post-image
Prireditev

Dnevi domačih pedočev in Kino Otok za uvod v izolsko poletno sezono

24. maj 2019 | Uredništvo

S 1. junijem v Izoli nadaljujejo kulinarično leto z drugo, že tradicionalno akcijo, Dnevi domačih pedočev. Ta bo deloma sovpadala tudi z mednarodnim filmskim festivalom Kino Otok, ki se 5. junija ponovno vrača v Izolo. Tokrat bo v času festivala zabavno tudi v Izolani – hiši morja.

 

 

 

 

Dnevi domačih pedočev

Po uspešno izpeljani aprilski akciji Dnevi špargljev se v Izoli kulinarična zgodba nadaljuje z že tradicionalnimi Dnevi domačih pedočev. Ti bodo tudi letos v okviru projekta Kilometer nič potekali prva dva tedna v juniju, s svojo bogato ponudbo jedi pripravljenih iz te vrste školjk se bo predstavilo kar 22 izolskih gostincev iz mesta in podeželja.

Od 1. pa vse do 16. junija vabljeni v izolske gostilne in restavracije, kjer vas bodo lokalni gostinci razvajali z domačimi pedoči ter drugimi jedmi pripravljenimi na osnovi školjk in drugih morskih dobrot. Morske okuse boste lahko spoznavali tudi v jeseni, ko vas med 14. in 29. septembrom vabimo na Dneve bakalaja, kulinarično zgodbo pa bomo zaključili z Dnevi kraljestva ribe, ki bodo potekali od 12. oktobra do 9. novembra.

 

Izolana eno od prizorišč Kino Otoka

Izolana bo letos eno od prizorišč mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, ki se v Izolo vrača v začetku junija. V hiši morja se bodo vsak dan vrteli dokumentarni video posnetki na temo modelarstva, ribištva in obnove starih bark, ki so v Izoli nastali v sklopu projekta Mala barka 2. Vstop v pritlično nadstropje bo tako za čas festivala, od 5. do 9. junija, med 12. in 18. uro, brezplačen. Hiša morja bo sicer v juniju obratovala vsak dan, od srede do nedelje, med 12. in 18. uro. Z junijem bomo začeli izvajati tudi novo posebno doživetje za otroke, ki bodo v muzeju iskali skriti zaklad in se skozi igro spoznavali z izolsko zgodovino.

 

 

V prvem kvartalu 20 % več prihodov in 4 % več opravljenih nočitev

Po prvih podatkih za prve štiri mesece leta 2019, smo v Izoli skupaj beležili 20 % več prihodov in 4 % več nočitev. V aprilu smo več prihodov (13 %) in prenočitev (16 %) zabeležili v večini tipov namestitvenih objektov. V kategoriji hotelov smo skupaj našteli 9 % več prihodov in 16 % več opravljenih nočitev, v gostiščih pa 15 % več prihodov in 6 % več opravljenih nočitev. Nekaj manj nočitev je bilo opravljenih v obeh kampih.

V preteklem mesecu smo v Izoli našteli 42 % domačih gostov, sledijo jim Italijani (14 %), Avstrijci (12 %) in Nemci (12 %).

 

 

Vir: Turistično združenje Izola

Sorodne novice

post-image

Uporabni nasveti

Kaj lahko poleti naredite za boljšo službo jeseni?

16. jul 2019 | Uredništvo

Poletje je marsikaj. Dopust, pikniki, druženje. Ponuja pa tudi, ravno zaradi naštetega, premislek o kariernem uspehu. Zakaj? Ker se delovni proces vmes nekoliko upočasni, začne se čas dopustov in v...