post-image
Dogodki

Bliža se 17. Mednarodni mediteranski folklorni festival

28. maj 2019 | Uredništvo

Sedemnajsti mednarodni folklorni festival MIFF 2019 bo potekal med 21. in 24. junijem 2019 v Piranu, Izoli in na Bernardinu. Na letošnjem festivalu bo nastopilo 8 folklornih skupin iz različnih držav, in sicer iz Slovenije, Italije, Madžarske, Slovaške, Bolgarije, Poljske, Litve. Letošnji festival pa bo tudi prvič potekal pod častnim pokroviteljstvom slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

 

 

 

V Folklornem društvu VAL Piran že več kot pol stoletja združujejo mlade iz cele slovenske Istre in skozi ples ter glasbo prenašajo slovensko kulturno izročilo iz roda v rod. Folklorno društvo VAL Piran je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki z ljubiteljskim delovanjem uresničujejo svoje interese na področju kulture in s tem prispevajo k bogatenju kulturnega življenja v svojem širšem in ožjem okolju.

V društvu imajo strokovnjake iz različnih področji, z veliko podjetniškega duha. Ker želijo biti gonilna sila kulturnega dogajanja v slovenski Istri, s skupnimi močmi že vrsto let organizirajo MIFF – Mednarodni folklorni festival sredozemskih držav, z namenom predstavitve različnih plesnih in glasbenih kultur sredozemskih držav tako turistom kot tudi domačinom.

Društvo je v preteklosti tudi sodelovalo v organizaciji pomembnih kulturnih prireditev kot so Praznični dnevi slovenske folklore v Piranu (v letih 1997, 1980, 1981, 1982 in 1988), Festivalu Melodije Morja in sonca ter pri prireditvi FolkArt (preden se je FolkArt razvil v festival v okviru festivala Lent v Mariboru) v portoroškem Avditoriju (v letih 1984 in 1985). V letih 2002 in 2003 so organizirali tudi Poletne folklorne večere na portoroški ploščadi.

V zadnjih letih pa so ponosni predvsem na Sredozemski mednarodni folklorni festival – MIFF (angl. Mediterranean International Folklore Festival), ki ga njihovo društvo uspešno organizira skupaj z ZKD Piran, že od leta 2003 in čigar namen je združevanje in prikaz različnih kultur iz sredozemskega in širšega območja, združevanje mladih folkloristov in sklepanje novih poznanstev, ter nenazadnje spoznavanje različnih kultur in običajev. Prireditev je pomembna za celotno slovensko Obalo. Z inovativnostjo in prodornostjo pa so uspeli festival v nekem obdobju razširiti tudi na Hrvaško, natančneje v Umag.

Nastopi se bodo letos razvrstili v Piranu, Izoli in na Bernardinu in bodo za obiskovalce brezplačni. 

 

Razpored nastopov je naslednji:

Petek , 21.06. ob 21.00 Lonka, Izola

Sobota, 22.06. ob 21.00 Tartinijev trg, Piran

Nedelja,23.06. ob 21.00 Tartinijev trg, Piran

Ponedeljek 24.06. ob 21.00 Ploščad, Bernardin

 

Vir: Zveza kulturnih društev Piran

 

Sorodne novice

post-image

Prireditev

To soboto bo v Krkavčah dišalo po Istri

18. sep 2019 | Uredništvo

Vonj po Istri, ki ga organizira PGD Krkavče, je pristna istrska prireditev, ki zajema predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč...

post-image

Prireditev za otroke

Jutri nas čaka koprski otroški festival

18. sep 2019 | Uredništvo

Zavod Koper Otok bo tudi letos septembra organiziral prireditev Otroški festival, katerega cilj je šolarjem predstaviti možnosti za prostočasne dejavnosti in druge aktivnosti.