post-image
Film

15. Kino Otok bo razpel platna praznovanju

24. maj 2019 | Uredništvo

Petnajsti mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema bo med 5. in 9. junijem razpel platna praznovanju. Na izolskem trgu Manzioli se bodo med četrtkom in soboto srečevali priznani avtorji in mladi talenti.

 

 

 

 

 

Na Otoku se je v petnajstih letih marsikaj spremenilo, a marsikaj ostaja enako, pogosto isto. Isto je osrednje dogajališče, Izola, četudi se festival čez leta vztrajno in dobrohotno širi v vse številčnejše ulice, razno razne kotičke in raznolike prostore. Kino Otok se iz leta v leto posveča predstavljanju filma, ki ga v kinematografih, na televizijah in na računalnikih ne srečamo pogosto, saj ostaja zunaj ustaljenih in razširjenih poti promocije in distribucije. Letošnji filmski program se ozira po sedanjosti, ki prevprašuje občo prihodnost, v isti sapi pa usmerja pogled tudi v zgodovino festivala samega.

Na izolskem trgu Manzioli se bodo med četrtkom in soboto srečevali priznani avtorji in mladi talenti. Z nami bo gost prvega in desetega Kino Otoka, indijski filmski mojster Shaji N. Karun s svojim novim filmom Ona. Festival se bo tudi zaključil s poklonom zgodovini, v soboto, 8. junija, s filmom Čas se je ustavil italijanskega mojstra Ermanna Olmija. Na kinootoške obale se vrača tudi sloviti črnovalovec Želimir Žilnik s svojim zadnjim filmom Najlepša dežela na svetu. Platna bodo sijala še z drugimi deli iz regije. Med gosti bo Ivan Salatić s filmom Ti imaš noč o črnogorskem obalnem mestecu Bijela, Ivan Ramljak zDomom borcev o znanstveno študijskem centru v Kumrovcu, Jelena Maksimović s filmskim delom Taurunum Boy, v katerem v prerezu opazujemo beograjsko naselje Zemun. Hrvaški režiser Igor Bezinović bo po preglednem programu kratkih filmov leta 2015 in celovečernem prvencu Kratki izlet iz leta 2017 kinootoška platna letos razpel na Largu pri špini. Predstavljal bo Razglednice, ki jih je ustvaril s sorežiserji po njegovi zamisli.

 

Ona, Shaji N. Karun, Indija, 2018

 

Ponovno bo program bogatila sekcija Ljubo doma. Med slovenskimi filmarji so Niko Novak in Matevž Jerman Ostanki – izpovedi duhovomki bosta predstavila nenavadni »žanr« filmsko glasbenega albuma, Nika Autor z analizo podob migracij, Obzornikom 63 – Vlak senc in nenazadnje lokalni, izolski filmar Davorin Marc s filmi Dobrodošlica.miauuu.in Po:natis 12. Iz italijanske soseščine bo brez dialogov pripotoval Režeči maček Maria Brenta in Karine de Villers, videti bo mogoče tudi neapeljski Selfi Agostina Ferrenteja, ljubljenca festivala Berlinale.

S kamero se bomo približevali temam, ki jih naš pogled običajno ne zajame. S festivalskim gostom Janom Vrommanom bodo razkrivali Zgodovino prašiča (v nas), gostili bodo gruzijskega filmarja Misha Antadzeja s filmom Nabiranje, fascinantnim presekom starodavnega in ultramodernega. Svojevrsten filmski jezik bomo spoznavali skozi ZamoLucrecie MartelJedro sveta Natalie MeshchaninoveKhavnovo Balangigo: Tulečo divjino in lirično dokumentarno zgodbo Transnistra avtorice Anne Eborn. S Črno materjo Khalika Allaha se bodo poklonili multikulturni, surovi in globoko duhovni Jamajki, prek Preporoda Paula Schraderja, sicer znamenitega scenarista filmov Martina Scorseseja, pa bomo z očmi prebrali manifest ekološke katastrofe. Kratkometražce bosta zastopala festivalska gostja, belgijska cineastka Anouk De Clercq s programom Onkraj, vmes, spodaj in program litovskih kratkih dokumentarnih filmov, zbran pod naslovom Antigravitacija.

 

Jedro sveta, Natalia Meshchaninova, Rusija, Litva, 2018

 

Filmsko morje bo tako doseglo že znana prizorišča in nove kotičke, se naselilo v galerije in na trge, filmom se bodo pridružili še pogovori z avtorji, Video na plaži z udarnimi kratkometražci neodvisnih vzhajajočih avtorjev, glasbene noči na izolskem SvetilnikuV svoje tretje leto vstopa program za filmske profesionalce PRO Otok, v okviru katerega boregionalni endemit FOKUS, mednarodni program usposabljanja in mreženja za filmske profesionalce, v središče ponovno postavil manj vidne filmske poklice. Letos bo navdihoval kostumografe in oblikovalce maske iz Slovenije in regije. Svoje izkušnje z otoškim občinstvom bosta delili mednarodno uveljavljeni ustvarjalci, med njimi kostumografinja, oskarjevka in dolgoletna sodelavka Ridleya Scotta Janty Yates ter oblikovalka maske in posebnih učinkov Tina Šubic DodočićPodmornica – Otok za mularijo pa bo – v čast kinootoškim praznovanjem - vrgla novo sidro v Sončno dvorano JSKD Izola, obenem pa ostala varno zasidrana v Kulturnem domu Izola.

 

 

Vir: Kino Otok

Sorodne novice

post-image

v Portorožu in Piranu

Pričakovanje novega leta

31. dec 2019 | Uredništvo

V novo leto nas bo pospremilo obilo dobre glasbe in različne otroške predstave z obiskom Dedka Mraza, nadaljuje se tudi živahno dogajanje na božično-novoletnem sejmu v Portorožu. Prvi dan novega...

post-image

V Portorožu

Božične in novoletne prireditvene poslastice

27. dec 2019 | Uredništvo

Pred nami je še vrhunec decembrskih dogodkov: od Festivala penin do prazničnega kotalkališča, Silvestrovanja in Novoletnega popoldneva z ognjemetom. V Portorožu pa se s številnimi dogodki za otroke...

post-image

Koper

Pred nami je pester vikend

20. dec 2019 | Uredništvo

Čeprav temperature niso prav nič zimske, bo prvi zimski konec tedna v destinaciji Koper prireditveno zelo bogat.

post-image

8. Festival penin v Portorožu

V družbi odličnih mehurčkov iz petih držav

20. dec 2019 | Uredništvo

8. Festival penin bo 26. decembra v Portorožu ponudil vrhunski izbor zlatih mehurčkov iz kar petih držav. Na svečanem programu v parku pred hotelom bodo razglasili Naj penino Portoroža 2019,...