Na odprtju so zbrane nagovorili prodekan na Fakulteti za management doc. dr. Bojan Nastav, ravnatelj Gimnazije Koper Bruno Petrič in Liljana Bojanič, profesorica likovne umetnosti in umetnostne zgodovine.

Znanost in umetnost v sodelovanju

Doc dr. Bojan Nastav je povedal, da je razstava lepa tradicija, ki se uresničuje že šesto leto, hkrati pa je tudi dokaz, da znanost in umetnost lahko sodelujeta. Ravnatelj Bruno Petrič je izrazil veselje, da daje FM možnost njihovim dijakom, da pokažejo svoja umetniška dela, s tem pa tudi zaposleni na fakulteti in študenti spoznavajo del kulture. Skozi razstavo, ki je drugačna od dosedanjih, so nas vodile štiri dijakinje umetniške smeri: Urška Pohlen, Tamara Mihalič, Valentina Stanković in Valentina Cencič.

Vsake oči imajo svojega malarja

Razstavljena likovna dela so nastala pri pouku risanja in slikanja ter likovne teorije pod mentorstvom profesorjev mag. Jeronime Kastelic, Dragice Samsa in Mateja Kocjana. Prikazujejo fantazijski svet njihovih avtorjev, ki ironično, groteskno ali celo strašljivo preoblikuje našo (ne)urejeno vsakdanjost, v popolnoma nov svet oblik, tekstur in barv. Prizori, podobni slikam Hieronymusa Boscha, se izmenjujejo s tonskimi študijami glav, ki realnost modela prikažejo vsakič malenkost drugače. Izrek »Vsake oči imajo svojega malarja« je dejansko rdeča nit, ki povezuje na videz različna dela v smiselno celoto.