post-image
Izlet

Istro, Kras in Italijo bosta povezala brezplačna avtobusa za kolesarje

16. maj 2019 | Uredništvo

Med letošnjo kolesarsko sezono bosta ob koncih tedna na relaciji med slovensko Istro, Krasom in Gradežem vozila kar dva brezplačna avtobusa s prikolico, t. i. KoloBus. Čezmejnemu, na trasi med Koprom in Gradežem, ki je premierno vozil že minulo sezono, se letos pridružuje še avtobus, ki bo povezoval Koper in Kras. Obe povezavi, ki sta sofinancirani iz projektov Inter Bike II in Medcycletour, bodo medijem predstavili v soboto, 18. maja, s poskusno vožnjo od Kopra do Sežane. Projekt so minuli konec tedna predstavili tudi v italijanskem Tržiču, predstavitve se je v imenu Mestne občine Koper udeležil podžupan Patrik Peroša.

 

Ob koncih tedna bosta na relaciji med slovensko Istro, Krasom in Gradežem vozila kar dva brezplačna avtobusa, namenjena kolesarjem. KoloBus med Koprom in Gradežem v okviru projekta Inter Bike II bo vožnje začel 8. junija in bo v mesecu juniju na voljo vse štiri konce tedna ter znova še zadnji konec tedna v avgustu, pa vse do Barkovljanke v oktobru.
Krožna povezava med slovensko Istro in Krasom pa bo v okviru projekta Medcycletour začela voziti že to nedeljo, 19. maja.

Ob sobotah bo vozil iz Gradeža (odhod z avtobusne postaje ob 9. uri) do Kopra in nazaj v Gradež (odhod z glavne koprske avtobusne postaje ob 17.30), ob nedeljah pa ravno obratno, in sicer iz Kopra (odhod z glavne avtobusne postaje ob 8.30) do Gradeža in nazaj (odhod z avtobusne postaje v Gradežu ob 17.30). Zaradi lažje organizacije je priporočljivo mesto na avtobusu predhodno rezervirati, junija na telefonsko številko: +39 334 6000121 oz. po e-pošti booking@comune.monfalcone.go.it, avgusta, septembra in oktobra pa na telefonsko številko: +386 40 470 644 oz. po e-pošti info@activekoper.si ali na www.bit.ly/bicibus-SI.  Urnika obeh linij bosta objavljena tudi na avtobusnih postajah in v Turistično informacijskem centru, več informacij o kolesarskih poteh in/ali dodatnih kolesarskih izletih, pa si lahko preberete tudi na www.activekoper.si.

Letos se čezmejnemu avtobusu pridružuje še prva krožna povezava med slovensko Istro in Krasom, ki bo v okviru projekta Medcycletour začela voziti že to nedeljo, 19. maja. Avtobus s prikolico za kolesa bo na krožni relaciji Koper – Kozina – Škocjanske jame – Divača – Štanjel – Sežana – Lipica – Kozina – Koper vozil vse vikende do konca septembra. Odhod bo z glavne koprske avtobusne postaje trikrat dnevno, ob 8., 13. in 18. uri. Predhodne rezervacije niso potrebne.

 

 

 

 

Brezplačni storitvi bosta zaživeli v okviru dveh evropskih projektov, Medcycletour in Inter Bike II, ki sta sofinancirana iz programov Interreg Mediteran in Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020, s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Namen prvega je promocija nekaj manj kot šest kilometrov dolge evropske kolesarske poti EuroVelo 8, ki poteka od španskega Cádiza do Cipra, Slovenijo pa prečka v slovenski Istri po nekdanji železniški trasi Parenzani.

Medtem ko je namen projekta Inter Bike II, v okviru katerega je bila lani poskusno uvedena multimodalna storitev prevoza koles z avtobusom, spodbujati uporabo trajnostnih oblik prevoza ob čezmejni kolesarski trasi Adriabike, ki povezuje Kranjsko Goro z Ravenno.

Projektni partnerji slednjega (Regionalni razvojni center Koper kot vodilni partner, Mestna občina Koper, Občina Tržič, Vegal in Razvojna agencija ROD Ajdovščina, skupaj z Občino Izola in Deželo Furlanijo-Julijsko krajino) so se odločili za poskusno vpeljavo specializiranih avtobusnih linij zaradi vedno večje priljubljenosti kolesarskega turizma in promocije naše regije kot zanimive kolesarske turistične destinacije.

 

Vir: ekoper.si

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...