Delovno sodišče v Kopru je zavrnilo tožbo Luke Koper za ugotavljanje zakonitosti stavke Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, ki se je zgodila lanskega avgusta. Obe vpleteni strani sta takrat sklenili dogovor, ki ju zavezuje k enoletnemu socialnemu miru, vendar so v Luki Koper nadaljevali s postopkom, ki so ga sprožili v dneh stavke. Decembra je zadeva prišla na delovno sodišče. Takrat je sodnica obe strani pozvala k izvensodni poravnavi, do katere pa ni prišlo. Zdaj je Dragica Umek, ki je postopek vodila, sporočila svojo odločitev. Tožbo je zavrgla z obrazložitvijo, da vodstvo luke ni uporabilo vseh sredstev za rešitev spora preden se je obrnilo na sodišče. V skladu z veljavno podjetniško kolektivno pogodbo je namreč vsak spor potrebno reševati z mediacijo ali arbitražo, šele, ko spodleti tudi to, je za odločanje pristojno delovno sodišče.

Odločitev ni vsebinska

Sodnica se pri svoji odločitvi ni opredelila glede zakonitosti stavke, kar je pravzaprav razočaranje za obe vpleteni strani. Tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik je za medije že potrdil, da so se na odločitev pritožili, kar zadevo seli na višje sodišče. Odločitev je za nas pokomentiral Mladen Jovičič, predsednik sindikata žerjavistov: »Sodnica je ocenila, da Luka Koper ni izvedla vseh postopkov preden je odšla na sodišče. Zavrnitev je tako le birokratski zaplet, ki pa ne opredeljuje ali je bila stavka zakonita ali ne. Sami menimo, da je bila in še vedno stojimo za tem. Vodstvu luke se je zgodil »delavec« na neki realni osnovi. Morda bi morali razmisliti zakaj je do tega prišlo, ne pa, da v teh časih zapravljajo denar in najemajo drage odvetnike (Luko Koper v zadevi zastopa odvetniška pisarna Mira Senice op. a.), ki jim poleg vsega očitno še slabo svetujejo. Kar se dogaja, je enostavno povedano sramota.«

(Ne)zakonito

Kot je znano so stavkajoči lani med drugim zahtevali večjo varnost na delovišču, vodstvu pa očitali tudi enostransko podaljšanje delovnega časa. Uprava je zahteve označila za nezakonite, prav tako po njenem mnenju niso bili izkazani razlogi za prekinitev dela. Stavka, ki je trajala en teden, naj bi po grobih ocenah povzročila 1,3 milijona evrov izpada prihodka.