post-image
Zveza potrošnikov

Gobova juha iz vrečke: kje se skrivajo jurčki?

04. jun 2019 | Uredništvo

Gobova juha je med Slovenci priljubljena jed, a le redki jo pripravijo sami iz osnovnih sestavin. Preprosto in hitro pripravo omogoča juha iz vrečke, ki res ne zahteva posebnih kuharskih veščin, a ima s pravo (domačo) gobovo juho bolj malo skupnega.

 

 

 

 

 

 

Na MIPORju so v primerjalno ocenjevanje vključili dvanajst dehidriranih gobovih juh iz vrečke z dodatkom jurčkov, med katerimi bi za porcijo (krožnik juhe) odšteli med 0,09 in 1,40 evra. 

Le trije izdelki so dobili skupno oceno dobro, predvsem ker so brez aditivov, z dokaj visoko vsebnostjo gob. Pet izdelkov je dobilo oceno povprečno, trije pomanjkljivo in en nezadovoljivo, saj vsebuje največ aditivov, med njimi fosfate ter veliko soli, dodan sladkor in palmino maščobo. Tokrat so bili najdražji izdelki tudi najbolje ocenjeni. A s prepričljivo količino gob se ne more pohvaliti noben izmed izdelkov, saj se je delež gob (glede na navedbe na embalaži) gibal med 2 in 11 %.

 

TableaGoboveJuhe

 

Kaj najdemo v vrečki gobove juhe? 

Prašek za pripravo gobove juhe je sestavljen iz pšenične moke in škroba, maščobe, dehidriranega mleka, soli, začimb in dehidriranih gob. Dodani so še maltodekstrin, ekstrakt kvasa, hidrolizirane mlečne ali rastlinske beljakovine ter v redkih primerih dehidrirana zelenjava. Večina vsebuje dodane arome, drugi aditivi pa so redko na seznamu sestavin. 

Prehranski profil: s porcijo juhe zaužijemo polovico še primernega dnevnega vnosa soli, nekateri izdelki vsebujejo celo sladkor 

Pri prehranskem profilu so posebno pozornost namenili vsebnosti soli. »Ocenili smo jo glede na prehranski semaforček, in sicer je vsem izdelkom pripravljenim po navodilih proizvajalca za sol zasvetila oranžna luč. Če pa bi primerjali vrednosti na 100 gramov suhega izdelka, bi seveda vsem zasvetila rdeča luč, vendar praška za juho ne jemo samega »na žlico«, temveč ga vedno pripravimo z vodo ali mlekom, zato smo ocenili vrednosti, ki veljajo za pripravljen izdelek,« je opozorila na (pre)veliko vsebnost soli Anja Zupan. Zato so juhe, ki vsebujejo sol na meji z rdečo lučjo po semaforčku, ocenili pomanjkljivo.

Pri oceni prehranskega profila so pozornosti namenili tudi sladkorju. »Ta se nam zdi v tem primeru popolnoma nepotreben dodatek (ne vsebujejo ga vsi izdelki). Nekateri proizvajalci ga dodajajo za izboljšanje okusa in arome v obliki saharoze ali sirupa. Če sta izdelku dodana še mleko oziroma laktoza, se vsebnost sladkorja še nekoliko poveča. Tako lahko s porcijo juhe zaužijemo tudi do 6 gramov sladkorja. Tega zagotovo potrošniki ne pričakujejo,« je opozorila Anja Zupan. 

Aditivi: nepotrebni, kar dokazujejo izdelki brez njih 

Dva izmed pregledanih izdelkov sta popolnoma brez aditivov in arom in potrjujeta dejstvo, da je tak izdelek možno narediti brez aditivov. Drugi vsebujejo vsaj arome, dve juhi tudi barvila, nekatere pa še nadomestek kuhinjske soli kalijev klorid, dodatek citronske kisline, gostila in stabilizatorje. Mononatrijev glutamat je bil ob pregledu leta 2016 prisoten še v polovici testiranih izdelkov, v tokratnem pregledu le v enem. 

Sestavine: kje so gobe? 

Pri pregledu sestavin so največ pozornosti namenili vsebnosti gob, ocenili so tudi dodatek palmine maščobe in dodatkov za okus, ki vsebujejo naravno prisotno glutaminsko kislino. Vsebnost gob v pregledanih juhah je zelo različna, zato potrošnikom svetujejo, da če posegajo po tovrstnih izdelkih, preberejo kaj pravzaprav vsebujejo. 

Številnim juham so za boljši okus in aromo, poleg že omenjenih aditivov, dodane še različne začimbe (majaron, česen, poper, muškatni orešček …), nekaterim tudi izvleček kvasa, hidrolizirane beljakovine in sojine beljakovine. Kvas in beljakovine vsebujejo glutaminsko kislino (aminokislina), ki je sestavni del aditiva mononatrijev glutamat in podobno pripomore h okusu »umami« oziroma »petemu okusu« živila, kar ne bi bilo potrebno, če bi izdelki vsebovali več gob menijo na MIPORju.

Zveza potrošnikov svetuje:

-        Izberite izdelke s čim krajšim seznamom sestavin. 
-        Pozorni bodite na vsebnost soli in prisotnost aditivov, na voljo so tudi juhe brez    aditivov. 
-        Če imate čas, si gobovo juho raje pripravite sami.

 

Recept za domačo gobovo juho (za 1 osebo)
80 g gob 
1 manjša čebula
srednje velik krompir
majhen korenček
sol in začimbe po okusu
250 ml vode

Korenje in olupljen krompir razrežemo in skuhamo v 250 ml vode. Medtem ko se zelenjava kuha pripravimo gobe, ki jih rahlo podušimo na čebuli. Zelenjavno mešanico zmešamo (po želji lahko tudi samo pretlačimo ali pa pustimo cele kose), dodamo dušene gobe ter po okusu začinimo in solimo. Kuhamo še 5 minut in postrežemo.

Cena na porcijo: približno 90 centov.

 

Vir. ZPS

Sorodne novice

post-image

Prireditev

To soboto bo v Krkavčah dišalo po Istri

18. sep 2019 | Uredništvo

Vonj po Istri, ki ga organizira PGD Krkavče, je pristna istrska prireditev, ki zajema predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč...

post-image

Prireditev za otroke

Jutri nas čaka koprski otroški festival

18. sep 2019 | Uredništvo

Zavod Koper Otok bo tudi letos septembra organiziral prireditev Otroški festival, katerega cilj je šolarjem predstaviti možnosti za prostočasne dejavnosti in druge aktivnosti.