post-image
Okolje

Otroci in potapljači s Hrvaške in iz Slovenije čistijo morsko dno v Piranskem zalivu

06. jun 2019 | Uredništvo

Več kot 200 potapljačev s Hrvaške in iz Slovenije bo sodelovalo v veliki ekološki akciji Čiščenje brez meja, v kateri bodo v nedeljo, 9. junija 2019, očistili morsko dno Piranskega zaliva.

 

 

 

 

Čiščenje bo potekalo na obeh straneh zaliva – na slovenski in hrvaški strani. Potapljači bodo odstranjevali večje kose odpadkov pred Piranom in v Savudriji poleg kampa Veli Jože ter v luki.

Dragocen prispevek k akciji pa bodo dali otroci. Pod vodstvom potapljaškega inštruktorja bodo udeleženci IV. Mednarodne otroške potapljaške eko patrole pomagali pri čiščenju morja ob obali v kampu Veli Jože ter se naučili graditi boljši odnos do morja v prihodnosti.

 

 

Poleg čiščenja morskega dna je glavni cilj akcije ozaveščati ljudi o pomembnosti ohranjanja rastlinskega in živalskega sveta v Jadranskem morju. Da bi to dosegli, je treba povezati prebivalce sosednjih držav in vseh generacij. In ker okoljska vprašanja ne poznajo meja, so poleg hrvaških in slovenskih potapljačev iz več kot tridesetih klubov in društev svoje sodelovanje v akciji napovedali tudi potapljači iz Bosne in Hercegovine.

Akcijo je pripravilo podjetje Promocija ronjenja ob podpori družbe Electrolux, ki je del prihodkov od pomladne prodaje svojih sesalnikov namenila za čiščenje Piranskega zaliva.

Soorganizatorji akcije so potapljaški klub HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran, Zagrebački holding ter njegova podružnica Vladimir Nazor.

Akcija Čiščenje brez meja in IV. Mednarodna otroška potapljaška eko patrola se bo odvijala pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar – Kitarović in predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter pod pokroviteljstvom Ministrstva za okolje in energetiko RH, Ministrstva za demografijo, družino, mlade in socialno politiko RH, Sklada za varstvo okolja in energetsko učinkovitost RH ter mest Zagreb, Umag in Piran.

Projekt podpirajo tudi zagrebški Urad za delovanje v nujnih primerih, Izobraževalni zavod za javno zdravje "Dr. Andrija Štampar", Društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva in Hrvaško društvo "Istra" iz Pirana.

 

Vir: Čiščenje brez meja

Sorodne novice

post-image

Prireditev

To soboto bo v Krkavčah dišalo po Istri

18. sep 2019 | Uredništvo

Vonj po Istri, ki ga organizira PGD Krkavče, je pristna istrska prireditev, ki zajema predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč...

post-image

Prireditev za otroke

Jutri nas čaka koprski otroški festival

18. sep 2019 | Uredništvo

Zavod Koper Otok bo tudi letos septembra organiziral prireditev Otroški festival, katerega cilj je šolarjem predstaviti možnosti za prostočasne dejavnosti in druge aktivnosti.