post-image
Kaj morate vedeti

Prodaja ponaredkov na FACEBOOKU

05. maj 2017 | Uredništvo

Zadnje mesece nas vedno več uporabnikov sprašuje, kako je z nakupovanjem prek Facebook strani, ki prodajajo ponaredke znanih blagovnih znamk. Z današnjim zapisom želimo pojasniti osnovna dejstva, ki jih je dobro poznati, preden se spustite v takšen način nakupovanja.
DEJSTVO 1: FACEBOOK “TRGOVINA” NI TRGOVINA!

Opažamo, da dosti uporabnikov razume takšne “Original Poceni Trenirke Superge” strani kot spletne trgovine, vendar to ne drži! Gre za Facebook strani, ki na časovnici objavljajo fotografije artiklov s cenami, odgovarjajo na komentarjev uporabnikov in naročila sprejemajo v Inbox (“Pišite v inbox ali ZS”), plačilo je navadno izvedeno po povzetju z nakaznico poštarju. Trenutno najbolj priljubljene so Facebook strani, ki prodajajo ponaredke trenirk in superg. To NISO spletne trgovine, ne gre za registrirana podjetja, ki bi se ukvarjala s prodajo. To pomeni, da lahko kdorkoli, kadarkoli ustvari Facebook stran, brez kakršnihkoli podatkov, kdo dejansko stoji za to “trgovino”. Neznanci na takšen ali drugačen način dobijo ponarejene izdelke in nato postavijo Facebook stran, da stopijo v kontakt s potencialnimi kupci. Torej gre za delo na črno, saj v kolikor posameznik kupuje blago z namenom nadaljnje prodaje, dejansko opravlja trgovinsko dejavnost. To lahko opravlja le preko ustrezne statusne oblike, torej kot družba ali podjetnik, sicer gre za delo na črno.

Dejstvo, da ne gre za registrirano trgovino, pa močno vpliva na reševanje morebitnih težav!

 

DEJSTVO 2: V PRIMERU TEŽAV STE BREZMOČNI

Ker ne gre za spletne trgovce oz. podjetja, takšni Facebook “prodajalci” tudi niso zavezani k spoštovanju potrošniške zakonodaje, ki ščiti potrošnike v primeru težav. Kaj to pomeni v praksi?

To pomeni, da kupec ne more odstopiti od pogodbe, zahtevati vračila kupnine ali zamenjati blaga. Jasno, saj nimate računa (pogodbe, garancijskega lista itd.) in trgovec praktično ne obstaja! Če ste naročili, npr. superge in bi jih radi zamenjali za drugo številko, vam preostane le dopisovanje s “trgovcem” in le od njegove dobre volje je odvisno, ali bo pritožbe upošteval ali ne. Ne morete se pritožiti na Tržni inšpektorat ali drugo potrošniško institucijo, saj ne gre za podjetje. Če vam izdelek ne ustreza, ga ne morete zamenjati, zahtevati vračila denarja, skratka ste brez možnosti pritožb!

 

DEJSTVO 3: PONAREDKI SO LAHKO TUDI NEVARNI

Kakšen izdelek boste kupili, original ali ponaredek, je stvar presoje vsakega posameznika. Dejstvo je, da niso vsi kupci zavedeni, nekateri načrtno iščejo ponarejene izdelke in jih bodo kljub prepovedi trgovanja s ponaredki v EU tudi kupili, vendar je vseeno prav, da opozorimo na morebitna tveganja.

Najbolj nevarni so prav gotovo ponaredki zdravil in medicinskih pripomočkov, ki lahko resno ogrozijo zdravje posameznika. Tudi na SI-CERT smo obravnavali primer uporabnika, ki je prek spleta kupil zdravila za srčna obolenja, vendar se mu je stanje tako poslabšalo, da je bil hospitaliziran. Ponarejena zdravila lahko vsebujejo nedovoljene substance ali substance, ki so sicer dovoljene, vendar so v previsokih, spreminjajočih se koncentracijah, kar lahko predstavlja veliko tveganje za zdravje uporabnika. Predvsem pa se uporabniki ne zavedajo, da ponudniki izdelkov preko spleta, ki niso pod nadzorom uradnih organov države, ne prevzemajo nobene odgovornosti za škodo, ki jo njihovi izdelki povzročijo. Tudi ponarejena oblačila, obutev in drugi modni dodatki so lahko škodljivi. Tako je lansko poletje policija opozarjala na ponarejena Ray-Ban očala, ki so bila zelo nevarna, saj so zaradi visoke prepustnost UV žarkov lahko povzročila trajne posledice za oči. Pomislite tudi, kakšne sestavine vsebuje ponarejen parfum ali s kakšnimi kemikalijami je obdelana tkanina ponarejene trenirke za vašega otroka.

Namig

Preden opravite nakup na spletu, se vedno pozanimajte, kdo stoji za spletno trgovino ter kakšni so postopki v primeru reklamacije. Če ti podatki niso jasno razvidni, boste lahko imeli v primeru nezadovoljstva z nakupom precej težav.

 

VIR. Varni na internetu

Sorodne novice

post-image

Onemogočimo kondenzacijo in plesen

17. feb 2019 | Uredništvo

Površinska kondenzacija vodne pare iz zraka v bivalnih prostorih in pojav zidne plesni sta v jesenskem in zimskem času pogosta težava. Problema izhajata iz načina uporabe prenovljenih kot tudi...

post-image

Sladkor

Zdrava in naravna zamenjava za navaden sladkor

04. feb 2019 | Uredništvo

Eritritol. Beseda se morda sliši tako zelo umetno pa vendar ni. Eritritol ni nič drugega kot sladkorni alkohol. Ni edini sladkorni alkohol, je pa edini brez kalorij.

post-image

V svoji kuhinji poiščite sestavine za domače zdravilo proti gripi in prehladu.

5 naravnih zdravil proti gripi in prehladu

01. feb 2019 | Uredništvo

Pozimi zaradi različnih okoliščin naša odpornost pogosto pade. Prav zato je ta letni čas tisti, v katerem nas mnogokrat ujamejo virusne nadloge. Na prvem mestu sta seveda gripa in prehlad, pred...

post-image

Primerjalno ocenjevanje žit za zajtrk, namenjenih otrokom

Večini rdeča luč za sladkor

07. feb 2018 | Uredništvo

Žita za zajtrk so izdelki, ki jih potrošniki pogosto izbiramo za zajtrk predvsem zato, ker so zelo priročna ter jih lahko hitro in preprosto pripravimo. Žal se velikokrat izkaže, da so zaradi...