post-image
Dogodki

Odprta kuhna: prava kulinarična skupnost

20. maj 2019 | Uredništvo

Zgodba o tem, kako se je začela Odprta kuhna, je bila povedana že velikokrat. Eden od povodov zanjo je bil tudi ta, da sta Alma in Lior Kochavy dobila navdih pri t. i. »food marketih«, torej kulinaričnih tržnicah po svetu. Drugi pa ta, da si je Lior, rojen v Izraelu, zaželel, da bi tudi v Ljubljani ustvaril prostor, na katerem bi našel vse, kar mu Slovenija ponuja z vidika kulinarike. Od ideje do izvedbe je prišlo zelo hitro; letos Odprta kuhna praznuje že šest let, odkar so obiskovalce prvič povabili na Pogačarjev trg v središču Ljubljane.

 

»Začetki segajo sedem let nazaj in takrat sva bila resnično še zelo mlada,« obuja spomine Alma Kochavy za Marketing Magazin. »Po koncu študija sva potovala in nekaj časa vodila počitniško naselje v Izraelu. Ko sva prišla v Slovenijo, sva se odločila, da poskusiva začeti svojo poslovno pot. Začela sva z nekimi drugimi stvarmi, ki naju niso tako veselile, nato pa se je zgodila 'kuhna',« pripoveduje. Šlo je za idejo, ki se je zelo hitro odvijala. Ker imajo v družini in v ožjem krogu prijateljev strokovnjake za marsikatero področje, so na začetku za pomoč prosili kar njih – nekdo je poskrbel za oblikovanje, drugi za marketing, tretji za odnose z javnostmi. »Resnično smo imeli srečo, da so se koščki sestavljanke zelo hitro zložili skupaj in smo lahko začeli delati. Takrat je bil to zelo majhen projekt, zato ni bilo potrebnih več kot le nekaj ljudi. Sami smo naredili čisto vse – od tega, da smo postavili in očistili prizorišče, do tega da smo izpeljali dogodek in na koncu večera trg pometli in odšli domov,« se spominja Alma, ki ne skriva, da je občutek uspeha po tem, ko si za vse od začetka do konca zaslužen sam, še toliko lepši. 

 

Alma in Lior Kochavy: ustanovitelja Odprte kuhne

 

Iz Ljubljane tudi v Koper 

Danes Odprta kuhna ne razveseljuje le Ljubljančanov, ampak jo organizirajo tudi v drugih mestih – v Kopru, Celju, Novi Gorici, Ptuju in letos prvič tudi v Novem mestu. Za širitev so se odločili iz več razlogov. Prvi je bil, da so si želeli blagovno znamko Odprte kuhne nadgrajevati, tudi prisotnost v drugih mestih je bil pomemben korak na poti do tega cilja. »Prišlo je tudi do kopij Odprte kuhne, mi pa si nismo želeli, da bi to slabo vplivalo na podobo kulinaričnih tržnic  pri nas. Nismo želeli, da projekt izgubi vrednost, ampak smo želeli ohraniti visoko raven,« pravi Alma. »Drugi razlog je bil, da večina mest nima podobnih dogodkov, Odprta kuhna pa v mesto prinese odlično popestritev, ki smo jo želeli ponuditi obiskovalcem. Tretji pa ta, da smo želeli narediti nekaj za vse tiste, ki ne morejo priti v Ljubljano – če ne morejo biti z nami tu, nas lahko enkrat na mesec obiščejo v svojem kraju oziroma v svoji bližini.« Alma pravi, da ima prav vsako od mest svoj čar in drugačno mentaliteto ljudi: »Smo na resnično krasnih lokacijah – od starega mestnega jedra na Ptuju do lokacije ob morju v Kopru ... Vsako mesto ima svoje posebnosti in svojo energijo!«

 

 

Zgradili so pravo skupnost

Od vsega začetka so se veliko posvečali prisotnosti na družbenih omrežjih, za katera pravijo, da so njihovo ogledalo oziroma okno v svet. To je tisti kotiček, kjer lahko vsi, ki jih imajo radi, sledijo, kaj se pri njih dogaja in kakšne so novosti. Komunikacija je obojestranska; ne gre le za njihove objave, ampak se ljudje nanje odzivajo, jih preko teh kanalov sprašujejo za informacije in podobno. Facebooka in Instagrama ne uporabljajo zgolj za to, da dogodke najavljajo ali da med samim dogodkom objavljajo fotografije, ampak je to zanje tudi kanal za podporo in stik s strankami: »Redno dobivamo vprašanja, kot so: ali bo ta teden 'kuhna', kakšno vreme pričakujete v petek, bo v Celju tudi kaj veganske ponudbe, katere ponudnike pričakujete v Kopru. Čeprav imamo vse na spletni strani in vse napišemo v e-novičniku, je ljudem enostavno lažje poslati sporočilo. In iskreno – nam je to še ljubše, saj tako ohranjamo pristen stik z našimi obiskovalci, ne le, da oni pritiskajo srčke in všečke, kadar vidijo kakšno fotografijo, ki jim je všeč.«

Proces organizacije traja ves teden

Seveda njihovo delo nikakor ni omejeno le na petke, ampak gre dejansko za dogodek, na katerega se pripravljajo ves teden. Njihov organizacijski del se začne v ponedeljek s SMS-sporočilom s strani gostincev: »Potrjujemo prisotnost.« Nato izdelajo skico prostora; en dan prej začnejo prostor postavljati, v petek pa so navsezgodaj zjutraj že na prizorišču. Tudi ponudniki so v dogodek vpeti vse dni v tednu – začne se z nakupom sestavin, ki jih je nato treba pripraviti, narezati ali marinirati, organizirati je treba delovno silo, nato pa se tudi oni (nekateri z drugega konca Slovenije) skoraj sredi noči odpravijo v Ljubljano. Ko oddelajo ves dan, za seboj vse pospravijo; mnogi med njimi pa se potem z Odprto kuhno odpravijo še na sobotne dogodke v drugih krajih po Sloveniji. "Pri tem je treba upoštevati, da tu ne gre le za same ponudnike hrane, ampak tudi za njihove dobavitelje. Ko pomisliš, koliko ljudi je dejansko vpetih v Odprto kuhno, je to zares izjemno." 

Že od začetka pa se držijo pravila, da je ponudba na Odprti kuhni kakovostna in da se ne ponavlja; seveda interesentov za sodelovanje pri projektu ne zmanjka. »Kulinarika je že nekaj let v trendu in zagotovo bo tako tudi v prihodnje. Ves čas se pojavljajo nove restavracije, novi ponudniki, novi koncepti. Ključno je, da ponudiš nekaj novega, neko dodano vrednost. Mi bi lahko imeli tristo stojnic vsak petek, a ni poanta v tem. Poanta je, da ima vsaka nekaj posebnega, da imamo ponudbo, ki je primerna za različne generacije in različne ciljne skupine! Držimo pa se tudi načela, da naši obiskovalci najdejo nekaj za svoj žep. Pri nas lahko prideš na falafel za slabe štiri evre ali pa na ostrige in penino – in vse, kar je vmes. K nam pridejo babice, študenti, Instablogerke, bikerji, poslovneži, elegantne gospe – in vsi se tam družijo, kaj dobrega prigriznejo in se imajo lepo,« pove Alma.

 

 

Priljubljeni tudi v tujini

Ponosni so na to, da so Odprto kuhno več kot odlično sprejeli tudi turisti. Mnogi namreč načrtujejo svoj obisk Ljubljane tako, da bodo tukaj v petek in bodo lahko prišli tudi na 'kuhno'. Še ena izjemna potrditev iz tujine je dejstvo, da so bralci The Guardiana Odprto kuhno umestili med deset najboljših ponudnikov ulične hrane na svetu, BBC pa je Ljubljano uvrstil na tretje mesto najboljših  »foodie destinacij« na  svetu. Menijo, da ima veliko zaslug za to tudi Odprta kuhna, zahvaljujoč temu nazivu pa jih obišče tudi ogromno tujih vplivnežev, kar po svetu še dodatno širi dobro besedo o naši deželi.

Ta priljubljena prehranska tržnica Odprta kuhna se k nam v Koper vrača prihodnji mesec, in sicer 15. junija - ne zamudite edinstvene priložnosti preizkušanja tradicionalne slovenske in mednarodne raznolike kulinarike. 

 

Vir: marketingmagazin.si

Sorodne novice

post-image

Prireditev

To soboto bo v Krkavčah dišalo po Istri

18. sep 2019 | Uredništvo

Vonj po Istri, ki ga organizira PGD Krkavče, je pristna istrska prireditev, ki zajema predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč...

post-image

Prireditev za otroke

Jutri nas čaka koprski otroški festival

18. sep 2019 | Uredništvo

Zavod Koper Otok bo tudi letos septembra organiziral prireditev Otroški festival, katerega cilj je šolarjem predstaviti možnosti za prostočasne dejavnosti in druge aktivnosti.