post-image
projekt ADD

Delodajalci vedno bolj prepoznavajo pomen neformalno pridobljenih kompetenc in veščin

17. okt 2014 | Uredništvo

Koper, 17. oktober 2014 – Kulturno izobraževalno društvo PiNA je v okviru projekta ADD: Dvig ravni aktivnega državljanstva in krepitev socialnih kompetenc mladih v obalnih občinah v četrtek, 16. oktobra 2014, v e-Kavarni PiNA izvedlo srečanje z naslovom Izkoristi neformalno izobraževanje!, namenjeno sedanjim in bodočim mladim iskalkam in iskalcem zaposlitve. Mladi so se na srečanju tako seznanili z institucijami, ki nudijo svetovanje in organizacijo različnih oblik neformalnega izobraževanja, spoznali prednosti, ki jim neformalno pridobljene kompetence in veščine prinesejo pri iskanju zaposlitve, ter imeli možnost individualnih razgovorov s predstavnicami institucij.

»Delodajalci vedno bolj cenijo neformalno izobraževanje, včasih celo bolj kot formalno,« je svoje izkušnje zaupala Daira Balta, vodja urada za delo koprskega Zavoda RS za zaposlovanje. Neformalno izobraževanje je bistvenega pomena za osebnostno rast, zadnje čase pa se utrjuje zavest o pomembnosti neformalno pridobljenega znanja in spretnosti tudi v okviru poklicne rasti, saj lahko predstavljajo prednost pri iskanju zaposlitve. Zato je za mlade nujno, da se že v času študija testirajo v praksi ter pridobijo čim več potrdil in priporočil o svojih veščinah, so si bile enotne gostje srečanja.

Medtem ko na ZRSZ mladim pomagajo s programom aktivne politike zaposlovanja, s čimer lahko postanejo konkurenčnejši na trgu dela, na Ljudski univerzi Koper informirajo in svetujejo pri izobraževanju odraslihter pomagajo pri načrtovanju poklicne in osebne kariere. »Mlade spodbujamo tudi k pridobivanju potrdil, s pomočjo katerih lahko pridobijo Nacionalno poklicno kvalifikacijo,« je povedala Tamara Kavs, svetovalka za izobraževanje odraslih na LU Koper.

Za karierne nasvete se mladi lahko obrnejo tudi na Univerzitetni karierni center, kjer nudijo svetovalno-informacijsko podporo tako študentom in diplomantom Univerze na Primorskem kot tudi ostalim, poleg tega pa organizirajo različne oblike povezovanja med študenti in bodočimi delodajalci, je zbranim predstavila Blanka Palčič, vodja službe za vseživljenjsko karierno orientacijo.

»Danes delodajalci iščejo ljudi, ki razmišljajo podjetniško,« je dodala Tina J. Matekovič iz Regionalnega razvojnega centra Koper, ki je predstavila aktualen program Podjetno v svet podjetništva, za katerega je trenutno odprt tretji poziv. Gre za vseslovenski projekt za mlade, ki so se znašli na razpotju in bi se radi preizkusili v podjetništvu. Skozi štirimesečni program, v času katerega izbrane kandidate tudi zaposlijo, mladi razvijajo svoje poslovne ideje s pomočjo mentorjev in se usposabljajo na različnih delavnicah. »Do sedaj je v naši regiji program končalo 40 mladih, deset jih še bo. Od teh se jih je po zaključku zaposlilo ali samozaposlilo 50–60 %.« Program pa veliko doprinese tudi k mreženju mladih, sklepanju novih poslov in medsebojni izmenjavi znanja, je še dejala  Tina J. Matekovič.

Kljub vsemu je med mladimi zaznati splošno nezavedanje o pomembnosti neformalnega izobraževanja. »Težava nastane že v šoli, kjer profesorji mladim prakse ne predstavijo kot pomembne in dolgoročne življenjske izkušnje, zaradi česar prakso dojemajo zgolj kot še eno šolsko obveznost,« je bila kritična Tamara Kavs.

Ob koncu dogodka, ki ga je moderiral Vid Tratnik, predsednik Kulturno izobraževalnega društva PiNA, aktivnost pa koordinirala Jana Habjan, magistra diplomacije in podiplomska študentka ekonomije, so gostje mladim priporočale tudi uporabo Nefiksa, orodja za beleženje (in posledično priznavanje) neformalno pridobljenega znanja posameznice oz. posameznika. 

ANALIZA STANJA NA PODROČJU MLADINE V OBALNIH OBČINAH:

Vsa zbrana mnenja in pobude, podane preko različnih aktivnosti v okviru projekta ADD, bodo zbrana v analizi stanja na področju mladine v obalnih občinah, za katero so Mestna občina Koper, Občina Izola in Občina Piran že pripravile popis spodbud, ukrepov in aktivnosti, ki jih izvajajo za mlade.

Nevladne organizacije pripravljajo popis mladinskih organizacij in organizacij za mlade, Kulturno izobraževalno društvo PiNA pa, v sodelovanju z različnimi izobraževalnimi institucijami in istitucijami za mlade, izvaja tudi raziskavo med mladimi (vprašalnik o zadovoljstvu mladih v obalnih občinah: TUKAJ).

 

O PROJEKTU ADD:

Projekt, ki poteka pod geslom DODAJ nekaj smiselnega, je usmerjen v opolnomočenje mladih in dvig kakovosti programov na področju aktivnega državljanstva mladih v regiji. Projekt je bil izbran na »Javnem razpisu za izbor operacij s področij socialnih in državljanskih kompetenc mladih«, 3. razvojne prioritete »Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja«, prednostne usmeritve 3.1. »Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja«.

Dodatne informacije: Katerina Kljun, odnosi z javnostmi: katerina.kljun@pina.si in +386 51 645 111

Medijski pokrovitelj projekta ADD: Obala.net

Sorodne novice

post-image

Jubilejni Eurofest se je zaključil v Kopru v soboto zvečer

V Kopru 25. Eurofest

20. jul 2017 | Uredništvo

Jubilejni Eurofest se je iztekel v soboto zvečer, ko je bil po finalnih dvobojih na osrednjem igrišču na vrsti še svečani zaključek prireditve. Organizacijski stroj pa ni zaključil z delom, dokler...

post-image

KŠOK

PROJEKT – ZMIGAJ SE

19. sep 2016 | Uredništvo

Klub študentov občine Koper – KŠOK prvič pripravlja projekt Zmigaj se! Prireditev bo potekala v petek, 23. 9. 2016 v Taverni in na Carpacciovem trgu med 16. in 21. uro. Namen projekta je...

post-image

Najboljša diskoteka v Sloveniji vabi na dan odprtih vrat

Ambasada Gavioli odpira svoja vrata!

17. dec 2015 | Bojan Marsič

V petek 18. decembra bo izolska zibelka elektronske kulture ob jubilejni zabavi gostila tudi popoldanski dogodek, na katerem si bo širša javnost lahko ogledala ta izjemno oblikovan...

post-image

Poletni festivali

Barakud - otok glasbe za sladokusce

04. jun 2015 | Bojan Marsič

Barrakud se vrača in v zraku se že čuti vonj poletja! Približujemo se četrtemu poglavju te zgodbe, projektu, zasnovanem v Italiji, ki prepleta zvok in lokacijo v edinstveno mešanico, zdaj...

post-image

Sistem Nefiks

Dokažite svojo dodano vrednost

28. maj 2015 | Uredništvo

Čedalje več mladih pridobiva delovne izkušnje izven redne zaposlitve, zato jih pri iskanju prve službe pogosto ovira pomanjkanje delovne dobe. Prav zato je izredno pomembno sistematično...