škampi ali klapavicami, ki se prepražijo na oljčnem olju in česnu ter zalijejo z vinom. Na koncu se lahko doda še nekaj drobtin za zgostitev in malo peteršilja za okus.

 

 

Obujanje bogate istrske tradicije

V soboto, 18. maja 2019, bodo v Kopru obudili številne istrske igre, običaje, iz stojnic pa bo opojno dišalo po slastnih istrskih dobrotah. Tradicionalna majska prireditev Koper na dlani bo obiskovalcem znova približala gastronomijo in bogato ponudbo istrskega podeželja. Domače jedi vas bodo spomnile na pristne okuse nekdanje kužine, predstavila pa se bodo tudi različna turistična društva in folklorne skupine. Na istrskih igrah se bodo tekmovalci lahko pomerili v vleki vrvi, igranju briškole, more, skakanju v vrečah in drugih istrskih družabnih aktivnostih. Obiskovalci se bodo pobližje lahko spoznali tudi z ribiško dediščino v okviru razstave in ribiških spretnosti.

Prireditev bo tudi letos potekala med 9. in 17. uro vzdolž Pristaniške ulice in na drugih lokacijah ob morju, vstop na prireditev pa je prost.

Torej, zakaj ne bi po bliže spoznali prekrasno Istro in preživeli prijeten konec tedna ob slovenskem morju? Koper na dlani je odlična priložnost odkrivanje najboljšega v Istri!

 

Vir: okusno.je

Sorodne novice

post-image

Prireditev

To soboto bo v Krkavčah dišalo po Istri

18. sep 2019 | Uredništvo

Vonj po Istri, ki ga organizira PGD Krkavče, je pristna istrska prireditev, ki zajema predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč...

post-image

Prireditev za otroke

Jutri nas čaka koprski otroški festival

18. sep 2019 | Uredništvo

Zavod Koper Otok bo tudi letos septembra organiziral prireditev Otroški festival, katerega cilj je šolarjem predstaviti možnosti za prostočasne dejavnosti in druge aktivnosti.